27 Haziran 2012 Çarşamba

Özel Yetkili Mahkemeler Kalkıyor ÖYM'lerin Yerine Darbe Ve Terör Mahkemeleri Geliyor


ÖYM’ler kalkıyor, ‘darbe ve terör mahkemeleri’ geliyor!
Başbakan Erdoğan’ın gündeme getirdiği “Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili düzenleme yapılacak” açıklamaları hayata geçiyor. Buna göre TBMM tatile girmeden ÖYM’lerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin meclisten geçmesi kararı alındı. ÖYM’lerin yerine ise “darbe ve terör mahkemleri” gündemde.
Hükümet, 3’üncü Yargı Paketi’nin TBMM tatile girmeden çıkarılması kararı aldı. Paket kapsamında yapılacak değişikliklerin başında ÖYM’lerin kaldırılması olduğu belirtiliyor.

Meclis tatile girmeden düzenleme geçecek
Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın haberine göre, Hükümet, 3’üncü Yargı Paketi’nin TBMM tatile girmeden çıkarılması kararı aldı. Başbakan, Özel Yetkili Mahkeme’lerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin de bu paketin içine konulması talimatını verdi. Haftasonuna kadar bu mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin çalışma Başbakan Yardımcısı Bozdağ başkanlığındaki komisyonca tamamlanacak.

Arınç 'düzenleme yok' dedi ama...
Başbakan Erdoğan’ın ÖYM’lerin kaldıırlmasına ilişkin yaptığı açıklamaların ardından konuyu değerlendiren hükümet sözcüsü Bülent Arınç, ÖYM’lerle ilgili bir düzenleme yapılmayacağını söylemişti. Buna karşın Başbakan’ın verdiği talimata göre, 3’üncü Yargı Paketi, TBMM’nin son hafta gündemine alındı. Hükümet, önerge ile “Özel Yetkili Mahkeme”lerin (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de buraya monte edecek.

Terör mahkemesi mi geliyor?
AKP’nin hukukçuları, mahkemelerin kaldırılmasından sonra devam eden davalarla ilgili boşluk doğmaması ve bundan sonra darbe, terör gibi ağır suçlara hangi mahkemenin bakacağı konusuna çözüm bulmak için formül arayışına girdi. Son gelinen noktada, ÖYM’ler kaldırıldıktan sonra darbe ve terör gibi nitelikli suçlar için “bölgesel yapı” oluşturulacağı ve mevcut bazı mahkemelere görev verileceği belirtiliyor.

Bu arada 3’üncü Yargı Paketinin muhalefete de götürüldüğü ve muhalefet partilerinden de destek alındığı belirtiliyor.sol.org