28 Ocak 2012 Cumartesi

Bunu Söyleyen Marx Değil Soros

Bunu söyleyen Marx değil Soros 
Ünlü spekülatör George Soros, avronun çökebileceği uyarısında bulundu. Soros, "İşsizlik ve borç sorunu çözülmezse sokaklarda isyan artar, sınıf çatışması doğar" dedi. Avro Bölgesi'ndeki mali krizin gölgesinde gerçekleştirilen Davos Zirvesi öncesi Newsweek Dergisi'yle söyleşi yapan Soros Fund Management Başkanı George Soros, karamsar bir tablo çizdi. 2012'de Yunanistan'ın batma olasılığını daha güçlü gördüğünü belirten Soros, Avrupa liderlerin daha fazla gayret göstermediği takdirde euronun dünya için büyük zararlar doğuracak şekilde çökeceğini savundu.

PİYASANIN DURUMUNA ŞAŞMIŞ!
Soros, işsizlik ve borç sorunlarının çözülememesi durumunda 'sokaklarda şiddetin artacağını' ifade ederek, bunun özgürlüklerin askıya alınması ve bir polis devletinin kurulması ile sonuçlanabileceği öngörüsüde bulundu. ABD'de de sokak çatışmaları olabileceği uyarısında bulunan Soros, profesyonel yaşantısında ilk kez piyasanın durumundan şaşkınlık duyduğunu söyledi.
En kötü olasılıkla tüm mali sistemin çökmesine neden olabilecek bir krizin önüne geçme yolu göremediğini kaydeden Soros, "Avro sürmeli, çünkü avronun çökmesi, Avrupa ve dünyanın kaldıramayacağı bir erimeye yol açar. Durum tüm kariyerimde gördüğümden daha ciddi ve zor. Burada, tüm gelişmiş dünyanın gerilemesinden söz ediyoruz. En iyi senaryo deflasyonist bir ortama girilmesi. En kötü senaryo ise mali sistemin çökmesi dedi. Soros, sorunları anlamak için akıl çağından yanılabilirlik çağına geçilmesi gerektiğini ifade etti.

IMF: BÜYÜME YAVAŞLAYACAK
Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF), yayınladığı raporda G20 ekonomilerinin 2011 yılında yüzde 4.0 büyüdükleri ve 2012 yılı büyüme oranını yüzde 3.5 olacağı tahminine yer verirken, gelişmiş G20 ekonomilerinin 2011'de yüzde 1.5 büyüdüklerini, 2012'de yüzde 1.3 büyüyeceklerini tahmin etti. Gelişmekte olan G20 üyeleri için 2011 yılı büyüme tahmini yüzde 7.2, 2012 büyüme tahmini ise yüzde 6.1 oldu.
IMF Türkiye ekonomisinin 2012'de yüzde 0.4, G20'nin ise yüzde 3.5 büyümesini bekliyor. IMF, 19-20 Ocak tarihlerinde Meksika'da yapılan G20 Maliye Bakan Yardımcıları Toplantısı için hazırladığı raporda Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yüzde 0.4 büyüyeceği tahminine yer verdi. IMF, Türkiye ekonomisinin 2012 4. çeyrekte yüzde 0.2 daralmasını beklediğini de belirtti. IMF, Türkiye ekonomisinin 2011 4. çeyrekte yüzde 4.8 ve 2011'in tamamında yüzde 8.3 büyüdüğü tahmininde bulundu.

Başçı, meyveleri toplamakla meşgul!
Dünya Ekonomik Forumuna katılmak üzere İsviçre’nin Davos kasabasında bulunan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yüzde 4’lük büyümeyi çok rahatlıkla yapabilecek durumda olduğunu, enflasyonla ilgili tedbirleri ekim ayından bu yana aldıkları için şu anda bununla ilgili çok fazla risk görmediklerini iddia etti. Bir televizyon programında soruları yanıtlayan Başçı, "Merkez Bankası piyasadaki olağanüstü hali kaldırdı diyebilir miyiz?’ sorusuna, şöyle yanıt verdi: "Öyle düşünmemek gerekir. Çünkü Merkez Bankası finansal istikrarla ilgili amaçlarına ulaştı. Onu bir kenara yazmak gerekir. 2011 yılında burada arzu ettiğimiz her şey gerçekleşti. TL üzerindeki değer kazanma eğilimini bertaraf etmek istedik. Çünkü cari açığın büyüyeceğini önceden öngörüyorduk. Onu başardık. Kredilerde de olağanüstü hızda, özellikle tüketici kredilerinde olağanüstü hızda bir artış vardı. Kredi büyüme eğilimi yüzde 10’lar seviyesine kadar düştü. O açıdan Merkez Bankası elinden gelen her şeyi yaptı. Şimdi onun meyvelerini toplamaya başladık. Geriye enflasyon kaldı. Enflasyonla ilgili tedbirleri zaten ekim ayından bu yana aldığımız için onunla ilgili şu anda çok fazla bir risk görmüyoruz. Detayları nasılsa ay sonunda açıklayacağız."birgun.net