30 Eylül 2013 Pazartesi

Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi Nedir Dar Bölge Seçim Sistemini Nedir

Daraltılmış Bölge Ve Dar Bölge Seçim Sistemini Nedir, Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi Nedir Dar Bölge Seçim Sistemini Nedir, Daraltılmış Ve Dar Bölge Seçim Sistemini Nedir, Daraltılmış Bölge Seçim Sisteminin Özellikleri Nelerdir, Dar Bölge Seçim Sistemin Özellikleri Nelerdir.

Dar ve daraltılmış bölge ne demek?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketinde yeni seçim sistemiyle ilgili üç farklı seçim  barajı alternatifini tartışmaya açtı.

Seçim barajı alternatifleri şöyle:

  •  Mevcut sistemle yani yüzde 10 barajının aynen devam etmesi. 
  • Yüzde 10 barajın yüzde 5’e çekip, 5’li gruplandırmayla "Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi"ni n uygulanması.
  • Ülke barajını yüzde 10'un tamamen kaldırarak, "Dar Bölge Seçim Sistemi"nin getirilmesi. 


Başbakan Erdoğan, "Bu üç seçeneği önümüzdeki günlerde tartışacak, Türkiye için en doğrusu, en isabetlisi hangisiyse, o yönde düzenlemeyi Meclis'e getirecek, yolumuza o şekilde devam edeceğiz” dedi. 

Dar bölge nedir?
Her bölge bir milletvekili çıkarıyor. Milletvekili sayısı kadar seçim çevresi oluşturuluyor. Siyaset bilimcilerin yorumuna göre bunun yararı, milletvekili partisinin genel merkezine değil, kuvvetli şekilde seçmenine bağlanıyor. Seçmen açısından avantaj sağlıyor ancak parlamentoda kaygan çoğunluklar ortaya çıkabiliyor. Dar bölgede, etnik, mezhepsel köken vb. etkenler öne çıkabiliyor.

Daraltılmış bölge nedir?
Milletvekilinin çok olduğu illerde tek bölge yerine birden fazla bölgelere ayrılarak daraltılıyor. Daraltılmış bölge 1991 seçimlerinde uygulandı. Ankara 4 bölgeye bölünmüş, bir bölgede 5, diğerlerinde 6 milletvekili çıkmış. İstanbul 9 bölgeye bölünmüş; en az 3, en fazla 6 milletvekili çıkmıştı. Yeni sistemde ise nüfusa göre veya vekil sayısına göre de bölgeler ayrılabilir. Örneğin; Her 200 bin nüfusa bir bir vekil gibi.