9 Ağustos 2011 Salı

Kemal Burkay Abdullah Öcalan'a Düşman Değilim

Kemal Buray Abdullah Öcalan'a Düşman Değilim
Burkay: Öcalan'a düşman değilim 


AKP hükümetinin daveti üzerine 31 yıl aradan sonra Türkiye'ye dönen ve AKP'li bakanlar tarafından sıcak bir şekilde karşılanan PSK Lideri Burkay, "düşünsel olarak kendime yakın buluyorum" dediği HAK-PAR'ı ziyaret etti.

Kısa süre önce AKP'nin daveti üzerine Türkiye dönen ve AKP'li bakanlarla yakın ilişkiler geliştiren PSK Lideri Kemal Burkay, aktif olarak herhangi bir siyasi oluşum içinde yer almayacağını, ancak olumlu adım atmaları halinde, HAK-PAR, BDP ya da AKP farkı gözetmeksizin herkese destek sunmaya hazır olduğunu söyledi. Burkay, Öcalan'a ilişkin bir soruya ise, "Kimseye kindar değilim, kimse ye düşman değilim, diyaloğu önemsiyorum" diye yanıt verdi.

AKP hükümetinin daveti üzerine 31 yıl aradan sonra Türkiye'ye dönen ve AKP'li bakanlar tarafından sıcak bir şekilde karşılanan PSK Lideri Burkay, "düşünsel olarak kendime yakın buluyorum" dediği HAK-PAR'ı ziyaret etti. HAK-PAR Genel Başkanı ve parti yöneticileri tarafından çiçeklerle karşılanan Burkay, Türkiye'ye dönmesine yönelik duyduğu mutluluğu ifade etti.

Bozyel: Çözüm için önemli imkanlar var
Burkay'ın dönüşünü kutlayan HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, "Fikirlerinden esinlediğimiz Sayın Burkay'ın dönüşünden memnuniyet duyuyoruz" dedi. Burkay'ın 31 yıldır yurt dışında olduğunu belirten ve bu dönemde Türkiye'de yaşananları, "Türkiye'de sürek avı başlatıldı, Kürdistan açık hava hapishanesine dönüştürüldü" sözleriyle değerlendiren Bozyel, Türkiye'nin geldiği noktada da Burkay'ın payının büyük olduğunu savundu. Gelinen noktayı barış için "henüz bir başlangıç" diye tanımlayan Bozyel, Kürt sorununun yakıcılığını koruduğunu, hala cenazelerin kaldırıldığını ifade etti. Referandumda ortaya çıkan sonuç ile son seçimlerdeki sonucun "çözümü verilmiş destek" olduğunu ifade eden Bozyel, Burkay'ın diyalog kanallarının açılmasında ve çözüm konusunda rol oynayabileceğini dile getirdi.

'Federasyon için HAK-PAR'a yakınım'
Daha sonra konuşan ve döndüğü için memnuniyetini dile getiren Burkay ise, Kürtlerin legal örgütlenmesinin önünün kapalı olduğunu belirterek, "1978'de legal örgütlenme kararı aldık, ama mümkün olmadı. Daha sonra HEP, DEP, HADEP, DEHAP gibi partiler sürekli kapatıldı. Bunların önü kesildi" diye konuştu. HAK-PAR'ı ziyaret etme gerekçesini de, "Federasyonu savunmasından dolayı kendime yakın bulduğum bir parti" sözleriyle ifade eden Burkay, önümüzdeki günlerde HAK-PAR'a fikri anlamda destek vereceğini ifade etti. Sorunun çözümü konusunda HAK-PAR, BDP, AKP ayrımı gözetmeksizin kim olumlu adım atarsa destekleyeceğini belirten Burkay, BDP'nin de çözüm konusunda rolünü küçümsememesi ve oynaması gerektiğini söyledi.

'İmkan yok, imkan olsa Öcalan ile görüşürdüm'
Daha sonra soruları yanıtlayan Burkay, DTK'nın çağrısına yönelik bir soruya, "Çağrı nazikçe yapıldı, kendilerine teşekkür ederim. Ben herhangi bir örgüte girmek, üye olmak veya orada politika yapmak niyetinde değilim. Ama olumlu adım atması halinde DTK'ya da destek sunmaya hazırım" dedi. Burkay, Diyarbakır'a yapacağı ziyaret konusunda bazı politik şahsiyetlerle de biraraya gelebileceğini söyledi. Burkay, "Çözüm için rol almak istiyorsunuz, bu konuda PKK Lideri Abdullah Öcalan ile koşullar sağlanırsa görüşmek ister misiniz" şeklindeki soruya da, "Öcalan'ın durumu biraz farklı, politik görüşmeler için imkan yok. Daha çok avukatları ve ailesi görüşüyor. Ama ben kimseye kindar değilim, kimsenin düşmanı değilim. Kürt örgütler arasında da geçmişte anlaşmazlıklar hatta zıtlıklar olmuştur, bunları doğal karşılıyorum. Bu yüzde de ben diyalogdan yanayım" dedi. Burkay, son olarak silahların susması ve operasyonların sona ermesi çağrısında bulundu.
 (diha)