7 Temmuz 2011 Perşembe

102 Yaşındaki Lalihan Akbay Hakkında Örgüt Propagandası Yaptığı Gerekçesiyle Soruşturma Başlatıldı


100 yıllık propaganda! 
1985'de hayatını kaybeden oğlu için düzenlenen mevlide katılan 102 yaşındaki Lalihan Akbay'ın "örgüt propagandası" yaptığı iddia edildi ve hakkında soruşturma başlatıldı.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde 16 Nisan 1985'de Irak'ta hayatını kaybeden PKK üyesi oğlu Mehmet Rauf Akbay için mevlide katılan 102 yaşındaki Lalihan Akbay hakkında soruşturma açıldı.

'KONUŞMAYAN BİRİ NASIL PROPAGANDA YAPSIN'
16 Nisan 2011'de Tatvan'da bulunan Demokratik Çözüm Çadırı'nda düzenlenen mevlitte basın mensuplarına yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında soruşturma açıldığını söyleyen oğlu Tevfik Akbay, bianet'e yaptığı açıklamada, annesinin çok zor konuştuğunu, neredeyse hiç işitemediğini ifade etti.

Annesinin güçlükle söylediği bir cümleyi derhal unuttuğunu söyleyen Akbay, annesine yaşına ve sağlık durumuna rağmen savcılık tarafından soruşturma açılmasına bir anlam veremiyor:

"102 yaşına gelmiş, konuşamayan, duymayan bir insana, 26 yıl önce hayatını kaybeden oğlu için okutulan mevlide katıldığı için "Terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla nasıl soruşturma açılabildiğini anlayamıyorum."

'BUGÜN GİT, YARIN GEL'
Lalihan Akbay'ın yanı sıra Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Tatvan İlçe Eş Başkanı Zahide Karadaşlı hakkında da "terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla soruşturma açıldı.

Soruşturma dosyası, Bitlis'ten alınarak Van Savcılığı'na gönderildi. Savcıyla görüşmek için Van'a giden Lalihan Akbay'ın oğlu Tevfik Akbay, savcının kendisine 10 gün sonra gelmesini söylediğini ifade etti. (bianet)