26 Kasım 2015 Perşembe

İşten tazminatsız atılan 55 Enyap Fabrikası işçisi işe iade davasını kazandı

İşten tazminatsız atılan 55 Enyap Fabrikası işçisi işe iade davasını kazandı
Kocaeli ve Bursa'da başlayan otomotiv grevinde tazminatsız  işten atılan 55 işçi işe iade davasını kazandı. Mayıs 2015'de Bursa ve Kocaeli'de başlayan otomotiv grevine katıldıkları için tazminatsız işten atılan 55 işçi işe iade davasını kazandı. Mahkeme, işçilerin işe iade edilmesine ve sendikal tazminat ödenmesine hükmetti.

Tazminatsız işten atılan 55 Enyap Fabrikası işçisi açtıkları işe iade davasını kazandı. Kocaeli 3. İş Mahkemesi. 55 işçinin açtığı işe iade davasında işçilerin lehine karar verdi.

Mahkeme, işçilere 1 yıllık ücret tutarında sendikal tazminat ve çalıştırılmadıkları 4 aylık ücretin ödenmesine karar verdi. Buna göre işveren işçiye toplamda 16 aylık tazminat ödeyecek. İşveren işçiyi işe başlatmazsa işçinin kıdem ve ihbar tazminatını da ödeyecek.

Konuya ilişkin bir açılama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, kararın işçi sınıfının önünü açacağını söyledi. Serdaroğlu, "Karar emsal olacak. İşçilerin işten çıkartılması mahkeme tarafından kabul edilemez görüldü. Eylemlere katıldıkları için işten atılan bin 500 işçi bu karardan etkilenecek. Bu karara göre işçiler istediği gibi sendikal tercihlerini yapabilecek. Renault fabrikasında 4 bin işçi sendikamıza geçti. Diğer fabrikalarda da sendikamıza geçmek isteyen işçiler işten atılma baskıyla engelleniyordu. Karar işten atılma tehdidini de bir noktada engelleyebilecek bir karar. Türkiye işçi sınıfının mücadelesinin önünü açacak bir karar.” dedi.

Kaynak: sendikam