19 Eylül 2013 Perşembe

Nurbanu Sultan Kimdir Nurbanu Sultan Kim Nurbanu Sultan Hayatı Nurbanu Sultan Özgeçmişi

Nurbanu Sultan Kimdir Nurbanu Sultan Kim Nurbanu Sultan Hayatı Nurbanu Sultan Özgeçmişi , Nurbanu Sultan Şehzade Selim Aşkı, Nurbanu Sultan Muhteşem Yüzyıl, Nurbanu SultanDoğum Yeri,  Nurbanu Sultan  Kökeni, Nurbanu Sultan II. Selim'in Eşi

Nurbanu Sultan Kimdir

  • Afife Nûr-Banû Sultan 1525 yılında doğdu. Venedik Cumhuriyeti'nin toprağı olan Ege Denizi'ndeki Paros adasında, Nicolo Venier ile Violante Baffo'nun kızı olarak dünyaya geldi. Osmanlı kaynaklarına göreyse Yasef  Nassi'nin kızıdır.  
  • 6 Aralık 1583 yılında İstanbul'da öldü.
  • Osmanlı Padişahı II. Selim'in eşi.
  • Sultan III. Murat'ın annesi. 
  • Haseki Hürrem Sultan'ın gelini.
  • Osmanlı kaynaklarına göre kökeni Yahudi olup ismi Rachel'ken, İtalyan kaynaklarında bu Kiklad Takım Adaları'na ait Páros adası Lordlarından Nicolò Venier ile Violante Baffo 'nun kızı Olivia olarak geçer.
Nurbanu Sultan Kimdir
Nurbanu Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Haseki Hürrem Sultan tarafından saraya alınarak eğitildi. Daha sonraki yıllarda kendisine Hürrem Sultan tarafından Nurbanu yani "ışık saçan kraliçe" adı verildi. İlk adı Afife ise "namuslu" anlamına gelmektedir. Nurbanu Sultan, II. Selim ile evlendirildi.  

Hürrem Sultan'ın oğlu Selim tüm kardeşlerinin ölümüyle tahtın tek varisi durumuna geldi. Önce Kanuni Sultan Süleyman'nın tek varisi,  29 Eylül 1566 tarihinde Kanuni'nin ölümünden sonra da Osmanlı Padişahı oldu. 

II. Selim'in 21 Aralık 1574 tarihinde ölümünden sonra, tahta Nûr-Banû Sultan'ın oğlu III. Murat Osmanlı Padişahı oldu. Oğlunun tahta geçmesiyle birlikte Nûr-Banû Sultan da "Valide-i Atik" Sultan unvanını aldı. "Atik" eski anlamına gelmektedir ve ilk ve en büyük valideyi kasteder. Bazı tarihçilere göre ilk "Valide Sultan" ünvanını alan kişidir. Bundan dolayı "atik" ünvanını aldığı düşünülür. 

2011 yapımlı Muhteşem Yüzyıl Türk televizyon dizisinde Nurbanu Sultan'ı Merve Boluğur canlandırmaktadır.

Afife Nur-Banu Sultan Valide Sultanlığı döneminde İstanbul'un Üsküdar semtinde külliye, cami, medrese, tekke, sıbyan mektebi, kervansaray, hamam, darülkurra ve Darüşşifa'dan oluşan Nûrbanû Sultan Valide-î Atik Camii ve Külliyesi'ni Mimar Sinan'a yaptırdı. Bu eserin 1583 tarihinde tamamlanmasının hemen ardından 7 Aralık 1583 tarihinde oğlu III. Murat'ın saltanatı döneminde öldü. Ayasofya Camii'nde bulunan II. Selim Türbesi'ne defnedildi.