9 Aralık 2011 Cuma

Prof. Dursun Buğra Kolon Kanseri Yani Kalın Bağırsak Kanseri Uzmanı


Erdoğan'ın ameliyatını yapan kolon kanseri lap. uzmanı
Başbakan Erdoğan'ın, konusu hakkında açıklama yapılmayan ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dursun Buğra laparoskopik kolon (kalın bağırsak) kanser müdahalesi alanındaki uzmanlığı ile tanınıyor.

Çapa Tıp Fakültesi geleneğinden geliyor ve eski bir Çapa hocası.

Onun okulundan yetişmiş bir cerrah arkadaşım anlattı.

Profesör Dursun Buğra kolon kanserinin laparoskopik olarak ameliyat edilmesi denince Çapa'da ilk akla gelecek olan isimmiş Çapa'dan ayrılıp özel bir hastane olan Medipol'e geçmeden önce.

En spesifik uzmanlığı bu, yani kolon kanserine laporoskopik müdahale imiş.

Şimdi.

Erdoğan'ın ameliyatı ile ilgili olarak Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada...

"Başbakanımız 26 Kasım tarihinde laparoskopik yöntemle başarılı bir sindirim sistemi ameliyatı geçirmiştir." deniyor.

Bu açıklamayı ilk okuduğumda aklıma hemen onkolojik bir şey geldi.

Çünkü "sindirim sistemi ameliyatı" zincirleme tamlaması bir açıklamada genellikle ameliyatın muhtevası açıklanmak istenmediğinde kullanılacak, hatta biraz da tıbbi açıklama kalıbına uymayan bir tanımlama.

Açıklamayı okuyunca aklıma ilk gelen bu nedenle onkolojik bir durum oldu.

Ki, Erdoğan'ın cumartesi günü gerçekleşen laporoskopik bir müdahaleden sonra mesela pazartesi günü taburcu edilmemesi, dahası da cumaya kadar hastanede kalacağının açıklanması bendeki şüpheyi tamamen artırmıştı.

Çünkü, sindirim sistemine yapılabilecek lap. müdahaleler bağırsak kanseri vakası değil de, örneğin safra kesesi, mide fıtığı, göbek fıtığı gibi durumlarsa, bunların tamamında hasta bir bilemediniz iki gün sonra taburcu edilir.

Bu nedenle şüphelendim ama Prof. Buğra'nın okulundan yetişmiş cerrah arkadaşımın anlattıkları çok daha fazla detay veriyor.

"Ben de kolon kanseri olduğunu düşündüm. Zaten hastanede bu kadar uzun kalması da bunu düşündürüyor. Kolon kanserine yapılan laparoskopik müdahaleden sonra kalın bağırsağın kanserli yeri kesilip alındığı ve henüz kesilen uçlar birbirine bitişmediği için hasta hiçbir şekilde bağırsak yoluyla beslenemez. Bunun yerine total parenteral besleme (tamamen bağırsak yolları dışı beslenme) uygulanır. Örneğin hasta kalori alabilmesi için damardan beslenir. Bu da ancak hastane ortamında olabilen bir şey. Ayrıca hastanın burnuna, mide sıvısının karında birikmemesi için, sonda da takılır."

Bir de, şunu ilave etmeliyim, ki...

Kolon kanserine laparoskopik yöntemle müdahale edilmesi (karına, kesip-açmak yoluyla değil, karbondioxid ile şişirildikten sonra açılan çok ince yol hatları ile müdahale edilmesi) kolon kanserinin henüz çok ilerlememiş olduğuna delalet

Şimdi, önümüzdeki günlerde bir açıklama olur mu olmaz mı, bilmiyoruz.

Ama kamuoyu adına, en azından bir fair play kuralı olarak Başbakan'ın hastalık durumunun paylaşılması lazım.

Kolon kanseri midir, değil midir, erken teşhis midir, değil midir vs.gazeteport.com.tr/Safile Usul