23 Temmuz 2013 Salı

Piliç Topkapı Tarifi Piliç Topkapı Nasıl Yapılır Tarifi Osmanlı Yemekleri Tarifleri


Piliç Topkapı Tarifi  
Malzemeler
  • Dört tane açılmış tavuk kalça
  • Bir tatlı kaşığı salça
  • Bir çorba kaşığı yoğurt
  • Tuz
  • Karabiber
İç Pilav İçin
  • Bir su bardağı pirinç
  • Bir su bardağından az tavuk suyu veya su
  • Bir tane orta boy soğan
  • Bir çorba kaşığı tereyağ
  • İkiçorba kaşığı dolmalık fıstık
  • Bir çorba kaşığı kuş üzümü
  • 100 gram kuzu ciğeri yoksa tavuk ciğeri
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yenibahar
  • Bir tane kesme şeker
  • Körili 
Körili Sos için
  • 100 gram arpacık soğan
  • Bir çorba kaşığı tereyağ
  • Bir çorba kaşığı un
  • Bir çorba kaşığı salça
  • Birsu bardağı tavuk suyu veya su
  • Bir çay kaşığı tuz, 
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir çay kaşığı köri
  • 2-3 tane defne yaprağı
  • Körili sosun yapılışı
Yapılışı
Tereyağında arpacık soğanlar biraz sotelenir.
Un ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
Salçasını ve suyunu koyduktan sonra baharatlarla tatlandırılır.
Defne yapraklarını ilave edip 5-6 dakika kaynatıp ocağı kapatın.
Süzüp bir kenarda bekletin.

Öncelikle iç pilav hazırlanır.
Yağ eritilir soğan ve dolmalık fıstık pembeleştirilir.
Pirinç tuz şeker ilave edilip şeffaflaşıncaya kadar kavrulur.
Karabiber, yenibahar,kuş üzümü eklenir.
Üzerini 1 parmak gelcecek kadar tavuk suyu ilave edilir.
Göz göz olunca önceden kızartılmış kuzu ciğeri içine katılır ve pilav demlenmeye bırakılır.
Çok pişmiş olmamalı biraz diri olmalı iç pilav.

Tavuk etleri iyice dövülür.
Tuz, karabiber serpilir hazırlanan iç pilav tavuk etlerinin ortasına konularak dolma şeklinde sarılır.
Yoğurt ve salça karıştılır, tavukların üzerine sürülür 180 dereceli fırında 20-25 dk pişirilir.
Üzerine hazırlanan körili defne yapraklı sos dökülür.
180 dereceli fırında 15 dk daha pişirilir ve servis yapılır.

Not: Ciğer yoksa fıstık yerine badem kullanılır.Bademleri sıcak suda biraz bekletirseniz kabukları rahatlıkla soyulur.Soğanı kavurmadan evvel bademleri kavurun. Pirinci pişmeden evvel tuzlu ılık ve limonlu suda ( 1-2 damla limon ) en az 20 dakika bekletin