2 Ağustos 2013 Cuma

Apollo 13 Mürettebatının Bir Sorunumuz Var Sözü İle Seslendiği yer Neresidir

Apollo 13 Mürettebatının Bir Sorunumuz Var Sözü İle Seslendiği yer Neresidir

Cevap:

Houston, bir sorunumuz var!
Apollo 13 mürettebatı, 40 yıl önce bu hafta başladıkları ve aksilikler yüzünden ölüm-kalım mücadelesine dönüşen uzay maceralarını tamamlayıp Dünya'ya döndüler.

"Houston, bir sorunumuz var!"

Uzaya çıktıktan sonra neredeyse tüm üniteleri arızalanan Apollo 13'ün mürettebatı, 5 günlük ölüm-kalım mücadelesinin sonunda Dünya'ya sağ salim dönmeyi başarmıştı.
Galeri: Hubble'dan masal gibi...

Dünyanın evrendeki gözünden nefes kesen kareler.
Galeri: Başka dünyalar peşinde

İnsanoğlunun uzay macerası hızla sürüyor. Uzayda son bir yıl olan biteni en iyi bu fotoğraflar anlatıyor.
Güncelleme: 11:39 TSİ 12 Nisan. 2010 Pazartesi
İstikameti Ay olan Apollo 13 uzay aracının mürettebatı, tam 40 yıl önce bu hafta yola çıkmalarından çok kısa süre sonra ölümcül sorunlar zinciriyle karşı karşıya kalmıştı. Önce oksijen tankı patlamış, ardından uzay aracının iletişim cihazları da dahil neredeyse dörtte üçü çalışmaz hale gelmişti. Patlama, yaşam destek ve elektrik ünitelerini büyük ölçüde tahrip etmişti.

Astronotlardan Jim Lovell’ın meşhur “Houston, bir sorunumuz var” cümlesiyle yer istasyonuna bildirdiği arızalar son derece dramatik bir mücadele örneğini tetikledi ve uzayın derinliklerinde hayata veda edeceği tahmin edilen üç astronot Dünya’ya dönmeyi başardı.

Mürettebatın bugün hayatta olan iki üyesi Jim Lovell ve Fred Haise, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki 40. yıl anma törenlerinde başlarından geçenleri “en başarılı başarısızlık örneklerinden biri” şeklinde yorumladı. Ay’a belki inenemişlerdi ama muhteşem bir dirayet, çalışma, işbirliği ve cesaret örneği sergileyerek, pratikte neredeyse bir hurdaya dönen Apollo 13’le Dünya’ya dönebildiler.ntvmsnbc.com