30 Temmuz 2011 Cumartesi

Necdet Özel Genel Kurmay Başkanı Oldu

Necdet Özel Genel Kurmay Başkanı Oldu, Necdet Özel'in Genel Kurmay Başkanlığı'na geliş Süreci, Yeni Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel  Oldu, Necdet Özel Genel Kurmay Başkanı Olma Süreci, Necdet Özel Genel Kurmay Başkanı.

42 yılda TSK'nın zirvesine çıkıyor!


Özel'i önceki Genelkurmay Başkanlarından ayıran özelliklerinden biri de 1960 askeri darbesi ve sonrasında ordu içinde yaşanan gelişmelerin içinde bulunmamış olması.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliğini istemesiyle Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel için Genelkurmay Başkanlığı’nın yolu iki yıl önce açıldı.

Özel’in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in 2013’te yaş haddinden emekli olmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı’na getirileceğine kesin gözüyle bakılıyordu. TSK’nın zirvesinde istifa etmeyen tek komutan olan Özel’in yakın geçmişteki seleflerinden bir farkı var. Genelkurmay başkanlarının görev süresi 4 yıl olmasına karşın, son yıllarda görev süresini tamamlamadan yaş haddini dolduran Genelkurmay başkanları dönemi yaşanmıştı. Yaşar Büyükanıt ile İlker Başbuğ iki yıl görevde kalabilmiş, 67 yaşında zorunlu olarak emekliye ayrılmıştı. Dün emekliliğini isteyen Orgeneral Işık Koşaner de yine yaş haddi nedeniyle üç yıl görev yaptıktan sonra emekli olacaktı. Genelkurmay Başkanlığı’nda son dönemde yaşanan bu “yaş haddi” sorununun nedeni 1960 darbesi ve sonrasında yaşananlar... 

4 YIL GÖREVDE KALABİLECEK 
Cunta girişimleri ve TSK içerisinde yaşanan olaylar nedeniyle, o yıllarda Kara Harp Okulu öğrencilerinin tamamı okuldan uzaklaştırılmış, okul 1963 ve 1964 yıllarında mezun verememişti. Okulun iki yıl mezun vermemesi, 2000’li yıllarda alt kademeden gelen gençler olmayınca orgeneral rütbelerinde “daha yaşlı” komutanların bulunmasına yol açtı. Komuta kademesi dün istifa etmeseydi, Özel’in 2013’te Genelkurmay Başkanı olması ve yaş haddi sorunu yaşamadan 4 yıllık görev süresini tamamlaması bekleniyordu. 

12 EYLÜL’DE KIBRIS BARIŞ GÜCÜNDEYDİ 
Orgeneral Necdet Özel’i, kendisinden önceki Genelkurmay başkanlarından ayıran bir diğer özelliği ise 1960 askeri darbesini ve sonrasında ordu içinde yaşanan gelişmelerin içinde hiç bulunmamış olması. Yaşar Büyükanıt 1961 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuş ve 27 Mayıs’ı bire bir yaşamıştı.

İlker Başbuğ ve Işık Koşaner ise iki yıl mezun vermeyen okulun, 1965’te yani yeni dönemde ilk mezunlarıydı. Orgeneral Özel ise Kara Harp Okulu’ndan 1969’da mezun oldu ve o günleri hiç yaşamadı. Orgeneral Özel 12 Eylül darbesinin yaşandığı 1980 yılında ise kurmay subaylığa ilk adımını attığı Kıbrıs’ta Türk Barış Gücü’nde görev yapıyordu.MURAT GÜRGEN / GAZETE HABERTÜRK