3 Temmuz 2011 Pazar

Futbolda Şike Operasyonu 2011 Aziz Yıldırım Gözaltında


Futbolda şike operasyonu: Aziz Yıldırım gözaltında
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım başta olmak üzere 40'a yakın kulüp başkanı, yönetici ve futbolcu 'şike soruşturması'ndan gözaltına alındı.
Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne bağlı ekipler, 'futbolda şike soruşturması' kapsamında İstanbul ve Antalya'da operasyon başlattı.

Sabah 7:00 itibariyle başlatılan operasyonda Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın evinde arama yapıldı. Yapılan aramanın ardından Aziz Yıldırım sağlık kontrolünden geçirilerek gözaltına alındı.

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER
Aziz Yıldırım dışında, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı Nevzat Şakar, eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker, Eskişehirspor antrenörü Bülent Uygun, Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu,  Fenerbahçe Kulübü Yöneticisi İlhan Ekşioğlu ile futbolcular Serkan Çalık, Serdar Kulbilge, Sezer Öztürk ve Ümit Karan'ın da aralarında bulunduğu 40'a yakın kişi gözaltına alınarak Vatan Caddesi'ndeki emniyete getirildi.

Gözaltına alınanlar arasında Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun yeğeni de bulunuyor.

Yıldırım'ın evi dışında, Fenerbahçe Spor Kulübü ana binası, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda arama başlatıldığı bildirildi. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin, stadın çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü. Demir kapılar kilitlenirken, kulüp binasında da arama çalışmaları sürüyor.

TRABZONSPOR VE BEŞİKTAŞ KULÜPLERİNDE DE ARAMA
Şike soruşturması kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu, Trabzonspor ve Beşiktaş kulüplerinde de arama yapıldığı belirtiliyor.

İZMİR'DE GÖZALTINA ALINANLAR
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü operasyon kapsamında İzmir'de gözaltına alınan 6 kişiden 5'inin kimlikleri belli oldu. Bu kişilerin Adanaspor Teknik Direktörü Levent Eriş, yardımcısı Serdar Berkin, Altay Kulübü Genel Müdürü Erman Ertaş, Fenerbahçeli futbolcu Emre'nin kuzeni Volkan Bahçekapılı ve Tarık Özartan olduğu belirtildi.

EKŞİOĞLU'NUN OTELİ ARANDI
Fenerbahçeli yönetici İlhan Ekşioğlu'na ait Antalya'nın Serik ilçesindeki Belek Turizm Merkezi'nde bulunan otelindeki aramalar tamamlandı. Yaklaşık 5 saat süren aramalara, Antalya Emniyet Müdürlüğünden 50 polis memurunun katıldığı bildirildi.

Ekiplerin otel içindeki Ekşioğlu'na ait villada arama gerçekleştirdiği ve otel müşterilerinin ortak kullanım alanlarında da arama yapıldığı belirtildi. Polis ekipleri, turistleri rahatsız etmemek amacıyla aramalar süresince polis yeleği de giymedi.

Otel yetkililerinin, aramaları gerçekleştiren polis ekiplerine, İlhan Ekşioğlu'nun dün akşam saatlerinde otelden ayrıldığını söyledikleri öğrenildi.

ODYAKMAZ: BEN DE BİLMİYORUM
Bu arada Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra, sorular üzerine, ''Ben de bilmiyorum, gidince göreceğiz'' dedi.

ŞAKAR: GÖZALTINA ALINMADIM
Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı Nevzat Şakar, gözaltına alındığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirtti.

Şakar, yaptığı açıklamada, "Bu tür haberler bizim itibarımızı zedeliyor. Operasyon kapsamında gözaltına alındığım yönündeki haberler doğru değil. Gözaltına alınmadım" dedi.

ÜNAL: GÖZALTILARIN ESKİŞEHİRSOR'LA İLGİSİ YOK
Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal da, takımıyla birlikte kampta bulunan futbolcu Mehmet Yıldız'ın gözaltına alındığını öğrendiklerini söyledi.

Ünal, teknik direktör Bülent Uygun'un Adapazarı'nın Sapanca ilçesinde ve futbolcu Ümit Karan'ın da İstanbul'da gözaltına alındığını ifade ederek, "Gözaltıların takımımızla ilgisi yoktur, tamamen kişiseldir. Olay adli mercilere sevk edilmiştir" diye konuştu.

GÜNAY: BU POLİS DEVLETİ
Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay ise, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şikeyle ilgili bir operasyon, eş zamanlı olarak 12 kulübe yapmışlar. Şu an polis kulüpte halen arama yapıyor" diye konuştu.

Operasyona ilişkin detaylı bilgi sahibi olmadıklarını anlatan Günay, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın emniyette ifadesinin alındığını belirtti.

Günay, Yıldırım'a "ifade için geleceksin" denildiğini kaydederek, şunları söyledi: "Bekleyeceğiz bakalım ne çıkacak. Arkadaşlarla görüştüm galiba 3 kişiyi aldılar. Muhasebe müdürü, bir arkadaşımız ve Aziz Yıldırım'ı almışlar. İlhan diye bir arkadaşımız var onu da arıyorlarmış. Çirkin bir olay bunu buradan söyleyebilirim. Bu polis devleti. Hiçbir mahsur yok bunu söylemekte. Çünkü olay çirkin. Ne şike oldu ki araştırma yapıyorlar."

