22 Haziran 2012 Cuma

ABD'den Güldüren Uyarı Suriye'de El Kaide Güçleniyor

ABD'den güldüren uyarı: 'Suriye'de El Kaide güçleniyor'
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın "Suriye'de El Kaide güçleniyor" sözleri, bir uyarıdan çok tehdit şeklinde yorumlanmaya açık.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta Suriye'de El Kaide'nin güçlendiği ve ağır silahlar ele geçirebileceği uyarısında bulundu. Muhaliflere giden silahların ABD ve müttefiklerinden kaynaklandığı geçtiğimiz günlerde basına yansırken, Afganistan ve Irak işgallerinde de El Kaide'nin bahane edildiği hafızalarda yerini koruyor.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta Suriye'de El Kaide yanlısı grupların ağırlığını artırdığı ve gelişkin silahlar ele geçirebileceği uyarısında bulundu. ABD'nin Irak ve Afganistan işgallerinde yine El Kaide'yi gerekçe gösterdiği hafızalarda yerini korurken, son dönemde Suriyeli muhaliflere giden silahların da ABD ve müttefiklerinden kaynaklandığı basına yansımıştı.

Diğer yandan radikal islamcı gruplara dönük desteğiyle Suriye halkından büyük tepki toplayan ABD ve Suriye muhalefetinin son günlerde daha 'seküler' bir görüntü çizmeye dönük bir politika izlediği yorumları yapılıyor. Diğer yandan muhalif grupların yaptığı katliamların sorumluluğunu Suriye güvenlik güçlerine atmaya dönük gerçek dışı haberlerin de inandırıcılığını yitirmeye başladığı günlerde, artık söz konusu eylemlerin de El Kaide tarafından üstlenildiği haberleri gelmeye başladı.

Panetta'dan uyarı gibi tehdit: Libya'dan Suriye'ye silah gidebilir!
Panetta söz konusu silahlar arasında MANPAD adı verilen omuzdan atılabilen uçaksavar füzelerinin bulunduğunu belirtti. Panetta'nın iddiasına göre NATO'nun Muammer Kaddafi iktidarını devirmek için düzenlediği operasyonun ardından Libya ordusunun envanterinde bulunan MANPAD'lerin Ortadoğu'daki kara borsaya düştü ve bunların bazılarının Suriye'de olma ihtimali bulunuyor.

Libya'ya yönelik NATO müdahalesi sırasında ABD'nin El Kaide'yi desteklediği basına yansımış ve Kaddafi'nin devrilmesinin ardından ülke ABD yanlısı mafyatik güçlerin egemen olduğu bir kaosa sürüklenmişti. Bir başka ifadeyle söz konusu silahların ABD'nin bilgisi ve kontrolü dışında Libya'dan Suriye'ye gitme olasılığı bulunmuyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Nisan ayında Libya yönetimini Suriyeli muhalifleri silahlandırmakla suçlamıştı.

Bu durumda Panetta'nın sözleri aslında bir uyarıdan çok, muhalifleri artık ağır silahlarla donatacaklarına dönük bir tehdit anlamını taşıyor. Nitekim Panetta da sözlerinin devamında da Suriye'de Washington'ın istediği ve Beşar Esad'ın iktidarı bırakmasını içeren siyasi dönüşümün gerçekleşmemesi durumunda iç savaş çıkabileceği "uyarısında" da bulundu.

Diğer yandan El Kaide'nin adı son günlerde Suriye'de giderek daha fazla duyulmaya başlandı. Muhaliflerin yaptığı katliamların sorumluluğunu güvenlik güçlerinin üzerine atmayı başaramayan basın kuruluşları, artık katliamların sorumluluğu El Kaide'nin üstlendiğini öne sürmeye başladı.

ABD resmi olarak muhalif gruplara "silahlı olmayan destek" verdiğini ve silah temin etmediğini, bunu Suudi Arabistan ve Katar'ın yaptığını öne sürmekle birlikte, kamuoyundaki yaygın görüş, ABD'nin de doğrudan silah için kaynak sağladığı yönünde. (soL - Dış Haberler)