29 Aralık 2011 Perşembe

Şırnak Uludere'de Uçaklarla Bombalanarak Öldürülen Köylülerin İsimleri


Katliam yaptılar! 
AKP Şırnak'ın Uludere ilçesinde kendi katliam tarihini yazdı. Onlarca köylüye savaş uçaklarıyla bombardıman düzenlendi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) köyünde F-16 savaş uçakları köylüleri vurdu. Sınıra yakın bir bölgede kaçakçılık yapan yaklaşık 50 köylü, köye geri dönüş yaptıkları 21.20 sıralarında F-16 tipi savaş uçaklarının bombardımanına tutuldu.

Alper Taş: Bu bir katliamdır
ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, "Kürt sorununun askeri çözümü, on binlerce kurbanının yanına 35 köylüyü de koydu. Bu bir katliamdır. Katliamın sorumluları hesap vermelidir." açıklamasında bulundu.

Demirtaş: Herkes meydanlara dökülsün
Roboski'de yaşananların açık bir katliam olduğunu kaydeden BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Gün evde oturma günü değildir. Herkes meydanlara dökülerek katliamı lanetlemelidir" dedi.

BDP olarak 3 günlük yas ilan ettiklerini belirten Demirtaş, "Halkımız her yerde bu acıyı paylaşmalıdır. Dünyanın her yerinde halkımız en güçlü şekilde tepkiyi koymalıdır. Çünkü katliamı örtbas etmeye çalışacaklar. Buna izin vermeyeceğiz. Her yerde sokaklarda meydanlarda olacağız" dedi

Yurttaşların demokratik hakları olan protestoyu güçlü şekilde ortaya koyması gerektiğin belirten Demirtaş, yurttaşlara şu çağrıyı yaptı: "Bu katliam lanetlemelidir. Bu gün evde oturma günü değildir. Bütün halkımıza çağrı yapıyoruz. Herkes meydanlarda olmalıdır. Demokratik tepkiyi en güçlü şekilde ortaya koymalıdırlar" dedi.

Roboski'de yaşanan katliamın MGK toplantısının ardından yaşanmasına da dikkat çeken Demirtaş, "Bu katliamın sorumlusu 'gece gündüz hava kara operasyonu sürecek' diyenlerdir. MGK'da operasyon kararı alanlardı. Bu olay Muğlalı gibi kapatılamayacak, buna izin vermeyeceğiz. Tarih bunu büyük bir katliam olarak yazacaktır. Bunun üstünün örtülmesini imkanı yoktur" dedi.

İHD: İçişleri Bakanı istifa etmeli
İHD Genel Başkanı Öztürk Türdoğan, Roboski Köyü'nde yaşanılanlardan dolayı İçişlerin Bakanı Şahin'in hesap vermesi gerektiğini belirterek, "İç güvenlikten içişleri bakanı sorumlu ve bakan derhal bunun hesabını vermeli istifa etmelidir. Ayrıca, savcı bu olaya el atmalı olayı bütün yönleriyle araştırmalı" dedi.

Türdoğan, Ortasu (Roboski) Köyü'nde yaşananların kendisine 90'lı yıllarda yaşanan katliamları hatırlattığını belirterek, İHD, TiHV, TTB, MAZLUM-DER ve diğer insan hakları örgütleriyle Roboski'ye gitmek için heyet oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti.

Hükümetin, Kürt sorunu ve "PKK ile mücadelesinde", "Yeni strateji ve koordinasyon" adı altında yürüttüğü politikalarını eleştiren Türkdoğan, "Hükümetin yeni stratejisi buysa bu çok vahim bir şey. Son eylemle uygulanan Kürt politikası iflas etmiştir. Bu bir katliam politikasıdır" ifadesini kullandı.

Askeri ve istihbarat yetkilerinin yüksek teknoloji kullanarak elde ettiği bilgilerden oradaki kişilerin köylü mü militan mı olduğunu anlayabileceğine dikkat çeken Türkdoğan, "Ortasu (Roboski) Köyü'nde yaşanılanların ABD'nin Pakistan'da yaptığı sivil katliamlardan farkı olmadığını vurguladı. Türkdoğan, MGK toplantısı ardından yapılan yazılı açıklamadaki "terörle mücadelede yasalara uyacağız" sözlerini anımsatarak, "Yasaya uymak buysa, hükümetin bunu derhal bırakması gerekir" dedi.

Roboski Köyü'nde yaşanılanlardan dolayı İçişlerin Bakanı Şahin'in hesap vermesi gerektiğini belirten Türdoğan, "İç güvenlikten içişleri bakanı sorumlu ve bakan derhal bunun hesabını vermeli istifa etmelidir. Ayrıca, savcı bu olaya el atmalı olayı bütün yönleriyle araştırmalıdır" dedi.

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu, Muhalefet.org'a yaptığı açıklamada, ölenlerin sivil olduğu konusunda hiçbir tereddütün bulunmadığını, içlerinde çocukların da bulunduğunu söyledi. Mutlu, saldırının düzenlendiği bölgede ağır bir yanık kokusu duyulduğunu, bölgeye ulaşıldıktan kısa süre sonra cesetlerin tanınmaz hale geldiğini, bunun kimyasal saldırı ihtimalini de akla getirdiğini belirtti.

BDP Eş başkanlarının ulaşmak üzere olduğu bölgede şu anda telefonla iletişim kesintili sağlanıyor.

Bombardımandan yaralı kurtulan Servet Encü adlı yurttaşın köye gelerek olayı anlattığı ve köylülerin olay yerine gittiği belirtildi. Encü'nün köylülere, "Geri döndüğümüz sırada jetler bizi bombardımana tuttu. Bombardıman sırasında acı bir koku etrafı sardı. Birden insanlar yanarak can verdi. 5-6 kişi bombardımandan kaçarak kayalıkların arasına saklandı. Uçaklar orayı da bombaladı. Hepsi kayalıkların altında can verdi" dedi.

Saldırıda yaşamını yitiren 28 kişinin parçalanmış ve yanmış cenazesine ulaşılırken, çok sayıda köylüden ise haber alınamıyor. Ulaşılan cenazelerin yandığı ve parçalandığı söyleniyor.

Zifiri karanlık ve kar nedeniyle köylülerin cenazelere ve yaralılara ulaşmakta zorluk çektiği belirtiliyor.

Köye 15 ambulansın geldiği ve bombardımanda ağır yaralanan M. Ali Tosun ve Serhat Ürek adlı köylülerin Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı bildirildi.

BDP, halka katliama karşı sokağa çıkma çağrısı yaparken 3 günlük yas ilan etti.

Bölgede bir çok ilçede esnaf yaşanan katliamı protesto etmek için kepenk kapattı.(Muhalefet.org), (ANF)

Katliamda cenazesine ulaşılan   kişilerin isimleri 
Seyit Enç, Özcan Uysal (15), Mehmet Encü, Nevzat Encü, Hamza Encü, Şervan Encü, Cemal Encü (15), Osman Encü, Şivan Encü, Bilal Encü, Mehmet Ali Tosun, Nadir Alma, Mahsun Encü, Salih Encü, Hakiki Encü, Yüksel Ürek, Salik Ürek, Serhat Encü, Adem And, Savaş Encü, Selahattin Encü, Bedran Encü, Hüseyin Encü, Aslan Encü, Cevat Encü, Erkan Encü, Selman Encü, Orhan Encü, Fadıl Encü, Vedat Encü, Cihan Encü, Fikret Encü, Hüseyin Encü, Erkan Encü, Zeydin Encü, Çetin Encü.