28 Ekim 2011 Cuma

Albay Sencer Başat Balyoz Davasının İlk Tahliyesi Oldu


Albay Sencer Başat Balyoz Davasının İlk Tahliyesi Oldu
Balyoz'da ilk tahliye 
Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirildiği iddia edilen 'Balyoz planı belgeleri' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında ilk kez tahliye kararı verildi. Soruşturma kapsamında 21 Eylül'de 'darbeye teşebbüs' suçlamasıyla tutuklanan Albay Sencer Başat'ın avukatı Hakan Tunçkol'un itirazı üzerine tahliye kararı çıktı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimliğince tutuklanan Albay Sencer Basat'ın avukatı Hakan Tunçkol geçtiğimiz hafta mahkeme heyetine başvurdu. Talebi değerlendiren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ile üye hakimler Mehmet Erdoğan ve Vedat Dalda'nın verdiği kararda, 21 Eylül'de tutuklanan Senver Basat'ın "soruşturma dosyası içinde bulunan mevcut delil durumuö göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi. Başat, savcı Hüseyin Ayar tarafından yürütülen Gölcük Balyoz soruşturmasında tahliye edilen ilk isim oldu.

Tuğamiral ve tümamirale ret
Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Tümamiral Fikret Güneş, Kurmay Albay Sami Yüksel, Kurmay Albay Can Bolat'ın avukatlarının tahliye talepleri ise "şüphelilerin üzerlerine atılı" Hükümeti Cebren Devirmek ve Engellemek' suçunu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunması, suçun vasıf ve mahiyeti, dosya kapsamı, delil durumu, şüphelilerin tutuklanmasından sonra tutukluluk durumunu bertaraf edebilecek bir değişikliğin söz konusu olmamasıö gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme ret gerekçesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve CMK hükümlerine göre tutuklulukta geçen makul süreyi aşan bir durumun olmadığı, tutuklamaya alternatif koruma tedbirlerinin şüpheliler açısından yetersiz kalacağını da vurguladı. cnntürk