26 Aralık 2011 Pazartesi

İnternette SOPA Dönemi Geliyor


İnternette SOPA Dönemi Geliyor
ABD’de Filtreli İnternet Dönemi! 
Ülkemizde önümüzdeki hafta uygulanmaya başlayacak filtreli internet Amerika’nın da gündeminde. Amerika’nın filtreleme sistemi nasıl olacak?

Sonsuz özgürlük ortamı olarak adlandırılan internet yavaş yavaş bu niteliğini kaybetmeye başladı. Türkiye’de çok tartışılan filtreli internet sisteminin bir benzeri ABD’de uygulanmaya başlayabilir. ABD Senatosu sansürlü internet için çalışmalara başladı. Geçtiğimiz yıla kadar, internetsansürüyle bir anılan Çin ve İran gibi ülkelere demokrasi dersi vermeye çalışan Amerika şimdi aynı sistemi vatandaşlarına uygulamak istiyor. Türkiye’de 22 Kasım’da devreye giren filtreli internet’e benzeyen sistem de uygunsuz içerikli siteler özel bir kurul tarafından tespit edilecek. Kurul kararıyla bu sitelerin DNS erişimleri engellenecek.

ABD Web Sitelerine Aba Altından SOPA Gösterdi

Peki, ABD filtreli internet konusunda Türkiye’nin izinden mi gidiyor? Amerika oluşturduğu sistemle Türkiye’den farklı bir uygulama getirmeyi hedefliyor. Demokratik sansürlü internet’e siteler yasaklı içerikler kaldırılana kadar engellenecek. Bazı sitelerse uyarı olarak 1 günlüğüne kapanacak. Türkiye’ye göre daha hafif işleyecek filtreli internet daha şimdiden ABD’li internet zenginlerini ve kullanıcılarını ayağa kaldırdı. Amerikan site sahipleri, 1 günlük engellemenin bile reklam ve kullanıcı sayında haftalarca düzelmeyecek zarar yaratacağını savunuyor. Amerikalıların dalga geçmek için SOPA (Stop Online Piracy Act) ile ilgili geçtiğimiz günlerde eBay, Google veFacebookyönetimi bilgilendirilmişti.

Siyasetçilerle aynı güce gelen internet devlerine aba altından SOPA gösteren Amerika neden böyle bir sistem getirmek istiyor? Sistemin başlangıcı Amerikan Sinemacılar Derneği’nin taleplerine dayanıyor. Dernek giderek artan korsan kullanımüzerine senatoya özel bir rapor sunmuştu. Rapora göre eğer hükümet internet konusunda sınırlamalar getirmezse önümüzdeki 5 yıl içerisinde Amerikan telif sistemi çökecekti. İlk başta sadece telif haklarını kapsayan bir filtreleme sistemi üzerine konuşmaya başlayan senatörler, kendilerine rakip gördükleri internet devlerini de bu sisteme dahil etmeye başladı. Kaynak:teknolojimix.com