26 Haziran 2012 Salı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin Düşürdüğü Uçakla İlgili Açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin TSK'ya ait savaş uçağını düşürmesinin ardından partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşuyor. Erdoğan’ın konuşması, İngilizce ve Arapça simultane tercüme yapılarak canlı yayınlanıyor.

Erdoğan, konuşmasının başında düşürülen uçağın Suriye kara sularında değil uluslararası kara sularında vurulduğunu iddia etti. Erdoğan, "Uçağımız vurulduktan sonra Suriye sahasına düşmüştür. Bunu saptırma gayretinde olanlar var" dedi.

Erdoğan, pilotlara yönelik kurtarma çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.

İktidara geldikleri günden bu yana dış politikada aktif olduklarını söyleyen Erdoğan, bu politika sayesinde Türkiye'nin bölge halklarıyla kardeşlik bağlarını güçlendirdiğini, dünyada saygınlık kazandığını iddia etti.

"Türkiye’nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur, hiçbir ülkenin iç işlerine karışmamıştır. Türkiye’nin dostluğu çok değerlidir. Türkiye’nin dostluğunu alan her ülkenin arkası sağlamdır, emniyet içindedir" diyen Erdoğan buna karşılık Türkiye'nin gazabının da o kadar "şiddetli ve kahredici" olduğunu söyledi. Erdoğan, "Yumuşak başlılığımız uysal koyun olduğumuz anlamına gelmez. Bunu hamaset olarak görenler bu milletin tarihine baksınlar. Biz tarihi yaparız, onu kimin yazacağına, kimin okuyacağına, kimin ders alacağına karışmayız" dedi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz genelinde hakları olduğunu, yapılan uçuşun da yenilenen radarları test etmek için yapıldığını söyleyen Erdoğan, "Suriye’den en ufak bir uyarı yapılmadan saldırı yapılmıştır. Utanmadan, sıkılmadan 'hasmane değildir' diyorlar. Bu hasmane bir tutumdur. Kısa süreli bir ihlal saldırı için mazeret olarak gösterilemez" dedi. Erdoğan, "Kimliği açık olan, silahı olmayan, tek başına uçan bir keşif uçağımızın düşürüldüğü bu olayda Türkiye sonuna kadar haklıdır" iddiasında bulundu.

Erdoğan, hükümetin Suriye politikasını hedefleyen gazetecileri de hedef alarak "Hedef saptırmaya çalışan köşe yazarları var. Sanki bu milletin evladı değiller. Bunu insafsızca, fütursuzca yapıyorlar" dedi.

"Doğu Akdeniz’de uluslararası sularda AK Parti’nin değil, aziz milletimizin uçağı hedef alınmıştır. Türkiye'yi sorgulayanlar, Suriye’deki rejime destek verenler tarih önünde mahcup olacaklardır" diyen Erdoğan, "Böyle hassasiyetle hareket etmemiz sebebiyle muhalefet liderlerine teşekkür ediyorum. Saldırı sonrasında dış politikamızı sorgulayan acımasız değerlendirmeler değerlendirmeye tabidir. Türkiye’nin hedefe konulması aymazlık, sorumsuzluk olur" dedi. (evrensel)