ŞAMPİYONLUK MAÇLARINA İNCELEME
Operasyonda Fenerbahçe’nin 28. haftada oynadığı Eskişehirspor maçı ve son hafta şampiyonluğunu ilan ettiği Sivasspor maçı incelemeye alındı.

Eskişehirspor maçını Fenerbahçe 3-1’lik üstünlükle kapatmıştı. Karşılaşmada, Fenerbahçe’ye transfer olan ve operasyonda gözaltına alınan Sezer Öztürk 46. dakikada oyundan çıkarılmış, Ümit Karan ise 62. dakikada oyuna dahil olmuştu. Fenerbahçe’ye galibiyeti getiren golleri Mamadou Niang, Caner Erkin ve Semih Şentürk kaydetmişti. Ev sahibi takımın tek golü ise Batuhan Karadeniz’den gelmişti.

SİVASSPOR MAÇI
Sivasspor maçı, Süper Lig’de şampiyonluk düğümünün çözüleceği son haftaya Trabzonspor ile puan puana giren Fenerbahçe’nin en kritik maçıydı. Fenerbahçe mücadele iki kez öne geçmesine rağmen kırmızı beyazlı ekip beraberliği sağlamıştı. Ancak Fenerbahçe daha sonrasında bulduğu iki golle şampiyonluğunu ilan etmişti.

GÖZALTINA ALINANLARIN LİSTESİ

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım
Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu
Fenerbahçe Kulübü Yöneticisi İlhan Ekşioğlu
Fenerbahçe'nin yeni transferi Sezer Öztürk
Fenerbahçe'nin yeni transferi Emenike
Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz
Eskişehirsporlu futbolcu Ümit Karan
Ankaragücü'nün yeni transferi Serdar Kulbilge
Gençlerbirliği Kulübü futbolcusu Serkan Çalık
Geçen yıl Sivasspor'da kiralık forma giyen kaleci Korcan Çelikay
Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun
Menajer Ali Kıratlı
Adanaspor Teknik Direktörü Levent Eriş
Adanaspor Teknik Direktör yardımcısı Serdar Berkin
Altay Kulübü Genel Müdürü Erman Ertaş
FB'li Futbolcu Emre'nin kuzeni Volkan Bahçekapılı
Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü
Giresunspor eski başkanı Olgun Peker
Diyarbakırspor Kulübü eski Başkanı Abdurrahman Yakut


Dünya basınında şike soruşturması
Türkiye'yi sarsan futbolda şike soruşturması dünya basınına da yansıdı.

AP: Süper Lig’in şampiyonu Fenerbahçe’nin başkanına gözaltı
Associated Press haber ajansı, futbolda şike iddiası kapsamında başlatılan soruşturmada 30’dan fazla kişinin gözaltına alındığını, bu kişilerin arasında en dikkat çeken ismin Süper Lig’in son şampiyonu Fenerbahçe’nin Başkanı Aziz Yıldırım olduğunu belirtti.Gözaltına alınanlar arasında çeşitli kulüplerden yöneticiler ve futbolcularında olduğuna dikkat çekildi.


AFP: Futbol camiasının üst düzey yöneticileri ilk kez gözaltına alındı
AFP: Geçen yıl başlatılan futbolda şike soruşturmasında, ilk kez üst düzey yöneticilerin gözaltına alındı. Polis, yaptığı baskınlarda 30’dan fazla kişiyi gözaltına aldı. Bu sabah, Fenerbahçe’nin Başkanı Aziz Yıldırım ve kulübün AS Başkanı Şekip Mosturoğlu gözaltına alındı.

Gözaltına alınan diğer önemli isimler arasında Eskişehirspor’un sportif direktörü Ümit Karan’da bulunuyor. Soruşturma Ankara’da da sürerken, Gençlerbirliği’nde forma giyen Serkan Çalık ve Ankaragücü’nün kalecisi Serdar Kulbilge’de gözaltına alındı. Her iki futbolcu milli takım kadrosunda yer alıyor.

Polis, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün tesislerinde aramaların devam ettiğini bildirdi. Soruşturma kapsamında Sivasspor’un Başkanı Mecnun Otyakmaz ve Fenerbahçeli Emre Belözoğlu’nun kuzeni İzmir’de sorgulanıyor.


GOAL.COM: Şampiyon Fenerbahçe’ye şike skandalı şoku
Goal.com, HaberTürk spor servisine dayandırdığı haberinde, aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu futbol camiasının üst düzey isimlerinin gözaltına alındığını duyurdu:

İstanbul polisi bu sabah erken saatlerde birçok noktada operasyon başlatırken, gözaltına alınanlar arasında Fenerbahçe AS Başkanı Şekip Mosturoğlu’da bulunuyor. Ayrıca, Trabzonspor, Ankaragücü, Gençlerbirliği ve Sivasspor’da da gözaltılar yaşandı.

Polisin sürdürdüğü soruşturmada daha fazla kulübün ismi geçerken, soruşturmaların yöneldiği yönetici ve futbolcuların isimleri verilmedi.


XINHUA: 15 şehirde “futbol şikesi” operasyonu
Çin haber ajansı Xinhua, “futbol şikesi soruşturması kapsamında 15 şehirde operasyon düzenlendiğini ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığını” duyurdu:

En dikkat çekici gözaltılar, başta Başkan Aziz Yıldırım olmak üzere çok sayıda kişinin gözaltına alındığı Fenerbahçe’de yaşandı.

Fenerbahçe’nin şampiyonluğu kazandığı geçen sezon yapılan maçları kapsayan soruşturmada şu ana kadar 40’tan fazla gözaltı var.