28 Ekim 2015 Çarşamba

Sultan 1. Ahmet Sadrazam Derviş Paşa'yı neden bıçakla öldürdü

Sultan 1. Ahmet  Sadrazam Derviş Paşa'yı neden bıçakla öldürdü 
Sultan 1. Ahmet döneminin en ilginç olaylarından biri de Sadrazam Derviş Paşa'nın Padişah 1. Ahmet tarafından bıçakla boğazının kesilerek öldürülmesidir.

Devşirmelikten yetişen Derviş Paşa, önce Kaptan-ı Deryalığa daha sonra da sadrazamlığa kadar yükselmiştir. Derviş Paşa sadrazamlık makamına yükselmek için birçok entrikalar çevirerek Sultan 1. Ahmet'in güvenini kazanmıştır.

Kaptan-ı Derya Derviş Paşa, Sadrazam Lala Mehmet Paşa'yı Sultan 1. Ahmet'in gözünden düşürmek için entrikalar çevirerek onun makamına geçmek için özel bir çaba sarfetmiştir. Sonunda amacına ulaşmış sadrazamlık makamına yükselmiştir.

Derviş Paşa Deli Ferhat lakaplı birini ordunun başına getirmiş, ordudaki başıbozukluklara gözyumarak tepkileri üzerine çekmiştir. Kendi adına halktan para toplatarak kanunsuz işlere karışmıştır. Tefecilerle kanunsuz işlere girişmesi onun sonunu getirmiştir.

Derviş Paşa, tefeci bir Yahudi ile ticari ilişkilere girmiş, hiçbir masraftan kaçınmadan kendisine bir saray yapmasını istemiştir. Ancak saray tamamlanıp masraflar talep edildiğinde Derviş Paşa tefeciyi tehdit ederek borcunu ödememiştir. Öldürüleceğini anlayan tefeci borç defterini yırtarak canını kurtarmış, ancak akıl almaz bir plan yaparak Derviş Paşadan intikamını çok acı bir şekilde almıştır.

Tefeci, Sadrazam Derviş Paşa'nın sarayından Sultan 1. Ahmet'in sarayına bir tünel kazmış, Sultan 1. Ahmet'e de Sadrazam Derviş Paşa'nın kendisine darbe yapacağı haberini ulaştırmıştır. Olayı araştıran Sultan 1. Ahmet tünelin varlığını tespit edince Derviş Paşa'nın katli için emir vermiştir.

Sultan 1. Ahmet'in gözleri önünde askerler tarafından boğulan Derviş Paşa yere yığılmıştır. Ancak ayaklarının oynadığını gören Sultan 1. Ahmet öfkelenerek kendi bıçağıyla Paşa'nın boğazını keserek öldürmüştür.