4 Temmuz 2013 Perşembe

Mısır'ın Darbeyle Gelen Yeni Cumhurbaşkanı Adli Mansur Kimdir


Mısır'ın Darbeyle Gelen Yeni Cumhurbaşkanı Adli Mansur Kimdir
Mısır'da ordunun geçici cumhurbaşkanı olarak atadığı Adli Mansur, uluslararası camiada ismi pek duyulmamış birisi. Bir yargıç olan Mansur'un, "vitrin" için seçilmiş olabileceği de akıllara geliyor.

Mısır'da dün ordunun Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler iktidarını devirmesinin ardından, geçici hükümetin başına getirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'un kimliği tartışılıyor.

Kahire doğumlu 67 yaşındaki Mansur, 1992'den bu yana Anayasa Mahkemesi'nde görev yapan bir yargıç. 20 yıldan uzun bir süre Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcılığı yapan Mansur, 2011'de kabul edilen ve yüksek mahkeme başkanlarının mahkeme içinde yapılan seçimlerle seçilmesini getiren yasa sayesinde, Mursi'nin devrilmesinden 2 gün önce Mursi tarafından onaylanarak Anayasa Mahkemesi Başkanı oldu.

Mansur, 2012'deki Mursi'yi Cumhurbaşkanı yapan seçimler için hazırlanan teftiş kanunu taslağına katkıda bulunan isimler arasındaydı.

Üniversiteden 1967 yılında mezun olan Mansur, Fransa'da École nationale d'administration'da da öğrenim gördü. Geçici Cumhurbaşkanı, hukuk fakültesini bitirdikten sonra Mısır Devlet Konseyi'nde de görev aldı.

Mansur, dünya kamuoyunda iyi tanınan bir isim değil. Mansur'un tercih edilmesinin arkasında hem tanınmıyor oluşunun, hem de bu sayede ordunun yıpranma payını azaltacağının olduğu tahmin ediliyor. Kaynak: soL