8 Ağustos 2011 Pazartesi

Tunceli Valisi Tunceli Halkı Özgür Anayasayı Sevmiyor


Tuncelileri üzen vali: Anlık dost sitemiydi
Bakan'a Tunceliler'i şikayet eden Vali'den açıklama geldi. Tunceli Valiliği, Vali Mustafa Taşkesen’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in kenti ziyareti sırasında Tuncelililerin referandumda hayır oyu vermesini eleştirirek, "Efendim Tunceliler anayasa değişikliliğine filan pek destek vermiyorlar. Özgür anayasayı pek sevmiyorlar. Zaten referandumda en fazla hayır oyu veren ildir" sözlerini üzerin açıklama yaptı. Açıklamada, bunun anlık bir dost sitemi olduğu belirtildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatman Şahin’in geçen cumartesi günü Tunceli’ye yaptığı ziyaret sırasında 14 yıl önce çatışmada öldürülen kardeşi Ali Yıldız’ın cenazesinin kendilerine verilmesi için ölüm orucunda olan ağabeyi Hüsnü Yıldız ile görüşmüştü.
TUNCELİLİLER REFERANDUMDA HAYIR VERMİŞTİ
Görüşme sırasında Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, araya girip Tuncelililerin referandumda hayır dediğini ima ederek Bakan Şahin’e, "Efendim Tunceliler anayasa değişikliliğine filan pek destek vermiyorlar. Özgür anayasayı pek sevmiyorlar. Zaten referandumda en fazla hayır oyu veren ildir" demişti.

VALİLİK: DOST SİTEMİ
Tunceli Valiliği Vali Taşkesen, açıklamasının basınde yeralması üzerine bugün valiliğin resmi internet sitesinden bir açıklama yaparak, sözlerine açıklık getirdi. ’Bakanımızın ziyaretinin medya yansımaları ve zorunlu bir açıklama’ başlığını taşıyan ve gazetecilerin de eleştirildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi: "İlimize İstanbul’dan gelerek, 1997 yılında çatışmada ölen kardeşinin cenazesini alamadığı gerekçesi ile açlık grevi yapan Hüsnü Yıldız’ın, ilimizde bulunan bakanımız Sayın Fatma Şahin’in KAMER Vakfını ziyareti esnasında yanına yaklaşıp derdini anlattığı sırada sayın bakanımızın, ’Daha özgür bir Türkiye için mücadele ettiklerini, sivil bir anayasa çıkarmak için çalıştıklarını, yeni bir anayasa yapılması neticesinde bu tür sorunların çıkmayacağını, ama bunun için topyekun mücadele edilmesi gerektiğini’ ifade ettiği sırada sayın valimiz iki yıldır Tuncelili hemşehrileri ile kurduğu gönül bağını da göz önüne alarak, mütebbessim ve esprili bir şekilde 'sivil anayasa konusunda topyekun bir mücadeleye Tuncelilerin destek vermeyeceklerini' ima eden sözler sarf etmiştir. Bu üç beş saniyelik enstantane sayın valimizin Tuncelili hemşehrileri hakkındaki düşüncelerini yansıtmadığı, bunun kesinlikle bir şikayet değil, olsa olsa dost sitemi olduğu, vicdanında toplu iğne başı kadar kararmamış yer olan herkes tarafından gayet iyi değerlendirileceğine inancımız tamdır."

KAMER GENÇ: KABUL EDİLEMEZ DAVRANIŞ
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Vali Taşkesen’in açıklamaları üzerine Ankara’dan gazetecilere telefonla açıklamalarda bulundu. Vali Taşkesen’in tutumunu şiddetle reddettiğini belirten Genç, şunları söyledi: "Son yıllarda AKP diktasının halk üzerindeki baskısı her geçen gün artmakta. Gerek AKP’nin atadığı bürokratlar, gerekse valiler devlet adamlığı edasıyla değil, AKP’li gibi halka yaklaşım sergilemektedirler. AKP’nin Türkiye’ye getirmek istediği dikta rejiminin bir parçası olan Anayasa oylaması sırasında Tunceli halkı dünyanın en onurlu tavrını sergileyerek Türkiye’de en yüksek oranda Anayasa değişikliliğine hayır oyu vererek örnek bir tutum sergilemiştir. Ancak sayın vali bunu içine sindirememiş, halkın verdiği karara karşı bir AKP yöneticisi gibi tavır koymuştur. Bu tutum hiçbir valiye yakışmaz. Eğer vali siyaset yapmak istiyorsa o makamı bırakmalı ve AKP saflarına katılmalıdır. Bu ülkede herkes halk iradesine saygılı olmak zorundadır. Öldürülen kardeşinin cenazesini almak isteyen ve tamamen insanı bir davranış sergileyen Hüsnü Yıldız’ın talebi karşısında bu yöntemle Tunceli halkının iradesini eleştirilmesi kabul edilmez bir davranıştır"

GAZETECİLERDEN KINAMA
Tunceli Gazeteciler Derneği, valilik tarafından yapılan açıklamanın son bölümünde yeralan ifade ile görevlerini yapan gazeteciler, dolaylı olarak 'vicdansız' olmakla itham edildiği belirtildi. Açıkalada şöyle denildi: "Dost sitemleri güler yüzle anlatılsa bile bu denli önemli cümlelerin basın karşısında sarf edilmemesi gerektiğini sayın Vali çok iyi bilmektedir. Keza bunun bir dost sitemi mi yoksa sayın Valinin içindeki gerçek duygular mı olduğu konusunu da haberi okuyan, izleyen ve dinleyenlerin taktirine bırakıyoruz. Sayın Vali, halkın özgür iradesi ile verdiği kararı eleştirdiği bu cümlelerin arkasında durmak yerine gazetecilerin yaptığı doğru haberi eleştirmeyi tercih etmiştir. Tunceli Valiliği tarafından görevini yapan gazetecilere yönelik bu açıklamayı bir talihsizlik olarak değerlendiriyor ve sayın valinin bu tutumunu kınıyoruz"