8 Haziran 2011 Çarşamba

Şok Satıldı


Satışı bir haftada bitirdik
Murat Ülker'in lider sermayedar olduğu Gözde Finansal Hizmetler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Atilla Kurama, Migros'un Şok hisselerinin satışıyla ilgili olarak, Migros yönetiminin, bu tür haberlerin kısa süre içinde duyulup, şirket hisselerinde spekülasyona yol açabileceği kaygısı ile bu konuda belirli çekinceleri olduğunu belirterek, “Biz de aynı çekinceleri paylaştığımızı, bunları kısa sürede çözebilecek imkanlarımız olduğunu anlattık. Bir hafta gibi süre içerisinde bu işi tamamladık” dedi.

Migros'tan 'Şok' satış

Atilla Kurama, Gözde Finansal Hizmetler AŞ ve Bizim Toptan Satış Mağazaları AŞ'nin, Migros ile Şok'taki hisselerinin satışına ilişkin hisse devir sözleşmesi imzalaması konusunda yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisindeki gelişmeyle beraber perakende sektörünün de ciddi gelişme kaydettiğini, insanların tüketim alışkanlıklarının markalı ürünler ve marka çevresinde oluşan zincirlere doğru yöneldiğini gördüklerini, kendilerinin de bu fırsattan istifade etmek istediklerini söyledi.

Türkiye'de kişi başına GSMH'nin 10 bin dolarlardan önümüzdeki dönemlerde 30 bin dolarlara çıkmasının beklendiğini ifade eden Kurama, bu fikirleri anlatacak ve kazan-kazan prensibi ile iş yapabilecek bir muhatap bulmaları gerektiğini, Migros halka açık bir şirket olduğu için, yapısını incelediklerini anlattı. Kurama, şunları kaydetti:

“Yapısını incelediğimiz zaman eğer doğru bir teklifle onlara ulaşırsak, onların da bu işten istifade edebileceklerini ve bu yapı içerisinde bizim de kendi lojistik ve iş yapış imkanlarımızla fayda oluşturabilecek bir teklif geliştirebileceğimizi düşündük. Biz Gözde olarak bu teklifi karşı tarafın yönetim kurulu başkanı ve genel müdürüne götürdük. Onlar da bizi iyi karşıladılar. Migros yönetiminin, bu tür haberlerin kısa süre içinde duyulup, şirket hisselerinde spekülasyona yol açabileceği kaygısı ile bu konuda belirli çekinceleri vardı. Biz de aynı çekinceleri paylaştığımızı, bunları kısa sürede çözebilecek imkanlarımız olduğunu anlattık. Bir hafta gibi süre içinde bu işi tamamladık.”

Girişim sermayesi yatırım ortaklığı oldukları için bunun gerektirdiği yatırım geri dönüşlerini sağlayabilmeleri için finansal kaldıraç kullanmaları gerektiğini söyleyen Kurama, “5 liralık iş yapacaksak, bir lira kendi sermayemizi koyarız, diğer 4 lirayı daha değişik kaynaklardan temin etme yoluyla yaparız bunu. Bizim ortalama bu tür işlerdeki öz sermaye yatırımlarımız 100 milyon lira seviyelerinde olur. Bunda da belirli kıstasları koyacağız diye düşünüyorum ama daha netleşmiş bir şey yok” dedi.

Atilla kurama, işin bugün duyurulduğunu ancak bu konuda herhangi bir şey paylaşmadan bile çok sayıda değişik teklif, değişik yollarla kapılarının çalındığını, bunun Türkiye'nin ekonomisinin geldiği noktayla ilgili olduğunu, Türkiye'nin bulunduğu noktada yabancı sermaye ilgisinin devam ettiğini belirtti.

Kurama, hedeflerine ilişkin olarak da “Bahsettiğim ölçekteki yatırımlardan senede en az 1-2 yatırım yapmayı istiyoruz” dedi.

“YATIRIM YAPACAĞIMIZ ALAN TÜRKİYE İLE SINIRLI DEĞİL”

Girişim sermayesi yatırım ortaklığı şirketlerinin başarılı olmasının arkasında, işleri basitleştirmek, şirketlerle ilgili verimliliği artırmak. büyümeyi desteklemek ve doğru motivasyonun yattığını anlatan Kurama, “Bizim de bu şirket için birinci hedefimiz bu işin daha da büyümesi. Doğru ekonomik konjonktür içinde doğru sektörde yatırım yaptığınız zaman sektör büyümesi bunu sağlayacaktır. Türkiye'de kişi başına GSMH büyüme öngördüğümüz şekilde olursa, bu işin de zaman içerisinde büyüyeceğini düşünüyorum. Finansal riskten ödün vermeksizin belirli bir süre içinde yatırımı büyütüp, daha sonra da bu sektörden bir şeyle çıkması gerekir. Bizim yatırım hedefimiz de 5 ila 7 senedir. Tabii daha önce de olabilir. Bunu iyi bir noktaya getirdikten sonra alternatif bir çıkış yöntemi ile daha başka yatırımlara devam etmemiz gerek” diye konuştu.

Çıkış yollarından birinin bunun halka arzı olduğunu, halka arz edilebileceğini, stratejik ortakla işbirliği yapılabileceğini, Türkiye şartlarında en kolay yollarından birinin halka arz etmek olduğunu söyleyen Kurama, “İlla tamamından çıkacağız anlamına da gelmiyor, bir kısmında yatırımcı portföyümüze uygun düştüğü takdirde de ortaklığımızı da devam ettirebiliriz” şeklinde konuştu.

Yatırım yapacakları alanların Türkiye ile sınırlı olmadığını, Türkiye dışındaki alanlarda da yatırım yapma alternatiflerine baktıklarını ifade eden Kurama, şu anda hayalini gördükleri yatırımlar olduğunu, bunların da özellikle büyümenin yüksek olduğu ülkelerde olmasını istediklerini belirtti. A.A