23 Mart 2012 Cuma

Tek Gıda İş Çaykur'da Hukuk Mücadelesiyle Yetki Belgesini Yeniden Aldı

Tek Gıda İş Sendikası Çaykur'da Hükümeti Tuş Etti
Sendika, Hükümeti tuş etti
Tek Gıda-İş Sendikası, ÇAYKUR'da 2008 yılından beri devam eden yetki mücadelesini kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2008'de çoğunluğu olmadığı halde HAK-lş'e verilen yetki belgesini Tek Gıda, mahkeme kararıyla yeniden aldı.

ÇAYKUR'da yetki Tek Gıda-iş'in
Çalışma Bakanlığı'nın 2008 yılında çoğunluğu olmadığı halde yetkiyi Öz Gıda-İş'e vermesi üzerine başlatılan hukuk mücadelesi Tek Gıda-İş'in lehine sonuçlandı.

Gerçek amaç özelleştirme miydi?
Tek Gıda-Iş Sendikası, ÇAYKUR'da 2008 yılından beri devam eden yetki mücadelesini kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nm 2008 yılında çoğunluğu olmadığı halde, yetkiyi HAK-İş'e bağlı Öz Gıda-lş Sendikası'na vermesi üzerine başlatılan hukuk mücadelesinde son karar verildi.

Bakanlığın haksız kararı üzerine Tek Gıda-lş tarafından açılan davanın Tek Gıda-İş'in lehine sonuçlanmasının ardından verilen yetki belgesine, Öz Gıda-lş'in bir kez daha itiraz etmesiyle başlayan ikinci yargı süreci geçen gün Rize'de sonuçlandı. Rize 1. Asliye Hukuk Mahkemesi 21 Mart tarihli ve 2011 / 2852 Esas sayılı karan ile ÇAYKUR'da yetkili sendikanın Tek Gıda-İş olduğunu karara bağladı.

Duruşmayı takip etmek için Rize'ye gelen Tek Gıda-lş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç ile Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Recep Ali Çelik, Tek Gıda-lş Sendikası Doğu Karadeniz Bölge Başkanlığı'nda bölge şube başkanlarıyla birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Öz Gıda-İş Pes Etmeli
Mecit Amaç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kararın ÇAYKUR işçilerine ve camiasına hayırlı olmasını dileyerek, "Bundan sonraki süreç artık Tek Gıda-İş lehine işleyecektir. Öz Gıda İş işçilerin daha fazla mağdur olmamasını istiyorsa yargının bu son kararına itiraz etmeyerek artık pes ettik demesi gerekir. İşçilerin bunca yıldır mağdur edilmesine sebep olanlar bunun hesabını işçi kardeşlerimize vereceklerdir. Bundan sonraki hedefimiz 2011-2012 yılı toplu sözleşme için mücadele etmek" diye konuştu.

ÇAYKUR işçilerinin 56 yıllık sendikaları Tek Gıdaİş'ten istifa etmeleri için 2007 yılında, tehdit, rüşvet ve baskılara başlanmıştı. Tek Gıda-lş Sendikası basın açıklamalarıyla kamuoyunun dikkatini ÇAYKUR'da yaşananların gerçek nedenine çekti. Tek Gıda-İş Sendikası Öz Gıda-İş'in ÇAYKUR'da örgütlenme çabalarının arkasında özelleştirme olduğunu söyledi.

Genel Başkan Mustafa Türkel'de 22 Temmuz 2008 tarihinde "Sendikal haklar, özgürlük ve demokrasi nöbeti"ne başladı. İlk defa bir sendika başkanı yaşanan hukuksuzluğa ve saldırılara karşı tek başına isyan bayrağını açıyordu.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, önünde. 9 gün süren nöbet Siyasi partilerden, sendikalardan ve kitle örgütlerinden çok büyük destek geldi. Çadır nöbetine, sendikal haklar ve özgürlük adına başladıklarını belirten Türkel, sadece baskı altındaki işçilere değil, özelleştirmeye de dikkat çekti. Çadır eylemini bitirdiği gün yaptığı basın açıklamasında "Biz Tek Gıda-lş Sendikası olarak özelleştirmeye karşıyız. Özelleştirmenin olacağı gün, burayı böyle atmaca gibi kapmak için bekleyenler bilsinler ki biz ölmeden, ÇAYKUR'u teslim etmeyiz" diye konuştu. tekgida.org.tr