3 Temmuz 2011 Pazar

Şike Soruşturmasına Futbol Otoriteleri Ne Dedi Şike Soruşturmasına Kim Ne Dedi


Soruşturma depremi için kim ne dedi? 
Futbolda deprem etkisi yaratan gözaltıların ardından otoriteler gelişmeleri HTSPOR.COM'a yorumladı. Soruşturmanın sonuçlanmasını beklemek lazım. Ancak kiminle konuştuysam, herkesin ortak fikri şu; bu kadar büyük operasyon mutlaka bir sonuca ulaşmak zorunda... Dolayısıyla operasyonun sonunda şike yapıldığı tespit edilirse 'Sporda Şiddet Yasası'nın yürürlüğe girdiği tarih olan 14 Nisan tarihinden sonra olduğu tespit edilirse şike yapanlar hakkında hapis cezaları, şike yaptıkları kesinleşen takımların da alt lige düşürülmesi kesin.

'Bu işten bir şey çıkmaz' uzun yıllar Türk futbolunda konuşulan bir laftır. Her soruşturmada her araştırmada bu cümle kullanılır. Ama bu kez sanıyorum sonucuna ulaşacağız. Sonuçta da yasalara aykırı bir durum söz konusuysa, herkesin neticeye katlanması gerekir. Ancak benim özel olarak merakım, son derece gizli yürütülen ve devam edeceği söylenen bu operasyonla ilgili emniyetin en kısa sürede bir açıklama yapması gerekiyor. Bu kadar çok taraftarı ilgilendiren bir operasyonun, futbol camiasındaki hiç kimseye haber verilmeden yapılması ve soruşturmanın gizli yürütülmesi, tek bilgi kaynağının emniyet ve savcılık olduğunu ortaya koyuyor. Emniyet ve savcılık bir açıklamayla kamuoyunu aydınlatmalı.

Son olarak soruşturmanın mümkün olduğunca en kısa sürede tamamlanması gerekir ki 5 Ağustos'ta başlayacağı ilan edilen liglerin ertelenmesi söz konusu olmasın.

Mustafa Denizli (Milli Takımlar eski teknik direktörü)
Şu an için bir şeyler söylemek için erken. Ancak bu kadar geniş bir operasyon olması akıllara soru işaretlerinin gelmesine neden oluyor.

KEMAL ULUSU (Türkiye Futbol Federasyonu Eski Başkanı)
Gelişmeleri televizyonlardan izliyorum. İnşallah böyle bir şey yoktur. Çünkü Türk futbolu için acı bir olay. Şuyu vukuundan beterdir derler ya öyle bir durum. Neticeler ne olacak? Beklemek lazım. Şu anda bir yorum yapmak doğru olmaz. Temennimiz arkadaşlarımızın aklanmasından yana. Bunlar gerçek olmayan haberler olarak adlandılır. Bu kadar geniş çaplı ve çok kişinin olması enteresan ve üzücü. 15 şehir deniyor demek ki uzun zamandır bir takip var. Futbolda böyle şeylerin olması eski başkan olarak beni çok üzüyor. Hiç bir zaman bunlar güzel bir şey değil. Bizi UEFA ve FIFA başta olmak üzere önde gelen  kurumlar ve ülkeler izliyor.

HALİL ÜNAL (Eskişehirspor Başkanı)
Biz de olayları kamuoyundan takip ediyoruz. Kulübümüzde bir arama olmadı. Ne emniyetle ne de gözaltına alınanlar bir görüşmem olmadı. Ben İstanbul’a gelmeyeceğim, kulüp avukatları gerekli işlemleri yapıyorlar. 

BÜLENT YAVUZ (Gazete Habertürk Yazarı)
Detayını çok iyi bilmiyorum. İtalya´da buna benzer bir operasyon yapılmıştı. Yıllardır Türk futbolunda teşvik pirimi, şike hep konuşuldu. Ama ne kadarı doğru bilemiyoruz. İlerleyen saatlerde ayrıntılar ortaya çıktıkça daha da net konuşabiliriz.

ATİLLA TÜRKER (Habertürk Gazetesi Spor Yazarı)
Cumhuriyet tarihinin en büyük olaylarından biri yaşanıyor. Kişiler suçu sabit olana kadar masumdur; ancak eğer suç kanıtlanırsa verilecek cezaları düşünemiyorum bile. Çünkü Fenerbahçe alt lige düşürülecek ve büyük ihtimalle eksi puanla başlayacak. Ayrıca adı geçen tüm kişilerin bırakın sportif hayatlarını bitmesini hepsi de çok ağır hapis cezalarına çarptırılacak. Tabi bu olayın ortaya çıkmasında bir numaralı etken, 14 Nisan'da yürürlüğe giren Sporda Şiddet Yasası'dır. Çünkü eskiden şike ve teşvik primi ceza kanununda yer almıyordu ve suç kapsamı içerisine girmiyordu. Dikkat ederseniz zaten de yasa çıktıktan bir kaç gün sonra oynanan maçlar incelemeye alındı. Şu kesin, savcılar re'sen ya da ihbar sonucu olaya el koydu ve tüm kişileri teknik kişileri takibe alındı. Olayın çok büyük ve vahim boyutlarda olduğunu düşünüyorum.

YALÇIN DOĞAN (Hürriyet Gazetesi Spor Yazarı) 
Haberi duyduğum zaman şok geçirdim. Çünkü Fenerbahçe'ye, Beşiktaş'a Trabzonspor'a kadar uzanan bir soruşturma. Bir anlamda şampiyonluk soruşturması gibi bir şey. Çünkü geçtiğimiz sezonu mercek altına alıyor. Ama sadece Süper Lig'i değil, alt ligleri de oradaki yöneticilerle ilgili de gözaltılar var. 

Ciddi şike iddialarından kaynaklanan soruşturma. Nereye kadar gider. Bu isimler kimler? Başkaları var mı, bilinmez ama beklenmeyen bir şey. Aslında futbolla siyaseti ayıran bir durumla karşı karşıyayız. Çünkü kulüplerin hele de büyük kulüplerin tarihleri ve geçmişleri yaşadıkları genellikle siyasetle at başı gidiyor onunla bir paralellik gösteriyor.

SEYİT İÇGÜL (Karabükspor Genel Menajeri)
Biz de öyle bir şey olmaz. Vicdanımız da rahat. Kim ne yaptıysa cezasını çeksin, kim olursa olsun.
Kaynak: Serdar Ali Çelikler (Gazete Habertürk Yayın Koordinatörü)