31 Temmuz 2011 Pazar

Kemal Burkay PKK'yla Farklıyız


Burkay açılıma destek için geliyor 
Kemal Burkay 31 yıl aradan sonra dün Türkiye’ye döndü. Bu dönüşün medyada uyandırdığı heyecan dikkat çekerken, Burkay, ilk açıklamasında “açılıma destek için geldim” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın açılım sürecinde dön çağrısı yaptığı Kemal Burkay dün Türkiye’ye geldi. Günlerdir konuşulan dönüşün medyada oldukça heyecan yarattığı görüldü. 31 yıldır yurtdışında olan Burkay’ın döndükten sonraki ilk açıklaması “açılıma destek için geldim” oldu. Burkay’ın, dönüşünün ardından yaptığı basın toplantısında AKP’nin politikasını olumladığı ve PKK ile aralarındaki ayrımı vurguladığı görüldü.
Hükümetin yarattığı olumlu atmosfer
Burkay, Taksim'deki Hill Otel'de dönüşü ile ilgili gerçekleştirdiği basın toplantısında hükümetin Kürt açılımından övgüyle söz ederek, AKP’nin iyiye götürdüğü süreci birilerinin baltalanmak istediğini iddia etti ve şöyle konuştu:
"Hükümetin başlattığı bir açılım süreci vardı. Bu atmosferde yurda dönme nedenlerimden birisidir. Son günlerde durmuş gibi gözüken bu açılım sürecinin bütün engellere rağmen yeniden başlayacağına inanıyorum ve desteklemek istiyorum.”
“Şimdi bir kez daha bu sürece girdik ve birileri çıkıp bu sürece baltalamaya çalışıyor. Bütün bunlara rağmen ümitsiz olmamak lazım. İkinci yumuşama döneminde benim dönüşüm için şartlar oluştu. Sürecin başlaması, TRT Şeş'in yayın hayatına girmesi gibi etkenler dönüş kararımda etkili oldu."
PKK ile farkı vurguladı
AKP tarafından Kürt sorununda alternatif bir isim olarak öne çıkarılan Burkay’ın, basın açıklamasında PKK ile aralarındaki farka vurgu yaptığı görüldü:
"Onlar farklı bir örgüt. Hem yöntem olarak hem program olarak farklılar. Silahlı mücadeleyi temel alıyorlar. Legal mücadeleye karşılar. Kuruluş sürecinden sonra 'Bağımsız, Birleşik Kürdistan' filan diyorlardı, biz ise federasyonu temel aldık. Hem yöntem olarak hem program olarak onlardan farklıyız."
AKP’yi yalnız bırakmamalıyız
AKP’nin, Kürt açılımında Kürtler tarafından yalnız bırakıldığını ve bunun doğru olmadığını iddia eden Burkay, statükocu güçlere karşı AKP’nin tarafında olmak gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“İyi bir adım atıldığı zaman statüko devreye giriyor. AK Parti açılım sürecini başlattıktan sonra, CHP'yi soldan saymam ama sol dediğimiz kesimler de destek vermedi. Kendi ön yargılarımız vardı. Alevi kesimde sürece destek vermedi, tereddütlü davrandı. Karşıt bir tavır aldı. Kürt hareketi de ki sadece PKK, BDP falan sanılmasın; çünkü sadece onlardan ibaret değil. Kürt hareketi de bu sürece destek vermedi. TRT Şeş'e bile destek vermediler, eleştirdiler. Hükümet adım attığı zaman statükocu güçler zaten önlerinde. Bu adımları desteklemek lazım. CHP'si, Ulusalcı kesimi, Genelkurmay'ı zaten açılımı engelliyor. Oylarımızı AK Parti'ye vermek zorunda değiliz; ancak olumlu adımlara da destek vermeliyiz. Statükonun karşısında onları yalnız bırakmamalıyız."
Medya’nın özel ilgisi dikkat çekiyor
Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi (TKSP) ve Kürdistan Sosyalist Partisi'nin (PSK) liderlerinden Burkay, bir süredir hükümet ve iktidara yakın medya tarafından "Kürt sorununda alternatif ses" olarak tanıtılıyor. Burkay’ın dönüşünün, herhangi bir Kürt siyasetçi için hiç olmadığı kadar medyada heyecan uyandırması dikkat çekiyor. Burkay’ın ülkeye döneceğine dair ilk sinyallerini Cihan Haber Ajansına verdiği bilinirken, Zaman Gazetesi’nin de dün Burkay için ayrıntılı bir haber yaptığı görüldü.
(soL -Haber Merkezi)