7 Kasım 2012 Çarşamba

Barack Obama İkinci Kez ABD Başkanı Seçildi


Barack Obama İkinci Kez ABD Başkanı Seçildi


Obama 2. kez kazandı  

ABD başkanlık seçiminde kritik eyaletlerden Iowa ve Ohio'yu da kazanan Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama, ikinci kez ABD başkanı seçildi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Obama 290 delegenin desteğini alırken, Cumhuriyetçilerin adayı Romney 203'te kaldı.

Başkan seçilebilmek için 538 seçici delegeden 270'ini kazanması gereken Obama, Ohio'daki sonuçların açıklanmasıyla birlikte delege sayısını 274'e çıkardı. Obama böylelikle ABD'nin 45. başkanı oldu.

Iowa, Ohio, Oregon, California, Hawaii, Washington, New Mexico, Minnesota, New Hampshire, Wisconsin, Pennsylvania, Michigan, New York, Connecticut, Delawere, Illinois, Maine, Maryland, New Jersey, Massachusetts, Rhode Island ve Vermont eyaletlerinde zafer kazanan Obama aynı zamanda, eyaletlerden farklı bir statüye sahip başkent Washington DC'de de galip geldi.

Obama'nın zaferinde, seçime damgasını vuran 7 kritik eyaletten 4'ünü elde etmesi belirleyici oldu.

Romney ise, Kuzey Carolina, Idaho, Arizona, Missouri, Montana, Utah, Kansas, Texas, Louisiana, Wyoming, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Nebraska, Oklahoma, Arkansas, Mississipi, Alabama, Indiana, Georgia, Güney Carolina, Kentucky, Batı Virginia, Tennessee'de yarışı Obama'nın önünde tamamladı. Buna göre, Romney'nin delege sayısı 203'te kaldı.

Senato seçimlerinde ise şu ana kadar Demokrat Parti 16, Cumhuriyetçi Parti 5 koltuk kazandı.
Bu seçimlerde Senato'nun 3'te 1'i yenileniyor. Bu kapsamda, 100 sandalyeli Senato kanadının 3'te 1'inin yenilendiği bu seçimlerde partiler 33 sandalyeyi alabilmek için yarışıyor

Kesin olmayan sonuçlara göre, şu ana kadar Demokrat Parti 16, Cumhuriyetçi Parti 5 koltuk kazandı. Demokratlarla birlikte hareket eden bağımsız senatörlerin de eklenmesiyle Demokratlar, Cumhuriyetçiler karşısında 18 koltuk elde etmiş oldu.

İlk mesaj twitter'dan
284 delege kazanarak ABD'nin 45. başkanı seçilen Obama, Chicago'daki evinden Twitter'daki hesabına "Bu sizin sayenizde oldu. Teşekkür ediyorum" diye yazdı. birgun.net