5 Ağustos 2011 Cuma

Kanuni Sultan Süleyman Kaç Oğlunu Öldürttü


Kanuni Kaç Oğlunu Öldürdü
Kanuni Sultan Süleyman oğulları Şehzade Mustafa ve Beyezid'i öldürtmüştür. Ayrıca bu şahzedelerin oğullarını da boğdurarak öldürtmüştür.

Şehzade Mehmet: Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan ilk çocuğu Şehzade Mehmet tahta çıkmadan önce ölmüştür. Ölüm sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte, bazı tarihçiler hastalıktan öldüğünü söylerken, bazı tarihçiler de taht kavgasından dolayı zehirlendiğini iddia etmektedir.

Şehzade Mustafa: Kanuni, Mahidevran'dan olan en büyük oğlu Şehzade Mustafa’yı 1553 yılında boğdurtarak öldürtmüştür. Şehzade Mustafa’nın küçük oğlunu, karısı ve tüm akrabalarını da intikam almasınlar diye aynı gün öldürtmüştür.

Şehzade Cihangir: Kanuni'nin Hürrem Sultan'dan olan en küçük oğlu Cihangir doğuştan kambur ve bazı hastalıkları olan şehzadedir. Şehzade Cihangir henüz 22 yaşındayken ölmüştür. Şehzade Cihangir'in abisi Mustafa'nın babası tarafından boğdurularak öldürülmesinden çok etkilenerek 1553 yılında üzüntüden öldüğüne dair rivayetler de vardır.

Şehzade Bayezid: Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan üçüncü oğlu Şehzade Bayezid, Kanuni hayattayken kardeşi II.Selim ile taht mücadelesine girmiştir. Yenilgiye uğrayan Bayezid İran'a kaçmış, İran hükümdarı Tahmasb aracılığıyla babasından af dilemiştir. Kanuni oğlu  Beyazıd'i İran'dan geri almış, ancak onu affetmeyerek kavzinde boğdurttarak öldürttmüştür. Kanuni, Bayezid'in oğulları Orhan, Osman ve Abdullah'ı da öldürtmüştür.

Şehzade Selim: Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan ikinci oğlu Şehzade Selim ise bütün erkek kardeşleri öldüğü için tahta rahatlıkla çıkmıştır.