30 Ekim 2011 Pazar

Van Depremi Yardımları AKP Yandaşlarına Gidiyor



'Yardımlar AKP yandaşlarına gidiyor' 
Depremin üzerinden 7 gün geçmesine rağmen hala halka ulaşmayan yardım kolilerinin AKP’li Erciş belediyesi ve belediye başkanı Zülfikar Arapoğlu tarafından kendi yandaşlarına dağıtıldığı iddia edildi. AKP Gençlik kollarına teslim edilen erzakların liste halinde belirlenen insanlara dağıtıldığı ifade ediliyor.

BAZI TIRLAR PLAKASIZ
Yurdun dört bir yanından gelen yardım tırlarına ulaşmak için günlerdir yağmur soğuk demeden yardımların depolandığı belediye garajında nöbet tutan Erciş halkını çevik kuvvet ekipleri küfür ederek geri çevirirken, garajdan çıkan erzak dolu bazı tırların plakasız olması ise dikkat çekti.

'BÜYÜK RANTLAR DÖNÜYOR'
Günlerdir maruz bırakıldıkları eziyeti anlatırken, ismini vermek istemeyen bir jandarma personeli ise halkın sitemlerini doğrulayarak tüm erzakların AKP yandaşlarına gittiğini itiraf etti. Yandaşlarına erzak dağıtan Erciş İlçe Emniyet Müdürü, kaymakam ve Vali Yardımcısının görevden alındığına dikkat çeken Jandarma personeli , deprem bölgesinde çok büyük rantlar döndüğünü ancak bunu açıklamayacağını söyledi.

'BU ZİHNİYETE LANET OLSUN'
İki gün önce erzak almak üzere belediyede çalışan bir arkadaşından yardım talep etmek için Erciş Belediye Deposuna gittiğini anlatan Kışla mahallesi sakinlerinden Sinan Süzgün, “Televizyonlarda yüzlerce yardım tırının buraya getirildiğinin söylendiğini ancak bu güne kadar bir çadır alamadığımızı belirttim. O da bana burada yardımların verilecek isimlerin listesiyle birlikte AKP Gençlik kollarına teslim edildiğini açıkça söyledi. Kendisinin bir şey yapamayacağını, bu uygulama karşısında çok kavga ettiğini ancak ‘hoşuna gitmiyorsa git başka bir yerde çalış’ denildiğini bana anlattı. Kuyruklarda bekleyen insanlarımızı bu şekilde görünce gerçekten nasıl bir ülkede yaşadığımızı bir kere daha anladım. İnsanların mağduriyetini bile siyasete alet eden bu zihniyete lanet olsun diyorum” diye konuştu. ZEYNEP KURAY/BİRGÜN

Erciş'te kızgınlık büyüyor
Dünya, 7.2 şiddetindeki Van depremini konuşmaya devam ediyor. Wall Street Journal gazetesi, Türk hükümetinin kentsel dönüşüm yasasını yıl sonuna kadar meclise sunacağına dikkat çekerken, Financial Times, depremden 24 saat sonra sorunların arttığını ve Erciş’te, kızgınlığın büyüdüğünü belirtti. New York Times gazetesi ise, İsrail’in gönderdiği yardımlara işaret etti.

Wall Street Journal, yapıların düşük standartları konusunda endişelere bir tepki olarak, Türk hükümetinin “Kentsel Dönüşüm Yasası”nı yıl sonuna kadar meclise sunacağına dikkat çekti.

MAKSİMUM SÜRE 2 HAFTA
Haberde, 13 yaşındaki Serhat Tokay’ın depremden 108 saat sonra kurtarıldığı hatırlatıldı. George Washington Üniversitesi’nin 2006’da yaptığı bir çalışmaya göre, hayatta kalanların 34 deprem çalışmasından 18’inde 48 saat sonra bulunduğu ve maksimum hayatta kalma süresinin iki hafta olduğu kaydedildi.

