9 Ağustos 2011 Salı

Davutoğlu Esad Görüşmesi Şam'da Başladı


Şam'da kritik Davutoğlu-Esad görüşmesi başladı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün temaslarda bulunmak üzere Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. Davutoğlu, Suriye'deki şiddet olaylarının sona erdirilmesi çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a iletecek.
Davutoğlu-Esad görüşmesinin sabah saat 11 sularında başladığı bildirildi. Davutoğlu'nun Esad ile görüşmesine Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de katılıyor.

Türkiye bu görüşmeden bir sonuç alınamazsa, farklı bir yol haritası izleneceğini vurguluyor.  

ANKARA'DA SURİYE TRAFİĞİ
Dün Ankara’da Suriye ile ilgili yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı. Hem Başbakanlık’ta toplanan Dış Güvenlik Zirvesi'nin hem de Bakanlar Kurulu’nun gündeminde en üst sırayı Suriye’deki olaylar aldı.

Toplantılarda Suriye tarafında “tampon bölge” kurulmasını da içeren tüm senaryolar değerlendirilirken, ABD ile Şam yönetimine yönelik sert tedbirler konusunda pazarlık yapıldığı öğrenildi.

Suriye zirvesinde, Davutoğlu’nun Esad’a “Sonunuzun diğer Arap liderleri gibi olmasını arzulamıyoruz” mesajı vermesi beklenirken, Erdoğan’dan yazılı bir mesaj götüreceği de öne sürüldü.

WASHINGTON'DAN ANKARA'YA SÜRPRİZ TEMSİLCİ   
Davutoğlu’nun bugünkü kritik ziyaretinin öncesinde, Ankara ile Washington iki kez temasa geçti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın önceki gece Davutoğlu’nu telefonla aramasından sonra, dün de Bakanlık Suriye Masası Şefi Fred Hof ve ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Dışişleri’nde Türk yetkililerle görüştü.

Görüşmelerde Hof, Türk tarafının Suriye nezdinde ne gibi yaptırım ve tedbirlerden yana olduğunu öğrenmeye çalışarak, “Başkan Obama Suriye’de yaşananlardan çok üzgün. Bu nedenle bir an önce harekete geçilmesini istiyor. Reformlar konusunda Esad’dan ümidini kesti. Bundan dolayı sert tedbirlerin devreye girmesinden yanayız” dedi.

Ankara ise Hof’a, “Davutoğlu’nun yapacağı görüşmeyi beklememiz lazım. Bu görüşme sonrası yeni bir yol haritası belirleyebiliriz. Bizden hemen sert tedbir beklemeyin. Bölgenin yeniden bir sorunlar yumağı haline gelmesini istemiyoruz” mesajını verdi.

HİNDİSTAN, BREZİLYA VE G. AFRİKA TEMSİLCİLERİ DE SURİYE’YE GİDİYOR
Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika temsilcilerinin de şiddete son verilmesi ve demokratik reformların uygulanması talebiyle Suriye'ye gidecekleri bildirildi.

Hindistan'ın BM Büyükelçisi Hardip Singh Puri, ülke temsilcilerinin yarın Şam'da olmasının beklendiğini, burada Brezilya ve Güney Afrika temsilcileriyle buluşarak Suriye Dışişleri Bakanı’yla görüşeceklerini söyledi.

"TANKLAR TÜRKİYE SINIRINDAKİ KASABAYA GİRDİ" İDDİASI
Bu arada Reuters haber ajansı Suriye tanklarının bugün Türkiye sınırı yakınlarında bir kasabaya girdiğini duyurdu.

Ajansın görgü tanıklarının ifadelerine dayandırdığı, Amman mahreçli haberinde, zırhlı araçların şafak vakti kuzeydeki ana karayolunun 15 kilometre batısındaki Binniş kasabasına girdiği öne sürüldü.

Hükümet güçlerinin Deyr el Zor kasabasındaki operasyonunun da üçüncü gününde devam ettiği bildirildi.