22 Eylül 2011 Perşembe

Dolar Zirve Yaptı Bir Dolar 1.8310 TL Oldu


Piyasalar karıştı dolar zirveye çıktı
Dolar kuru az önce ulaştığı 1.8310 TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı ve yeni zirvesine ulaştı.

Dolarda dünkü yükseliş hareketi bugün de devam ediyor. Dolar kuru sabah açılışta 1.8240 seviyesine kadar yükselerek son iki buçuk yılın zirvesine çıktı. Arkasından gelen satışlarla 1.8150 TL seviyelerinde dengelendi. Ancak Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesinde rakamı 70 milyon dolar ile küçük bir seviyede tutması dolara yeniden değer kazandırdı.

Dolar saat 11.10 itibariyle 1.8230 TL'den el değiştirdi. Saat 11.55 itibariyle de 1.8290 TL'ye ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Dolar şu sıralar 1.83 TL'nin üzerinde hareket ediyor.

DÜN 1.81 LİRAYI AŞMIŞTI
Dolardaki yükselişi önceki gün 350 milyon dolarlık ihaleyle frenleyen Merkez Bankası, dün piyasaya müdahale etmedi. Aynı anda gelişmekte olan piyasalardan çıkışın hızlanması ve içeride gelen yabancı alımlarıyla dolar dün 1.81 lirayı aşmıştı. 

FED OLUMSUZ ETKİLEDİ
Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün küresel ekonomiye yönelik risklere dikkat çekmesi ve Moody's'in ABD'nin üç büyük bankasının notunu indirmesi sonrası sert değer kaybetti. Küresel piyasalarda risk iştahının azalması dolardaki yükselişte ektili oldu. Euro, dolar karşısında yüzde 2 zayıflayarak uzun süre sonra ilk defa 1.35'in altına geldi. İçeride ise euro/TL paritesi  2.46'nın üzerinde seyrediyor.

Fed dün aldığı kararla, Haziran'a kadar elindeki 3 ay ile 3 yıl vadeli 400 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli tahvili, 6 ile 30 yıl arasında vadeye sahip uzun dönemli tahvillerle değiştirme kararı aldı. Bu kararı, uzun vadeli faizleri aşağı çekerek özellikle konut sektörüne destek olmak için aldığını açıklayan Fed'in kısa vadede ekonomiye yönelik risklerin devam ettiğini söylemesi ise kötü algılandı.

ABD borsaları dün günü yüzde 3'e yakın değer kaybıyla kapatırken, Asya'da benzer bir seyir izlendi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2'den fazla düşerken, Çin ve Hong Kong'ta da gösterge endekslerde sırasıyla yaklaşık olarak yüzde 2 ile yüzde 4'lük gerileme yaşandı.

Piyasalardaki olumsuz hava Avrupa borsalarında da etkisini yüzde 4'ü aşan sert düşüşle gösteriyor. Avrupa'da Almanya Frankfurt DAX Endeksi yüzde 3.70 gerilerken, Fransa ve İngiltere'nin gösterge endekslerinde de yüzde 4'ü hafif aşan yükselişler yaşanıyor.

İMKB DÜŞÜYOR
İMKB 100 Endeksi de güne yüzde 1.5 kayıpla başladı. Endeks saat 12.10 itibariyle yüzde 2.80 kayıpla 59 bin 121 puandan işlem görüyor.

Dün piyasaları olumusuz etkileyen diğer bir gelişme de kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den geldi. Moody's olası bir krizde ABD yönetiminin destek olmayacabileği gerekçesiyle Bank Of America, Wells Fargo ve Citigroup gibi bankaların kredi notlarında indirime gitti.

Art arda gelen olumsuz haberlerle, risk iştahını azalması kur tarafında dolar lehinen bir hareketi beraberinde getirdi. Dolar gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı önemli oranlarda değer kazandı.

PETROL VE ALTIN DA DÜŞÜYOR
Fed'in dünkü açıklamasıyla küresel ekonomideki yavaşlamaya yönelik endişeler emtia tarafında da gerilemeye neden oluyor. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı düne göre yüzde 3'lük düşüşle 83 dolara geldi.

Bu düşüş havasından güvenli liman olarak görülmesine rağmen altın da etkilendi. Altının onsu spot piyasada düne göre yüzde 2.5'i aşan düşüşle 1,760 dolara geldi.