1 Mayıs 2014 Perşembe

Türkiye Basın Özgürlüğü Raporunda Özgür Olmayan Ülkeler Kategorisine Düştü

Türkiye Basın Özgürlüğü Raporunda Özgür Olmayan Ülkeler Kategorisine Düştü
Türkiye Freedom House'un 2013 basın özgürlüğü raporuna göre özgür olmayan ülkeler kategorisine düştü.  Son 15 yılda ilk kez özgür olmayan ülkeler kategorisine düşen Türkiye bir ilki daha başardı, Avrupa'da bulunan 42 ülke arasında basını özgür olmayan tek ülke oldu. Raporda, Türkiye'de basını üzerindeki iktidar baskısına dikkat çekildi. 

1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihlerini kapsayan rapora göre, Türkiye'de basın özgürlüğüyle ilgili  sorunlar şöyle:
Türkiye, Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) verilerine göre 1 Aralık itibarıyla demir parmaklıklar arkasındaki 40 gazeteciyle, 2013’te de gazeteci hapsetmede dünya lideri olarak kaldı. Basın özgürlüğü ortamı, İstanbul’da Mayıs ayında patlayan Gezi Parkı protestolarını haber haline getirmeye çalışırken gazetecilerin taciz edilip saldırıya uğradığı sene boyunca kesin bir şekilde kötüleşti, onlarca gazeteci işten atıldı ya da protestocuların taleplerine sempati göstermelerine bir cevap olarak istifaya zorlandı. 
Diğer önde gelen gazeteciler, Hükümet ile PKK arasındaki müzakereler ya da Aralık’ta ortaya çıkan Başbakan Erdoğan ve yakınlarının dahil olduğu yolsuzluk skandalları gibi hassas konuları yazdıkları için kovuldu. İşten atılmalar, hükümet ve birçok medya patronu arasındaki yakın ilişkiyi ve bunun gazeteci üzerinde oluşturduğu resmi ya da gayriresmi baskıyı öne çıkardı. 
Basın özgürlüğü, 2013 boyunca, Türkiye, Ukrayna ve Venezuela dahil birçok ülkenin önemli kurumlarında yeni sahipler tarafından tehdit gördü. Bazı durumlarda, sahiplik işlemlerinin kendisi de şeffaflıktan uzaktı. Diğerlerinde ise özellikle hükümet ve iktidar partisine yakın yeni sahipler, editoryal satırları değiştirdiler ya da sözünü esirgemeyen çalışanları işten çıkardılar. Türkiye’de üst düzey işten çıkarmalar, Başbakan Erdoğan'a sempati duyan Demirören Grubu tarafından yakın dönemde satın alınan Milliyet gazetesinde ve 2011’de Erdoğan’ın damadının yönettiği şirkete satılan Sabah’ta gerçekleşti.