2 Aralık 2011 Cuma

Başbakan Kolon Kanseri Mi Oldu


Tahlilleri doktor doktor dolaştı
Başbakan Erdoğan’ın ameliyat öncesinde biyopsi yaptırdığı, raporun Ankara’da uzmanlara ‘Erdoğan’ın bir akrabasına ait’ denerek gösterildiği öğrenildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, geçen hafta sonunda, Villöz Adenom yani kalın bağırsak polipi teşhisiyle ameliyat yapıldığı öğrenildi. Erdoğan’ın ameliyatı sonrası yapılan patolojik incelemenin sonuçlarına ilişkin resmi bir bilgi bulunmazken, başbakanlığa yakın kaynakların, “kanser şüphesi vardı ama temiz çıkmış” iddia edildi.

Başbakan Erdoğan’ın ameliyat öncesinde biyopsi yaptırdığı, raporun Ankara’da uzmanlara ‘Erdoğan’ın bir akrabasına ait’ denerek gösterildiği öğrenildi. Taraf gazetesinde yer alan haber şöyle:

Alınan bilgiye göre Erdoğan’a, hafta sonunda geçirdiği ameliyattan yaklaşık 15 gün önce kolonoskopi yapıldı. Bu işlem sırasında tesbit edilen normal olmayan bir kitle alınarak patolojiye gönderilirken, özel doktorları, kolonoskopi sırasında Erdoğan’dan alınan kitleye ilişkin bulguları içeren ön pataloji raporunu, Ankara’daki bazı meslektaşlarına da incelettirdi. Ön patoloji raporunu “Başbakan’a yakın birisine ait” diyerek meslektaşlarına gösteren Erdoğan’ın doktorlarının, ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dursun Buğra’nın hekimliğindeki ehli konusunda da bilgi topladığı bildirildi.


'En ağır ihtimal kolon kanseri'
Başbakan Erdoğan'ın hastalığının ne olduğu tam olarak açıklanmadı. 
Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr.Ragıp Tanrıtanır verilen bilgilerle ihtimalleri şöye sıraladı:

"Laparoskopide en fazla yapılan operasyon safra kesesiyle ilgilidir. Mideyle ilgili reflü hastalığı da bazen hastanın birkaç gün hastanede yatmasına neden olabilir. Laparoskopinin kullanıldığı en ağır hastalık ise kolon kanseridir. Laparoskopiden en ağır hastalıklarda bile, bir ya da en fazla iki gün hasta yatırılır. Normalde iki günden fazla hasta yatırılmaz. Başbakan Erdoğan'ın hastanede yaklaşık üç gün kalması ise bir komplikasyondan kaynaklanmış olabilir. "

Kolon, yani kalın bağırsak kanseri, özellikle 50 yaşından sonra erkekte üçüncü sıklıkta rastlanan kanser tipidir. Yılda ortalama 140 bin kişi hastalığa yakalanmakta 60 bin kişide bu hastalıktan kaybedilmektedir.
Villöz Adenom teşhisi
İlk biyopsi sonucu konan teşhisten hareketle, ileride ya da yakın zamanda kolon kanserine yakalanabileceği kuşkusu ortaya çıkınca Başbakan ameliyata alınmış. Konuştuğumuz kaynaklar, ameliyat sonrası hazırlanan patoloji raporu hakkında bilgileri olmadığını belirttiler. Erdoğan’ın, 26 kasım cumartesi günü, Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde ameliyat olduğu basına sonradan yansımıştı.

Başbakanlık tarafından 28 kasımda yapılan açıklamada ise, Erdoğan’ın laparoskopik yöntemle, başarılı bir sindirim sistemi ameliyatı geçirdiği bilgisi verilerek, “Doktorların gerekli gördüğü istirahatın ardından, Sayın Başbakanımız çalışmalarına başlayacaktır” denilmişti.

Basında yer alan haberlere göre, Erdoğan’ın ameliyatının ardından bağırsağından 18 cm’lik bölüm alınmış ve kanser olup olmadığının teşhisi için kitle patolojiye gönderilmişti. Patoloji raporunun sonuçları hakkında resmi bir bilgi bulunmamakla birlikte başbakanlığa yakın bir kaynak, Taraf ’a, “Kanser şüphesi varmış ama patoloji sonucu temiz çıkmış” dedi.

Polip nedir?
Polipler mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan kaynaklanan organın iç yüzeyine doğru büyüyen kitle olarak biliniyor. Genelde erişkinlerin % 15-20’sinde görülüyor. Poliplerin çoğu iyi huylu olmasına karşın bazılarında kanser gelişimi görülüyor.

Başbakan’ın sağlık durumu gayet iyi, herkese selamları var
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Erdoğan’ın “muhtemelen pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısıyla çalışmalarına başlamayı düşündüğünü’’ belirttiğini aktardı.

Erdoğan’ın, sağlık durumunun çok iyi olduğunu vurguladığını, ilgi gösteren herkese teşekkürlerini ilettiğini belirten Arınç, Başbakan’ın “Gayet iyiyim, en kısa sürede çalışmaya başlayacağız. Muhtemelen pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısıyla beraber çalışmalara başlamayı düşünüyorum, herkese selamlarımı iletiyorum’’ ifadelerini kullandığını kaydetti. haber.mynet.com

Başbakan Recep Eayyip Erdoğan Kolon Kanseri/Talat Atilla