22 Eylül 2011 Perşembe

Muhteşem Yüzyıl Kanuni Sultan Süleyman Diri Diri Mezara Girdi


Kanuni diri diri mezara girdi! 
Peki tarihte böyle bir olay var mı?
'Muhteşem Yüzyıl'ın dün akşam yayınlanan bölümünde Kanuni, Mohaç Meydan Muharebesi sırasında kibrini yenmek için diri diri mezara girdi.

 İşte o sahne!
Kanuni diri diri mezara girdi!  VİDEO - GALERİ
Dizinin final sahnesinde Kanuni Sultan Süleyman’ın zafer sonrası kibirini yenmek için boş mezara girmesi büyük yankı uyandırdı. Halit Ergenç’in canlandırdığı Kanuni Sultan Süleyman’ın iç sesinden duyduğumuz, “Nefsini öldür,yoksa o seni öldürür. Kibirini yen Süleyman. Her firavunun musası,her şerrin bir nuru vardır. İman et, hatırla, vücuda geldiğin hali ve gideceğin son mertebeyi unutma. İşte o zaman cennetin kapıları açılacak sana. Vicdanın senin kıblendir Süleyman kaybetme” laflarının ardından Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarın içinde olduğunu gördüğümüz bu sahne izleyicileri ekran başına kilitledi.


İşte muhteşem sahnenin perde arkası...

'SAHNE GİBİ DEĞİL, GERÇEKTİ'
Kanuni Sultan Süleyman karakterini canlandıran Halit Ergenç, bu sahnenin kendisi için çok farklı bir deneyim olduğunu söyledi. Bu rivayeti ilk okuduğunda çok etkilendiğini belirten Ergenç, “Geçen sezon sonuna doğru Meral Okay rivayetten yola çıkarak yazmayı planladığı sahneyi anlattığında çok heyecanlandım. Bu sezon ise sahnenin senaryoya taşınışını gördüğümde sahneyi çekeceğimiz günü sabırsızlıkla bekledim” dedi.

“Sahnenin çekimleri öncesinde Yağmur ve Durul Taylan ile uzun uzun konuştuk” diyen Halit Ergenç, sözlerine şöyle devam etti: “Sahne sahne gibi değildi, sahne gerçek gibiydi. Gerek Pargalı ile karşı karşıya olduğu an, gerekse mezarda geçen zaman çok farklı bir deneyim oldu. Kanuni Sultan Süleyman'ın 'İçime kibir girdi' dediğini varsayarak nasıl bir ruh halinde olduğu anlamaya çalışıp, hayal etmek ne kadar etkiliyici ise bu sahne çekilirken set üzerinde yarattığı etki hayalin çok daha üzerindeydi. Hayatının neresinde ve hangi konumda olursa olsun kibir ve nefsin terbiyesi kişinin sıklıkla düşünmesi ve muhakeme etmesi gereken bir durum.” diye konuştu.

'BU SAHNE BENİM İÇİN SİHİRLİ BİR ANDI'
Kanuni Sultan Süleyman’ın kibri ile savaştığı sahne için “Bu rivayeti ilk duyduğum andan beri yazmayı çok istediğim bir sahneydi” diyen senarist Meral Okay, sahneyi kurgularkenki hislerini ise şu şekilde açıkladı:

“Kibir insanın yok etmesi gereken bir duygu, bununla savaşması lazım. Süleyman da imparator olsa dahi kibirin kendisine zarar vereceğinin bilgisine sahip bir insan. Kendisine ölümlü olduğunu hatırlatıyor. Tüm iktidarlar geçicidir. Bu zaferleri kendin kazandın sanma hepimizin sahibi var o da yüce Rabbimiz’dir. Bu Kanuni’nin inancıyla ilgili ruh terbiyesidir. Kendi kendini telkin ediyor, kibir halinde kalmaması için. Onun için de kendi mezarını kazdırıp toprağa yatıyor. Tahtında oturmaktansa sonunda döneceği yeri hatırlamak için kendi mezarında yatıyor.”

Dizinin finalini izlerken çok etkilediğini belirten Okay, “Yönetmenlerimiz ve Halit’le konuşarak özellikle bu sahneyi yazmak istediğimi belirttim, hepimiz çok heyecanlandık. Bir senaryoda her zaman böyle sihirli anlar çıkmaz, hepimizin aynı heyecanı duyduğu anlardan biriydi. Anlatım sınırlarını zorlamak, televizyon koşulları içerisinde kaliteyi yukarı çekebilmek çok önemliydi... Herkes bütün imkanlarını seferber etti. Rejisiyle, oyuncusu, yönetimiyle çok başarılı bir sahne olmuş. Çok güzel çekilmiş, çok güzel oynanmış. Bir şey hayal ediyorsun ve gerçekleşmiş hem de çok başarılı… Sonucunu görünce iyi ki bu işi yapıyorum diyorsun, bunlar hayatın hediye anları” diye konuştu.

'DİZİ İÇİN YAPILMIŞ BİR KURGUDUR'
Geçen sezon dizinin tarih danışmanlığını yapan Doç. Dr. Erhan Afyoncu ise, "Savaş sahneleri gerçeğe uygundur. Mezar sahnesi ise dizi için yapılmış bir kurgudur. Kaynaklarda Kanuni'nin yaşadığı böyle bir olay yazmıyor" diye konuştu.habertürk