'24 SAAT SONRA SORUNLAR ARTTI'
İngiliz Financial Times gazetesi ise, “Türkiye depremi sorulara neden oldu” başlıklı haberinde, İsrail’in Türkiye’ye yardımına işaret ederek, depremden 24 saat sonra sorunların arttığını yazdı.
Erciş’te kızgınlığın büyüdüğü belirtilen haberde, AB ve diğer ülkelerden Van’a çadırların ulaştığı ancak insanların, kendileri için 10 çadır alan ve bunları satan fırsatçıların dolandırıcılıklarından şikayetçi olduğu ifade edildi.

"İSRAİL'LE İLİŞKİLERİ ETKİLEMEZ"
New York Times gazetesi de, Van depreminden 5 gün sonra enkaz altından çıkartılan Serhat Tokay’a dikkat çektiği haberinde, İsrail’in gönderdiği yardımlara işaret ederek, Türkiye’nin İsrail’in yardımlarına teşekkür ettiğini ancak bunun gerilen ilişkileri etkilemeyeceğini vurguladığını yazdı.
Ayrıca, düzinelerce ülkenin yardım önerisinde bulunduğu, ancak Türkiye’nin "yeterli kaynağa sahibiz" dediği belirtilen haberde, çadır ve yardım malzemelerine ihtiyacın düzeyi belirginleştiğinde hükümete yardım elinin uzandığı belirtildi. (anka)

Hayata tutunmaya çalışıyorlar
Van'da meydana gelen depremde yüzlerce kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi yaralandı. Depremden günler sonra bile enkazdan sağ çıkanlar oldu. Yaşama sıkıca tutunan bu mücadeleci insanlar az da olsa hepimizin yüzünü güldürdü. Tüm Türkiye'ye umut verdiler. Uzmanlar enkaz altında iki hafta yaşamanın mümkün olduğunu söylüyor. Biz de bu yüzden hala yeni mucizeler için umudumuzu koruyoruz.

HALK SEFERBER OLDU
Devletin kötü organizasyonu ve bazı köhne kafaların sözleri zaman zaman bizi sinirlendirse ve hayal kırıklığı yaratsa da memleketin dört bir köşesinden insanlar yardım için seferber oldu. Pek çok insan bölgeye giderek arama-kurtarma çalışmalarına katıldı. Daha fazlası, yardım malzemelerini toplayıp, paketlemek ve araçlara yüklemek için gönüllü olarak belediyelere koştu. Daha da çok insan maddi olanaklarını zorlayarak destek verdi ve dayanışma ruhunu gösterdi. Hepimiz gördük ki, tüm olumsuzluklara karşın, Türkiye halkı çok güzel bir dayanışmayı her an diriltebilecek konumda. Toplanan yardımlar gölgeye gönderilmeye devam ediyor.

ALIŞMAYA ÇALIŞIYORLAR
Öte yandan depremin üzerinden yaklaşık 1 hafta geçti ve depremzedeler de afet sonrası hayatlarına alışmaya çalışıyor. Soğuk hava ve kar yağışı altında çadır kente yerleşen bu insanlar bu geçici hayatlarına uyum sağlamaya çalışıyor.
Henüz sığınacak bir çadırı olmayan ve zorlu kış koşullarıyla baş başa bırakılanlar da var. Bu kişiler Kızılay'dan acil olarak çadır bekliyor.

ARTÇILAR SÜRÜYOR
Van'da bir hafta önce meydana gelen 7,2'lik depremin ardından artçılar sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 01.24'te Çolpan merkezli 5,3 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

Yaklaşık 1 saat sonra da Van, 4,2 büyüklüğündeki bir artçı ile sarsıldı. Deprem bölgede panik yarattı. Son depremlerle birlikte bölgedeki artçı deprem sayısı 1400'e ulaştı.

Van'daki bilanço da her geçen gün ağırlaşıyor. Van'da son verilere göre, 596 kişi hayatını kaybederken, yaralı sayısı 4152'ye ulaştı. Sağ kurtarılanların sayısı da 188 oldu.

4 BİNADA ARAMA SÜRÜYOR
Erciş'te arama kurtarma çalışmaları da devam ediyor, çalışmalar 4 ayrı binada sürüyor. Diğer yerlerde ise artık enkaz kaldırma çalışmaları başladı.

Hasar tespit sonucunda yıkılmasına karar verilen bazı binalarda ise yıkım çalışmalarına gerekli tedbirler alındıktan sonra başlanacak.birgun.net