10 Eylül 2013 Salı

II. Selim Kimdir Sarı Selim Kimdir İkinci Sarı Selim Kimdir

II. Selim Kimdir Sarı Selim Kimdir İkinci Sarı Selim Kimdir, sultan ikinci selim kimdir, hürrem sultan kimdir, 2. selim, sarı selim nasıl öldü, sarı selimin dedesi yavuz sultan selim, sarı selim'den sonra tahta kim geçti, ikinci selim annesi hürrem sultan, selim 2 padişah

II. Selim Kimdir Sarı Selim Kimdir
II. Selim, tarihte Sarı Selim olarak anılır. Sarı Selim, 28 Mayıs 1524 yılında  İstanbul'da doğmuş, 15 Aralık 1574 yılında İstanbul'da ölmüştür. Osmanlı İmparatorluğu'nun 11.padişahı ve 90. İslam halifesidir. 

II. Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur.  Babasının ölümü üzerine, onun tek oğlu olarak 1566 tarihinde  11. padişah olarak tahta geçti. 1566-1574 yılları arasında padişahlık yapmıştır. Ölümüne kadar padişahlığını sürdürmüştür.

II. Selim, diğer Osmanlı Sultanlarına benzemeyen, hem dirayette hem de ilim irfanda onların seviyesine çıkamayan bir şahsiyete sahiptir. Ordunun başında hiç bir sefere çıkmamıştır.

Oruç Reis, Turgut Reis gibi kaptanlar onun zamanında yetişti. Sokullu Mehmed Paşa gibi çok güçlü bir vezire sahipti, devlet işlerinde en önemli yardımcısı idi. 

Onun zamanında hizmet ifa eden Sadrazamlar arasında, devleti asıl yürüten insan diye bilinen Sokullu Mehmed Paşa, Lala Mustafa Paşa ve Özdemiroğlu Osman Paşa’yı; diğer devlet adamları meyânında Piyale Paşa, Koca Nişancı Celal-zâde Mustafa Çelebi ve Feridun Ahmed Bey’i ve ilim adamları arasında ise Şeyhülislâm Ebüssuud Efendi, Dede Cöngî Efendi, Kınalı-zâde Ali Efendi ve İmam Muhammed Birgivî’yi zikredebiliriz.

Devrinin usta mimarı, Mimar Sinan’a Edirne’de Selimiye Camii'ni yaptırdı. Babasından 14.892.000 km2 olarak devraldığı imparatorluk topraklarını, 15.162.000 km2 olarak bırakmıştır. 15 Aralık 1574 günü ölmüştür. Ayasofya'daki türbesine gömülmüştür.