21 Temmuz 2013 Pazar

Pastırmalı Kuru Fasulye Yapmanın Püf Noktaları

Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir
Kuru fasulye pişirilmeden 24 saat evvel soğuk suda beklemeye alınmalıdır. Bu sürenin uzunluğu kuru fasulyenin içeriğindeki gazların salınması için çok önemlidir. 24 saatin ardından suda bekletilen kuru fasulyeler orta ateşte köpükleri çıkana kadar kaynatılmalıdır. 

Kuru fasulyelerin kaynatıldığı suyun yüzeyi köpükle kaplandıktan sonra süzgeç yardımı ile bu köpükler alınmalıdır. Ardından kuru fasulye ılık su ile yıkanmalıdır. Bu işlem kuru fasulyenin yendikten sonra vücutta meydana gelen şişkinlik ve gaz gibi şikayetlerin azaltılması için önemlidir.

Kuru fasulyenin lezzetini arttırmak için tereyağında pişirmek önerilir. Ancak tereyağının iyice eritilmiş olması yemek sonrası midenin rahatsız olmaması için önemlidir. Tereyağını iyice eritip kavurma işlemini ardından gerçekleştirin.

Eğer etli kuru fasulye yapacaksanız, etin kırmızı suyunu çıkarmaya dikkat edin. Etin kırmızı suyu yemeğin lezzetini kötü etkiler. Onca emekle hazırladığınız yemeğinizin lezzetini yitirmemesi için eti kavurmadan evvel iyice yıkayın.

Domates salçasını iyice kavurduğunuzdan emin olmalısınız. Az kavrulan domates salçası tadını baskın hale getirerek yemeğin lezzetini etkiler.

Pastırmalı Kuru Fasulye Tarifi

  • İki su bardağı fasulye  
  • 100 gram pastırma
  • Bir büyük boy soğan
  • İki tane domates
  • İki yemek kaşığı domates salçası
  • İki diş sarımsak
  • 50 gram tereyağı
  • Tuz
  • Kekik
Yapılışı
Kuru fasulyenizi püf noktalarına uygun şekilde önden hazırlayın. 
Islatın, haşlayın, yıkayın. 
Pastırmaları çemenleri ile birlikte şerit şerit doğrayın. 
Tereyağını iyice eritip doğradığınız pastırmalarla birlikte kavurun. 
Domatesin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. 
Soğanı inceden küp küp doğrayın. 
Kavurduğunuz pastırmalara soğan ve domatesleri ekleyerek kavurmaya devam edin. 
Soğan ve domatesler iyice kavrulduktan  sonra salçayı ekleyin. 
Salça ile birlikte kavurmaya devam edin. 
Unutmayın salçanın iyice kavrulması önemli. 
İki diş sarımsak ilave ederseniz lezzet eklemiş olursunuz. 
Karışım hazırlandıktan sonra bu karışımı fasulyeye ilave ederek iyice karıştırın.
Üzerine su ve tuz ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakın. 
Kuru fasulyenin iyice yumuşamasının ardından kekik ile tatlandırarak servis yapın.