8 Mayıs 2013 Çarşamba

İsmail Maşuki Kimdir İsmail Maşuki Kim İsmail Maşuki'nin Hayatı İsmail Maşuki Özgeçmişi


İsmail Maşuki Kimdir 
Osmanlı tarihinde adından en çok söz ettiren olay şeyh ismail maşukinin öldürülmesidir. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Melamiyye-i Bayramiyye'den olan şeyh İsmail Maşuki 12 müridiyle birlikte idam edilmiştir.

Melamiye Piri Ali Aksarayinin oğlu olan İsmail Maşuki'nin zamanında İstanbul ve Edirnede pek çok müridi vardı. Babası her ne kadar izin vermese de hocasının izin vermesi üzerine İsmail Maşuki müridleriyle birlikte İstanbul'a geldi.

Babası yola çıkmadan önce kendsine irşad (dini açıklama) faliyetleirnde bulunmamasını emrettiği halde İsmail Maşuki onu dinlemedi ve İstanbul'da irşad faaliyetlerine girişti. Bunun üzerine yanındaki hocası bile onu bırakıp Edirne'ye döndü.

Özellikle İstanbulda şeriata aykırı beyanlar verince Osmanlı yönetimi İsmail Maşukiyi uyardı. "şeriatın yapma dediğini yap, en iyi ibadet yemek içmektir" gibi aykırı sözleri yüzünden gittikçe dikkat çeken Şeyh İsmail Maşuki'nin müridleri artmaya başlayınca Kanuni de önlemini aldı.

1539 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yargılanan Şeyh İsmail Maşuki 19 yaşında 12 müridyle beraber At meydanında asıldı.

Bu olaydan sonra halk ikiye ayrıldı. Kimeleri şeyhin zındık olduğunu iddia ederken bazıları da onun büyük