24 Mart 2013 Pazar

İsrail'in Türkiye'den Özür Dilemesinin Asıl Nedeni Suriye Ve İran Politikası

İsrail'in Türkiye'den Özür Dilemesinin Asıl Nedeni Suriye Ve İran Politikası
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin gerçek nedenini açıkladı.  Netanyahu, ''Değişen gerçekler, bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi yeniden ele almamızı gerektirdi. Suriye krizinin sürekli kötüleşmesi en önemli kaygımız. Bizim için en büyük tehlike Suriye'deki kimyasal silahların terörist grupların eline geçmesidir. Suriye ile sınıra sahip olan Türkiye ve İsrail'in iletişim halinde olması önemli'' açıklamasını yaptı.

İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini değerlendiren uzmanlar, özrün gerçek nedeninin İsrail'in, Suriye ve İran politikası olduğu konusunda birleşiyor.

İsrail İran’a Karşı Türkiye'deki Üsleri Kullanabilir
Amerikalı düşünür Noam Chomsky, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin kendisini şaşırtmadığını söyleyerek, İsrail’in olası bir İran operasyonunda Türkiye’deki askeri üsleri kullanabileceğini ifade etti.

Chomsky, "Suriye ile sınıra sahip olan Türkiye ve İsrail'in iletişim halinde olması önemli'' değerlendirmesini yaptı. Chomsky, İsrail ve Türkiye’nin yarım yüzyıla aşkın müttefik ve ortak çıkarları olan iki ülke olduğunu belirtti.

ABD düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi (CFR) Türkiye Uzmanı Steven Cook, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özür dilemesinin kendisini şaşırttığını söyledi. Cook, Türkiye ve İsrail'in, Suriye ve İran’a karşı işbirliği içinde olacağını tahmin ettiğini söyledi.