29 Şubat 2012 Çarşamba

BDP Milletvekili Kemal Aktaş'ın Milletvekilliği Düşürülecek

BDP'li Kemal Aktaş'ın milletvekilliği düşürülecek
BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş
BDP'nin tutuklu milletvekillerinden Kemal Aktaş hakkındaki hüküm Yargıtay tarafından onaylandı. Bu kararla Aktaş da milletvekilliği düşürülen BDP'liler arasına katılmış olacak.

BDP'nin cezaevinde bulunan milletvekili Kemal Aktaş hakkındaki hüküm Yargıtay tarafından onaylandı. KCK davası kapsamında tutuklu bulunan Van milletvekili Kemal Aktaş, 2006'da Silopi'deki Newroz kutlamasında yaptığı konuşmada "PKK propagandası yapma" suçlamasından ötürü 25 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava yaklaşık 3 yıl sürmüş, sonuçta Aktaş 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmış ve dosya Yargıtay'a yollanmıştı. Yargıtay bir ay önce kararı onaylayarak Diyarbakır'a gönderdi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi ise Yargıtay'ın onama kararını TBMM'ye yolladı. Aktaş, 2 yılın üzerinde hapis cezasına çarptırıldığı için milletvekilliği düşecek.

Aktaş'ın milletvekilliğinin düşmesi Anayasa'nın 76. maddesine dayandırılıyor. Bu maddede “...Taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar (...) terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler” deniliyor.

BDP Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Sözcüsü Meral Danış Beştaş konuyla ilgili basına yaptığı değerlendirmede, bir milletvekili hakkında tutuklama kararının ancak yasama döneminin sonunda verilebileceğini hatırlatarak, hükmün Aktaş milletvekili seçildikten sonra verildiğini ve milletvekili dokunulmazlığına aykırı olan bu durumun Anayasa'nın 14. maddesine dayandırıldığını söylemişti. "Temel Hak ve Hürriyetlerin Kötüye Kullanılamaması" başlığını taşıyan Anayasa'nın 14. maddesinde "Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz" deniliyor.

BDP, davanın Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, Leyla Zana ve Selahattin Demirtaş'la ilgili davalar açısından da emsal teşkil edeceğini, meclisin bu konuda alacağı kararın bu nedenle milletvekili dokunulmazlığının ortadan kaldırılmasının son aşaması olduğunun altını çizmişti. (soL-Haber Merkezi)