3 Kasım 2015 Salı

Aşure malzemeleri aşure malzemeleri oktay usta 41 çeşit aşure malzemesi aşure malzemeleri nelerdir

aşure malzemeleri oktay usta, aşure tarifi, 41 çeşit aşure malzemesi, aşure malzemeleri nelerdir, aşure nasıl yapılır, aşure malzemesi ve tarifi, aşure yapmanın püf noktaları nelerdir.




Aşure Tarifi
Malzemeleri:

  • 1 kilogram buğday
  • Yarım kilo kuru fasulye fasulye
  • Yarım kilo nohut
  • Yarım kilo kuru üzüm
  • Yarım kilo kuru kayısı
  • Yarım kilo kuru incir
  • Üç tane elma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1.5  kilogram şeker (Damak tadınıza göre şekeri arttırabilirsiniz)
  • Yarım çay bardağı gül suyu
  • 3 su bardağı süt
  • Su (Yaklaşık olarak toplamda 15-20 litre arası su kullanıyor.)

Üzerini süslemek için

  • Nar taneleri
  • Fındık
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Kuş üzümü
  • Dolmalık fıstık

Aşure yapılışı
Nohutu akşamdan sıcak tuzlu suda ıslatın. 
Fasulyeyi akşamdan soğuk suda ıslatın.
Buğdayı da akşamdan soğuk suda ıslatın. 
Ertesi gün fasulyeyi ve nohutu süzüp yıkayın.

Nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelere koyup üzerini aşacak su ilave edin.
Bu şekilde ayrı ayrı tencerelerde haşlayın.
Nohut ve fasulye kaynadıkça köpüklerini alın.
Nohut ve fasulyeyi haşlandıktan sonra süzüp soğuk sudan geçirin.

Akşamdan ıslanan buğdayı kara suyu çıkana kadar yıkayın. 
İyice yıkanan buğdayı tencereye alın.
Buğdayın üzerine üç  parmak aşacak kadar su ilave edin.
Buğdayı 5 dakika kaynatıp ateşten alın.
Buğdayı 10 dakika kadar bekletip dinlendirin. 
Buğdayı tekrar ateşe koyup bir iki taşım daha kaynatın.
Tekrar 10 dakika dinlendirin.
Tekrar ocağı koyun. 
Suyu azalacağından kaynar su ilave edin.

Haşlanmış nohut ve fasulyeyi buğdayın içine  ilave edin. 
Kuru üzümleri güzelce yıkayıp tencereye ekleyin.
Hepsini birlikte kaynatın. 
Buğdayın özü çıkıp kıvamı koyulaştığı zaman kaynamış su ilave edin.
Yarım saat sonra yıkanmış pirinci ilave edin.
Soyup küp şeklinde doğranan elmayı ekleyin.
Yıkanıp küp şeklinde doğranmış ve suda bekletilmiş kayısıları ekleyin.
Suyu azaldıkça kaynamış su ilave etmeyi unutmayın.
Elmalar pişene yakın 3 su bardağı sütü ekleyin.
Toz şeker ve gül suyunu ilave edin. 

İncirleri yıkayıp küp şeklinde doğrayın.
İncirleri suda haşlayıp kara suyu çıkması için biraz suyun içinde bekletin.
İncirlerin suyunu süzüp yıkayın.
Daha sonra incirleri de tencereye ilave edip karıştırın. 
Bir taşım daha kaynatın.

Sıcak sıcak kaselere paylaştırın. 
Aşurenin üzerini zevkinize göre süsleyin.
Üzerine nar tanesi, fındık, ceviz , tarçın, üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleyip servis yapın.