31 Temmuz 2011 Pazar

Türk Silahlı Kuvvetleri Komuta Kademesi


İşte TSK'nın yeni komuta kademesi !
Emekliliklerini isteyen Kuvvet Komutanlarının yerine kimlerin geleceği ise merak konusu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile 3 kuvvet komutanının emekliliğini istemesi ile başlayan dalgalanma cuma gecesi yayınlanan Resmi Gazete’nin mükerrer sayısıyla bitti. Artık yeni Genelkurmay Başkanı Necdet Özel.
Bugün gazetesinin haberine göre, Orgeneral Necdet Özel’in Genelkurmay Başkanlığı için yolu açılırken komuta kademesi de şekillenmeye başladı.

Özel’in Genelkurmay Başkanlığı’na atanmasının ardından 1.Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu’nun Kara Kuvvetleri Komutanı yapılacağı belirtildi.

Donanma Komutanı Emin Murat Bilgel’in Deniz Kuvvetleri Komutanı yapılacağı kaydedilirken 2.Ordu Komutanı Servet Yörük’ün ise Jandarma Genel Komutanlığı’na atanacağı bildirildi.

Buna göre 1.Ordu Komutanlığı’na Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner’in 2.Ordu Komutanlığı’na Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncu’nun atanacağı ifade edildi.

Orgeneral Yalçın Ataman’ın 3.Ordu Komutanlığı’nı bu yıl da sürdüreceği aktarıldı. Kalyoncu’nun 2.Ordu Komutanlığı’na atanmasında terörle mücadele tecrübesinin etkili olduğu öğrenildi. Andıç iddianamesinde sanık olarak yer alan Orgeneral Nusret Taşdeler halen Erge Ordu Komutanlığını sürdürüyor.

Hava’ya ‘genç bir savaşçı’ aranıyor
Kara ve Deniz Kuvvetleri ile Jandarma için isimler belli olurken Hava Kuvvetleri’nde henüz isim netleşmedi. Çünkü hükümet Aksay’ın görev süresini uzatmayı düşünüyordu. Fakat Aksay sürpriz sayılacak bir kararla emekliliğini istedi. Diğer aday Org. Bilgin Balanlı da Balyoz soruşturması kapsamında tutuklu olduğu için komutanlığa en yakın isim Korg. Mehmet Erten. Zaten Koşaner de Erten için ısrarcı olmuştu. Fakat hükümet kanadının birkaç nedenle Erten ismine sıcak olmadığı biliniyor. Öncelikle terörle mücadelede yeni bir döneme giren hükümetin savaşçı bir korgeneral arayışı var. Ancak Mehmet Erten’in kariyeri lojistikte. Muharip geçmişi olmayan Erten’in yerine hükümet bir ilke imza atarak muharip bir korgenerali kuvvet komutanı yapabilir.

MUHARİP BİR KORGENERAL

Erten’in şansını azaltan başka faktörler de var. Öncelikle Erten’in albaylıktan tuğgeneralliğe atanması 9 yılda oldu. Filo komutanlığı yapmamış olması da dezavantajı. Meslekteki son 23 yılı ise muharip birliklerde geçmedi. Kulislerde Erten’in atanmasına engel olacak başka bilgiler de var. Alkol tedavisi gördüğü iddiaları, 2001 yılından bu yana Hava Kuvvetleri Karargâhı’nda görev almaması, son üç aydaki gelişmelerle bir anda önü açılmış olması ve kuvvet komutanlığı için projesinin olmadığı iddiaları da Erten’in şansını azaltıyor. Özetle Erten’in Hava Kuvvetleri Komutanı olma şansı az. Hükümet cephesinin ise, ‘genç, muharip bir korgeneral’ üzerinde çalıştığı bilgisi mevcut. Korg. Mehmet Erten emekli edilip Korgeneralliğe terfi ettirilecek isimlerden bir tanesi 1 yıl süreyle vekaleten hava kuvvetleri komutanı olacak. Bir yıl sonra Orgeneralliğe terfi ettirilerek asaleten atanacak.