4 Nisan 2013 Perşembe

Kanuni Sultan Süleyman'dan Sonra Tahta Kim Geçti


Kanuni Sultan Süleyman'dan sonraki padişah kimdir?
Kanuni Sultan Süleyman'dan sonraki padişah sultan II. Selim'dir. 2. Selim, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın oğludur. II. Selim, annesi Hürrem Sultan gibi sarışın, mavi gözlü olduğu için Sarı Selim olarak da bilinmektedir. II. Selim, adını dedesi Yavuz Sultan Selim'den almıştır.

Şehzade Mustafa gibi yetenekleri ve başarılarıyla tahtı hak eden değerli bir Veliaht Şehzade öldürülmüş, yerine  Osmanlı İmparatorluğunu duraklama dönemine sokan, yeteneksiz, İstanbul dışına dahi çıkmaktan korkan, yönetimi diğer devlet adamlarına bırakan II. Selim, diğer adıyla “Sarı Selim” tahta çıkmıştır.

II. Selim Kütahya Sancakbeyliği sırasında babası Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm haberini alarak İstanbul'a gelip, 42 yaşında tahta çıkmıştır. II. Selim ordunun başında sefere çıkmayan ilk padişahtır.11. Osmanlı padişahı olan 2. Selim,  90. İslam Halifesi'dir. Padişahlığı döneminde yönetimde daha aktif olan kişi Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa'dır.

Kardeşleri Şehzade Beyazid ile Şehzade Mustafa'nın bertaraf edilmesiyle tahta çıkan 2. Selim 8 yıl padişahlık yapmıştır.1574 yılında 50 yaşında hayatını kaybeden Sultan 2. Selim İstanbul'da ölen ilk padişah olmuştur. Mezarı Ayasofya'da bulunmaktadır.

II. Selim'in annesi Hürrem Sultan Kanuni Sultan Süleyman'dan 8 yıl önce ölmüştür. Oğullarından birinin tahta çıkmasını çok isteyen Hürrem Sultan, oğlu 2. Selim'in  tahta çıktığını görememiş ve  Valide Sultan olamamıştır.