23 Temmuz 2013 Salı

Ekşi Sözlük Linç Kampanyasına Karşı Bir Açılama Yaptı

Ekşi Sözlük Linç Kampanyasına Karşı Bir Açılama Yaptı  
Ekşi Sözlük hakkında başlatılan karalama ve linç kampanyası devam ediyor. Yaklaşık iki ay önce sözlükte yayınlanan dini içerikli bir başlık, site yönetimi tarafından kısa sürede kaldırılmıştı.

Ancak, yandaş basın Ekşi Sözlük'ü hedef haline getirmek için linç kampanyası başlattı. Ekşi sözlük karalama kampanyasına ilişkin yaptığı açıklamada, "ekşi sözlük'ü ve kullanıcılarını itibarsızlaştırmak, baskılamak amacı taşıdığı açık olan bu hareketin bir merkezden yürütülen kasıtlı bir karalama kampanyası olduğu açıktır. bu saldırıyı düzenleyen, insanları provoke ederek nefret ortamı yaratan, alet olup hakaret ve tehditler savuranlara karşı yargıya başvurulacaktır." denildi.
İşte o açılama: 
"son bir kaç gündür internet'te yer alan provokasyon amaçlı yalan haberler nedeniyle twitter'da yaşanan linç hareketi üzerine açıklama yapma gereği doğmuştur. 
ekşi sözlük, twitter, facebook, youtube gibi uluslararası örnekleri dahi henüz ortaya çıkmamışken kurulmuş, dünyanın ilk ve en eski sosyal paylaşım sitelerinden biridir. her sosyal paylaşım sitesinde olduğu gibi, ekşi sözlük'te de her inanç ve görüşten insanlar(yazarlar) kendi fikirlerini ifade etmektedir. yine her sosyal paylaşım sitesinde olduğu gibi, ekşi sözlük'te de bu içerikler herhangi bir kontrole tabi tutulmadan, kendiliğinden yayına alınmaktadır. kaldı ki, 5651 sayılı internet kanunu çerçevesinde de ekşi sözlük ve benzeri yer sağlayıcıların kullanıcılar tarafından yayına alınan içerikleri önceden denetleme yükümlülükleri bulunmamaktadır. bugün türkiye'de de yaygın olarak kullanılan tüm sosyal paylaşım siteleri de aynı şekilde çalışmaktadır.
ekşi sözlük, üçyüzelli bin civarı kayıtlı kullanıcısı, ellibinden fazla yazarı, aylık ondört milyondan fazla ziyaretçisi olan bir ortam. bu çeşitliliğin içinde yazdıkları hukuka aykırı nitelikte olanlar az da olsa her zaman olabilir. bu gibi istenmeyen durumlara hızlı müdahale edebilmek açısından gelen şikayetler benzeri bir çok siteden çok daha hızlı incelenmekte, hukuka aykırı içerikler derhal silinmektedir. ekşi sözlük, kendi denetim birimlerinin dışında tib (telekomünikasyon iletişim başkanlığı) ile de sürekli iletişim halindedir. ekşi sözlük'ün sakıncalı içeriklerin çıkartılmasıyla ilgili çalışma özeni bizzat tib yetkilileri tarafından örnek gösterilmektedir. 
internet, hukukun geçerli olmadığı bir ortam değildir. ekşi sözlük hukuka aykırılıklara müdahale konusunda sorumluluklarını yerine getirmektedir, ziyaretçilerimiz de rastladıkları hukuka aykırılıkları ilgili yazının yanında yer alan "şikayet" butonuna basarak bu sürece katkıda bulunabilirler. 
linç kampanyasına konu olan başlık 11 mayıs 2013 tarihinde açılmış, açıldıktan bir kaç saat sonra farkedilerek yine aynı gün kapatılmış, hatta bu başlığın kapatıldığı da ayrı bir haber olarak internet'te yer almıştı. bu süreç de tib'in bilgisi dahilinde olup, ilgili başlığın açıldığı ve müdahale edilerek kapandığı tarih kendilerince de bilinmektedir. 
açıldıktan bir kaç saat sonra kapatılmış bir başlık, olaydan iki aydan fazla zaman geçtikten sonra ve başlık hala yayındaymış gibi bahsedilerek insanlar provoke edildi, ağır hakaretler ve tehditler içeren bir linç kampanyası yürütüldü. 
ekşi sözlük'ü ve kullanıcılarını itibarsızlaştırmak, baskılamak amacı taşıdığı açık olan bu hareketin bir merkezden yürütülen kasıtlı bir karalama kampanyası olduğu açıktır. bu saldırıyı düzenleyen, insanları provoke ederek nefret ortamı yaratan, alet olup hakaret ve tehditler savuranlara karşı yargıya başvurulacaktır. 
halkımızın bu amacı belli kışkırtma kampanyalarına itibar etmemesi en büyük temennimizdir."