23 Aralık 2011 Cuma

Aydın Menderes Öldü Aydın Menderes Vefat etti Aydın Menderes Hayatını Kaybetti


Aydın Menderes yaşamını yitirdi
Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes, bağışıklık sistemindeki sorunlar nedeniyle tedavi altında olduğu hastanede yaşamını yitirdi. Menderes için yarın Hacıbayram Camiinde öğlen namazına mütakiben cenaze namazı kılınacak. Menderes, pazar günü Fatih Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

İstanbul / Ankara- Eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes yaşamını yitirdi. Aydın Menderes, Ankara Atatürk Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Menderes, daha önce geçirdiği trafik kazası sonucu hayati tehlikeyi atlatmış ancak kol ve bacakları felç olmuştu.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Bozkurt, Aydın Menderes'in saat 20.30'da yoğun bakım ünitesinde vefat ettiğini bildirdi. Bozkurt, Menderes'in 34 gün önce diğer bir hastaneden akciğer enfeksiyonu ön tanısıyla Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine kabul edildiğini belirtti. Yapılan ilk tetkik ve değerlendirme sonucunda, derin ven trombozu, pulmoner tromboemboli, pnömoni ve buna bağlı solunum yetmezliği tanıları konan Menderes'in takip ve tedavi altına alındığını belirten Bozkurt, şunları kaydetti:

''Solunum kaslarında yetmezlik nedeniyle solunum cihazına bağlanmış ve daha sonraki takiplerinde gelişen çoklu organ yetmezliği ve bunlara ilaveten septik şok tablosuyla Sayın Aydın Menderes, 23 Aralık 2011 tarihinde saat 20.30'da yoğun bakım ünitesinde vefat etmiştir.''

İki ayrı cenaze namazı kılınacak

Menderes için iki ayrı cenaze namazı kılınacak. Yarın Hacıbayram Camii'nde öğle namazına mütakip kılınacak cenaze namazının ardından Menderes'in naaşı İstanbul'a götürülecek. Menderes, pazar günü Fatih Camii'nde öğlen namazına mütakiben kılınacak cenaze namazının ardından Topkapı'daki anıt mezara defnedilecek.

İstanbul'da kılınacak cenaze namazına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı bildirildi.

Siyasilerden ilk tepkiler

Meclis Başkanı Cemil Çiçek: Çileli bir ailenin, uzun yıllar çile çekmiş evladıydı. Gerçekten ismi gibi aydın ve aydınlık fikirlerin sahibiydi. Milletimizin, sevenlerinin ve ailesinin başısağolsun.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: Çok değerli bir siyaset adamıydı. Allah rahmet eylesin. Bir sağduyu insanıydı. Çok temiz bir insandı. Siyasette yakındık, kardeşim gibiydi. Başından sonuna kadar aziz dostumun hatıralarıyla doluyum.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Parlamentoda çok iyi bir beraberliğimiz oldu, insan olarak çok onurlu bir insandı. Çok iyi tahlilleri vardı. Rahmetli Erbakan'da kendisine saygı sevgi duyardı. Felçli haline rağmen ülke meselelerine uzak kalmayan bir insandı. Siyasette iz bıraktı, Allah'tan rahmet diliyorum.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Çileli bir yaşam sürdürdü. Saygıdeğer eşine gerçekten hepimiz minnet borçluyuz, bir dakika olsun bile eşini yalnız bırakmadı, o çileli yaşamı beraber yaşadılar. Rahmetli Menderes'in bir diğer özelliği geniş bir entelektüel birikime sahip olmasıydı. O açıdan Türk siyaset dünyası önemli bir kayıpla karşı karşıya, kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile hastaneye gidiyoruz. Türkiye'nin başı sağolsun.

DSP Genel Başkanı Masum Türker: Sayın Menderes, siyaset dünyamızın dürüst, saygın ve önemli kişiliklerinden birisi olarak daima önemle anılacaktır. Menderes'e rahmet, ailesine ve sevenlerine de başsağlığı ve sabır diliyorum.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker: Allah rahmet eylesin. Çok önemli bir ismi taşıyordu. Siyasete büyük katkılar yapan, tavırlarıyla her zaman önemli bir insan oldu.

Aydın Menderes kimdir?

Ögrenimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde tamamlayan Menderes, siyasete 1970 yılında Aydın'da Demokrat Parti'nin İl Başkanı olarak girdi. 1977 yılında Adalet Partisi Konya Milletvekili ve 1978 yılında aynı partinin Genel İdare Kurulu Üyesi oldu. 12 Eylül sonrasında 10 yıl siyasetten yasaklılar kapsamında yer aldı. 1993 yılında kurucusu olduğu Büyük Değişim Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi. 1994 yılında bu partinin birleşmesiyle Demokrat Parti Genel Başkanı oldu. 1995 yılında Refah Partisi'nden İstanbul Milletvekili oldu. 1996 yılında aynı partinin Genel Başkan Yardımcılığı'na getirildi. 1999 yılında Fazilet Partisi'nde İstanbul Milletvekili oldu. Aynı yıl Fazilet Partisi'nden istifa etti. 3 Kasım 2002 tarihinde DYP'den Aydın Milletvekili adayı oldu. Fakat, DYP 3 Kasım 2002 seçimlerinde barajı aşamayınca seçilemedi ve siyaseti bıraktı. Cumhuriyet Haber Portalı / Ajanslar