11 Temmuz 2011 Pazartesi

CHP Yemin Etti

CHP Yemin Etti 
CHP yemin ediyor

Meclis'te yemin krizini çözmek için bir araya gelen AKP ve CHP heyetleri uzlaştı. CHP'liler, Meclis'te yemin ediyor. CHP milletvekilleri yemin ederken İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın isminin okunmaması yeni bir tartışmaya neden oldu. Söz alan CHP Grup Başkanvekili İnce, Balbay ve Haberal'ın isimlerinin okunmasını istedi.
AKP ve CHP heyetlerinin yaptığı uzlaşma sonunda CHP, TBMM Genel Kurulu'nda bugün yemin etme kararı aldı. CHP milletvekilleri Genel Kurul'da yemin etmeye başladı.
AKP ve CHP kurmayları tarafından hazırlanan ortak metinde, "Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisi zemininde olmalıdır" denildi.

AKP ve CHP imza attı, yemin kararı çıktı 

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP Kırklareli MilletvekiliTurgut Dibek, AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın imzalı "Basın Açıklaması" başlıklı metinde, "Sonuç olarak Meclis'in açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz" denildi.

Yemin ediyorlar
Meclis Genel Kurulu'nda CHP milletvekilleri yemin ediyor. AKP ve CHP arasında mutabakat sağlanmasının ardından CHP milletvekilleri Genel Kurul'da yemin etmeye başladı.
Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yemin kriziyle ilgili sabah saatlerinden itibaren AKP ve CHP arasındaki görüşmelerin mutabakatla sonuçlanmasıyla CHP milletvekilleri de Genel Kurul'da yemin etmeye başladı. Saat 15.00'de başlaması gereken Genel Kurul, CHP Grup toplantısının uzaması nedeniyle 5 dakika geç başladı. Genel Kurul'a ilk gelen lider ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.
Genel Kurul'da yemin töreninden önce Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, Srebrenitsa'yla ilgili yapılan gündemdışı konuşmaya yanıt vermek üzere Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a söz verdi. Başbakan Yardımcısı olarak gündemdışı konuşmaya ilk kez yanıt veren Bozdağ yaptığı konuşmada, CHP ile yemin krizinde sağlanan mutabakata işaret ederek 24'ncü dönem Meclisinin başta anayasa olmak üzere önemli yasalara imza atması gerektiğini söyledi. Bozdağ BDP grubunun da kısa sürede TBMM'ye gelmesini ve çalışmalara katılmasını umduklarını söyledi. Bozdağ'ın konuşmasının ardından Yakut, Anayasa'ya göre milletvekillerinin and içmesi gerektiğini belirterek yemin etmek isteyen milletvekillerini kürsüye çağırdı. CHP grubundan ilk yemin eden milletvekili ise Adana Milletvekili Ali Demirçalı oldu.

Kılıçdaroğlu da yemin etti
CHP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da milletvekili yeminini etti.
Kılıçdaroğlu'nu CHP'li milletvekilleri ayakta alkışladı. Kılıçdaroğlu, yemin ettikten sonra yerine geçmeden önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile el sıkıştı
Meclis Genel Kurulu'nda, CHP'li milletvekillerinin yemin etmesinin ardından hükümet programı üzerindeki görüşmeler yapılacak. CHP adına ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu konuşacak.

Yemin töreninde Balbay'ın ismi okunmadı
Meclis Genel Kurulu'nu yöneten Sadık Yakut'un
"Sayın milletvekillerinin tutuklu olarak yargılanmalarının devam ettiği TBMM’ye bildirilmiştir. Bu nedenle sayın milletvekilleri yemin etmek için kürsüye davet edilmemiştir"
sözleri üzerine
Muharrem İnce
, söz alarak birleşimi yöneten Yakut'a itiraz etti ve CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay’ın isminin okunmasını istedi.

Kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, şunları söyledi:
"Biz TBMM’yi boykot etmedik, yaptığımız protesto değildir. Meclis’i protesto etmek haddimiz değildir. Biz bir toplumsal duyarlılık istedik, milletin iradesine saygı istedik. Biz milletin haklarına sahip çıktık. 2002 yılında millet iradesinden söz edenler, muhtar bile olamaz denmesine rağmen CHP’nin desteğiyle Başbakanlık yolu açıldığında bize teşekkür edenler aradan geçen 9 yılda bunu unuttu. Biz arkadaşlarımıza ayrıcalık istemiyoruz. Yemin edilmesi engellendiği gibi adlarının okunması da engelleniyor. Lütfen Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın adlarını okuyunuz, Engin Alan’ın da adını okuyunuz. Yemin etmeye gelemeyen milletvekillerini adlarını okumaya mecbursunuz.
"

Mutabakat metninden
Kurtuluş Savaşı vurgusu

Ortak imza atılan metinde, TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyetini kuran, Kurtuluş Savaşı'nı yöneten ve olağanüstü koşullarda dahi toplanarak bugün yaşananlardan kıyaslanamayacak çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir Meclis olduğuna vurgu yapılarak, şöyle denildi:
"Halkın egemenliği ve milletin iradesi, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hayata geçirilir. Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olmaları gerektiğine inanıyoruz.

Yeni bir anayasa12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerde seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletimizin yeni bir Anayasa yapılması talebi ile birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir Anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır.

Sorunların çözüm yeri TBMM'dirSiyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisi zemininde olmalıdır.
Bu inançla Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.
Sonuç olarak, Meclis'in açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz."

"Beklentimiz buydu"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan CHP ile imzalanan mutabakat metni sonrası yemin krizinin çözüme kavuşturulması konusunda "Demek ki aklı selimle hareket etmişler" değerlendirmesini yaptı. Erdoğan BDP'ye de kimsenin ötekileştirilmediği çağrısında bulunarak "Onların da geleceği yer burasıdır" dedi.
Başbakan Erdoğan Hükümet Programı görüşmeleri için TBMM'ye gelişi esnasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan CHP'nin yemin etme kararını değerlendirirken "Hayırlı oldu. Güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu biliyorsunuz. Bunun hep açıklamasını yaptık. Çözüm yeri TBMM'dir dedik. Demik ki aklı selimle hareket etmişler" dedi. Yemin törenine katılıp katılmayacağına ilişkin ise Erdoğan "Meclisteyim kısmen katılırım kısmen katılmam" değerlendirmesini yaptı.

"BDP'nin de geleceği yer burasıdır"

Başbakan Erdoğan BDP'li Selahattin Demirtaş'ın "Sürecin dışında tutulduk, ötekileştirildik" sözlerine ilişkin ise şunları söyledi:
"Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, demokratik harlamenter sistemin merdkezi de TBMM'dir. Onların da geleceği yer burasıdır.Bunun dışında yapılanların hepsi aslında temsil ettikleri milletvekilliği sıfatıyla uyumlu değildir. İnanıyorum ki onlar da en kısa zamanda gelip burada yeminlerini yapacaklardır." 
Cumhuriyet Haber Portalı- ANKA