4 Eylül 2013 Çarşamba

Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu Neden İstifa Etti

Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu Neden İstifa Etti, Türk İş Genel Başkanı Neden İstifa Etti, Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu İstifa Etti, Mustafa Kumlu'nun İstifa Etme Gerekçesi,  Mustafa Kumlu'nun İstifa Nedeni.

Kumlu neden istifa etti? /Mehmet Akkaya
Türk-Iş tarihinde bir ilk yaşandı. 1952 yılında kurulduğundan beri 11 Genel Başkan görev yaptı, ilk defa bir Genel Başkan, görev süresi bitmeden istifa etmek zorunda kaldı. İstifa için herkes bir şeyler söyledi. Büyük kısmı, Tayyip ile Gül arasındaki, kendi adamlarını önemli yerlere getirme kavgasının sonucuna bağladı.

Kumlu, Abdullah Gül gibi Kayserili. Kumlu'nun Gül'ün kirvesi olduğu söyleniyor. Ayrıca Kumlu'nun, Fethullah'a yakınlığı, hatta cemaate para desteği yaptığı konuşuluyor. Erdoğan, Gülcü ve cemaate yakın Kumlu'yu tasfiye etmiş, yerine AKP'nin kuruluşuna büyük desteği olan, yakın arkadaşı Ergun Atalay'ı getirmiş. Yorumlar böyle. Doğru mu?

Sadece Türk-Iş'i değil, Tes-İş Başkanlığını da bırakıyor.
21 Ağustos'ta Tes-Iş Başkanlar Kurulu toplandı. Kumlu, Türk-Iş'teki görevini bırakacağını burada açıkladı. Sadece TürkIş'i değil, Tes-Iş'teki Başkanlık görevine de veda edeceğini söyledi. Hatta "2014 sonundaki Tes-Iş Genel Kurulunun erkene alınabileceğini" önerdi Başkanlara. istifanın asıl sebebi Gül-Tayyip çekişmesi olsaydı, Türk-Iş'i bırakmakla yetinir, en zengin sendikalardan biri olan Tes-Iş'in Başkanlığını bırakmayı düşünmezdi.

Günah keçisi Kumlu mu?
Genel Başkanların sorumluluğu büyüktür, doğru. Kumlu, AKP'nin bölücü ve gerici Anayasa projelerinde TOBB ile beraber toplantıdan toplantıya koşarken, yöneticiler karşı mı çıktı? Kumlu akil adamlara katıldığında yöneticiler karşı mı çıktı? Peki, işçi sınıfının temel hakları yok edilirken, işçi sınıfına cumhuriyet tarihinin en büyük saldırısı yapılırken, mücadele etmek isteyen koca konfederasyonu bir kişi mi frenliyordu? Hataları ortak olanların, işçi sınıfı ezilirken, işçiyi ezen hükümetin eteğinde dolaşanların, ses çıkarmayanların sorumluluğu? Hükümete ses çıkarmamak için kendi işçisine bile sahip çıkmayanların, işyerlerinin satılmasına göz yumanların sorumluluğu? Özelleştirme, grev kırıcılığı, üyelerin yandaş sendikaya geçirilmesi, sendikaların transferi sırasında, Konfederasyonun neden gıkını bile çıkarmadığını açıklamaktan kaçmaktır. Gül-Erdoğan çekişmesi deyip sıyrılmak, Türk-Iş'in yandaş çizgisini temize çıkarmaktır.

Kumlu gitti, yandaşlığa devam
"2011 yılında yapılan TÜRK-İŞ Genel Kurulu'nun hemen ardından, TÜRK-IŞ Yönetiminde başlatılan huzursuzluk, zaman içinde giderilemeyecek bir noktaya getirilmiş ve TÜRK-IŞ' e zarar verir hale gelmiştir." Kumlu'nun istifa gerekçesi bu. Muhalif bozguncularmış asıl sebep. Sendikal Güçbirliği Platformunu kastediyor. Kumlu'nun veda yemeğine bile çağırmadılar muhalifleri. Yemeğin davet çağrılarını yapan ise, Kumlu değil, Ergun Atalay Başkanlık görevini devralan yani.

Kumlu'nun istifası, yandaş sendikacılığın iflasıdır
-Kumlu ve diğer yöneticiler Türk-Iş'i, tarihte olmadığı kadar Hükümet yandaşı yaptılar.
-Konfederasyon büyük bir dağınıklık yaşıyor. Sendikalar arası dayanışma köreldi.
-Konfederasyon yöneticileri, bırakalım Türk-Iş'i, kendi sendikalarına ve üyelerine bile sahip çıkmaya yeltenmiyorlar.
-Yandaşlık, işçi sınıfına tarihte olmadığı kadar haklar kaybettirdi. Acı faturalar çıktı, çıkıyor.
-Kumlu'nun sendikası, yolsuzluklar ve hükümete teslimiyet yüzünden kaynıyor. Şube Başkanları, Kumlu'yu mahkemeye verdiler.
-Yandaşlık ve teslimiyet, büyük bir muhalefet hareketini doğurdu.
-Yandaşlık, sendikacının itibarını yerlerde süründürüyor. Sendikacı sokağa çıkamaz, işçiye gidemez hale geldi. -işçi sınıfını büyük tehlikeler bekliyor. AKP'nin UIS planı kapıda.
-Türk-Iş'in sorunu, yandaşların yer değişimi ile çözülemez. Göz boyama ve oyalamadır bu.
-İhtiyaç, sendikacılığın neden yerlerde süründüğünü tartışmaktır, yandaşlıktan sıyrılmak, işçi sınıfına sahip çıkmak için silkinip doğrulmaktır. Sendikal Güçbirliği bu iddia içindi.

Türk-Iş'te toparlanmaya, sendikaları birleştirmeye, gelecek saldırılar için Türk-Iş'i ve tabanı hazırlamaya niyetlenenler için, Sendikal Güçbirliği için fırsattır.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi/Mehmet Akkaya