2 Haziran 2011 Perşembe

Yargıtay'da Seçim Sonucu Belliydi İktidarın Seçtiği 160 Üye Sonucu Belirliyor


Yargıtay'da Seçim Sonucu Belliydi İktidarın Seçtiği 160 Üye Sonucu Belirliyor 
“Seçim sonucu belli: Yeni başkan Nazım Kaynak”
Yargıtay Başkanlığı için aday olan Ersan Ülker, adaylıkta çekildi. Ülker adaylıktan çekilmesini, “İktidarın seçtiği 160 üye ortak hareket ediyor, seçimlerin sonucu zaten belli, yeni başkan Nazım Kaynak” sözleriyle açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde yargıyla ilgili bir kitap, gündeme damgasını vurmuştu. Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, yargıda yaşanan dönüşüm sürecini, AKP yanlısı kampta edindiği izlenimlerle anlattığı kitabında, çarpıcı bir ayrıntı aktarmıştı.

Buna göre, HSYK seçimlerinde bakanlığın, AKP’nin YARSAV karşısında “yandaş örgüt” olarak tasarladığı Demokrat Yargı derneğinden iki adaya listede yer vermesi konusu dernek üyeleri arasında konuşulurken bir hakim, “Bakanlık eşeği aday gösterse eşeğe de oy veririm” demişti.

2 Haziran’da yapılacak olan Yargıtay Başkanlığı seçimlerinde yandaşların “eşek olsa oy verecekleri” aday belli oldu.

Başkanlık adaylarından biri olan Ersan Ülker, “İktidarın seçtiği 160 üye ortak hareket ediyor, seçimlerin sonucu zaten belli, yeni başkan Nazım Kaynak” dedi ve adaylıktan çekildi.

Ülker, Vatan gazetesinden Kemal Göktaş’a yaptığı açıklamada Yargıtay’ın yapısını değiştiren yasanın çıkmasından sonra HSYK’nın seçtiği 160 yeni üyenin bugüne kadar yapılan Birinci Başkanlık Kurulu, Başsavcılık, Başsavcı Vekilliği ve yeni kurulan dairelerin başkanlıkları için yapılan seçimlerde hep “blok” halinde aynı oyu kullandıklarını anlattı.

Ülker açıklamasında şunları söyledi:

“Birinci Başkanlık Kurulu Yargıtay üyeleri ile ilgili soruşturmalarda ve içtihadi birleştirme kararlarının alınıp alınmayacağına karar veren çok önemli bir kurul. Ama çok tecrübeli arkadaşlar aday olmasına rağmen seçilemediler. Üstelik bunlardan 2’sinin karşısında rakip de yoktu. Ama HSYK’nın seçtiği 160 kişi ve onlara yakın olan daha eski üyeler oy vermedi. 2 daire başkanı seçilemedi. Yerlerine başkaları seçildi.”

‘160 taze güç’
“160 üye blok halinde hareket ediyor. İstemedikleri kişileri karşılarında rakip olmasa bile seçtirmiyorlar. Bu noktaya nasıl gelindi? Asıl önemli olan o. Önce yeni yasal düzenlemelerle Yargıtay’daki ceza daireleri dosya bakımından şişti. Biz daha önce kesinleşmiş dosyalara bakmaktan devam eden davalara bakamadık bir süre. Dosya sayısı böyle şişince çözüm olarak 160 yeni üyeyi ‘taze güç’ olarak seçtiler.”

‘4 aydır dosya açmadılar’
“Ama ne yazık ki 4 aydır bu arkadaşların büyük kısmı dosya kapağını dahi açamadılar. Çünkü çalışacakları fiziki mekan yok. Ama bu üyeler Yargıtay’daki seçimlerde pekala oy kullanabiliyorlar. Böylece Yargıtay’da büyük bir etkinlik kurdular. Siyasi iradenin belli bir maksada yönelik bir davranışıydı.”

‘Başkanlık seçimi için seçildiler’
“Normalde HSYK, dairelere fiziki mekan sağlanmadan bir seçim yapmazdı. Ama arkada bir takım hesapları yapanlar bu takvimi işletmek zorundaydılar. Birinci Başkanlık, Başsavcılık seçimleri fiziki mekanı bekleyemezdi.”

(soL - Haber Merkezi)