16 Haziran 2011 Perşembe

Suudi Kadınlar Otomobil Kulanabilmek İçin Eylem Yapıyor


Dünyanın gözü Suudi kadınlardaDünyanın gözü Suudi kadınlarda
Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden organize olan Suudi kadınlar, yarın tüm dünyanın ilgisini çeken bir eyleme imza atacaklar.
Suudi Arabistan'daki kadınlar otomobil kullanabilme izni için verilmesi için internetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta açılan bir kampanya kapsamında yarın yasağı delerek direksiyon başına geçecek. Kadınların eylemi, Batı'da büyük ilgi çekti.


Gulfnews gazetesinin haberine göre, Facebook üzerinden örgütlenen “Women2drive” kampanyasıyla Suudi kadınlar Cuma günü yasağı delerek direksiyon başına geçmeye çağrıldı. Daha geçtiğimiz hafta başkent Riyad'da altı kadın, izinsiz otomobil kullandıkları gerekçesiyle tutuklandığı hatırlatıldı. Kadınları yasağı delerek direksiyon başına geçmeye çağıran kampanyanın organizatörleri, Suudi Arabistan'da aslında kadınların otomobil kullanmasını yasaklayan bir yasa olmadığını, yasağın fetvadan kaynaklandığını savundu. Kampanyayı düzenleyenler Suudi Arabistan Kralı'nın, kadınlara otomobil kullanma izni tanıyan bir genelge çıkarana kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını bildirdi.

Facebook üzerinden örgütlenen kadınların araç kullanmasını isteyenlere karşılık internette eyleme katılan kadınların cezalandırılmasını isteyenler de harekete geçti. Geçtiğimiz ay, Manal el Şerif adlı bir kadın ‘kadınları otomobil kullanmaya kışkırtmak' suçlamasıyla tutuklanarak hakkında dava açılmıştı. 32 yaşındaki kadın, ülkenin doğusunda otomobil kullanırken çekilmiş görüntülerini Youtube'da yayınlamış, bunun üzerine El Şerif'e destek için 3 bin 300 kişi imza toplayarak Suudi Arabistan Kralı'na dilekçe vermişti. Kurulan Facebook sayfasında da şimdiye kadar 24 bin internet kullanıcısı El Şerif'e destek verdi. Gulfnews gazetesinin haberine göre 1990 yılında Suudi Arabistan'da kadınların otomobil kullanmasına izin verilmesi için benzer bir girişimde bulunulmuş, başkent Riyad'da direksiyon başına geçen 47 kadın eylemci tutuklanmıştı.