27 Haziran 2011 Pazartesi

CHP Yemin Etmeyecek

Milliyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş'a göre salı günkü Meclis açılışında cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşanacak. BDP’nin Meclis’i boykot kararından sonra CHP yönetimi de tutuklu vekiller konusunda bir gelişme olmazsa yemin etmeme kararında.
Aydıntaşbaş'ın yazısının tamamı şöyle:
Gergin bir seçim atmosferinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi yarın 24’inci yasama yılına cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir protesto eylemi ile giriyor olacak.

CHP yönetimi dün ve bugün, mahkeme kararıyla Meclis’e gelmeleri engellenen tutuklu vekiller Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın durumunu masaya yatırarak TBMM açılış günü ve sonrasında nasıl bir tavır takınacağını tartışıyor.

Ancak CHP, Balbay ve Haberal’i almadan Meclis’e gitmemeye kararlı. Dün akşam saatleri itibariyle parti üst yönetimi ve genel merkezde ağırlık kazanan eğilim, Haberal ve Balbay’ın serbest bırakılması yolunda somut bir adım atılmaması durumunda Meclis’teki yemin törenine katılmamaktı.

Haberal ve Balbay’ın tutukluluk durumlarıyla ilgili yeni bir formül ya da yargı kararı çıkmaması durumunda, CHP’li vekiller Salı günü Meclis’te bulunacak ancak 24’üncü yasama yılı başlangıcında yemin etmeyecek.
Dün Milliyet’in görüştüğü üst düzey CHP’li yetkililer, partinin “Bu iki vekili arkada bırakıp yola devam etme” niyetinde olmadığının altını çizdi.

Genel Merkez’den isimler, Balbay ve Haberal’ın tutukluluğunu “namus meselesi” olarak tanımlarken, BDP Hatip Dicle ve KCK davasından yargılanan vekillere sahip çıkarken CHP’nin de pasif direniş gösterme  niyetinde olmadığını söylediler.

Dün görüştüğüm CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da “Önce üst mahkemenin kararını bekleyeceğiz. Bugün yarın sorun çözülürse lafımız yok. Ama bu anormal yapı devam ederse sessiz kalamayız”  sözleriyle anamuhalefet partisinin Meclis açılış töreninde “sert” bir muhalefet sergilemeye hazır olduğunun ipuçlarını verdi.

Partinin nihai kararı, bugünkü MYK toplantısında netleşecek. Ancak Milliyet’in görüştüğü  üst düzey CHP’li yetkililer, dün gece itibariyle ağırlıklı eğilimin Salı günü saat 15:00’deki yemin töreninde yemin etmemek olduğunu doğruladı.

Salı öğleden sonra 15.00’e kadar Balbay ve Haberal’la ilgili yargı ya da hükümetten somut bir öneri gelmemesi durumunda CHP’de sadece en yaşlı üye olarak Oktay Ekşi milletvekili yeminini edecek ve prosedür gereği geçici Meclis Başkanı olacak. Ekşi’nin başkalık kürsüsüne oturmasından sonra Meclis’te en genç iki vekilinin katılımıyla geçici başkanlık divanı oluşturulacak ve yemin töreni başlayacak. Ancak CHP’lilerin de BDP’liler gibi yemin etmemesi bekleniyor.

Meclis’i kilitler

Aslında CHP’nin bu protestosu, “sembolik”. Meclis tüzüğü gereği o gün yemin etmeyen vekiller daha ileri bir tarih ya da sonbaharda Meclis çalışmaları başladığı zaman yemin edebilir.

Ancak CHP’nin tutumunun, sembollerin ötesinde ciddi siyasi sonuçları var.  TBMM’nin cumhuriyet tarihinde ilk kez yeni döneme iki kritik partinin protesto eylemiyle giriyor olması, Meclis açısından görülmemeiş bir sıkıntı. Bu tablo Meclis’in meşruiyetine gölge düşürmese de, “tutuklu vekiller” sorunu çözülmeden TBMM çalışmalarının “normalleşmeyeceği” anlamına geliyor.

BDP’nin boykotu ve ardından CHP’nin yemin protestosu, “tutuklu vekiller” krizi çözülene kadar Meclis’in “kilitlemesi” anlamına geliyor.

KILIÇDAROĞLU: Sessiz kalmayız
Dün “tutuklu vekiller” kriziyle ilgili CHP’nin önündeki seçeneklerin ne olduğunu sormak için CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu aradım.

Kılıçdaroğlu, seçimlere kadar çok koşturdu, yoruldu, hemen ardından Deniz Baykal-Önder Sav ekibinin salvolarını bertaraf etti ve şimdi de “tutuklu vekiller” kriziyle karşı karşıya. Öncelikle “Arada hiç dinlenebildiniz mi?” diye sordum Hayır, henüz tatile gidememiş.

Dün Ayaş’ta bir festivalde gazetecilere “550 milletvekilinin orada olması gerekiyor...  İlk sınavımızı Salı günü parlamentoda vereceğiz. Demokrasi ve özgürlük sınavımızı verirken, demokrasinin ve özgürlüğün y anında yüreklice duran herkesi parlamentoda, ortak düşü nceye, ortak eyleme çağırıyoruz” demişti. Bu sözler, partisinin Haberal ve Balbay’sız devam etmeme niyetinde olduğunun ipuçlarını veriyor.

CHP’nin ne yapacağını sordum. Cevabı satır aralarında gizliydi:  “Sabırla hükümetin bu sorunu çözmesini bekliyoruz. Bu demokrasi tarihimizin en ciddi krizlerinden biri. Seçimler gelenlerin parlamentoda yemin etmelerine izin verilmiyor. Hükümet hep halk iradesi diyor. Ancak halk geliyor, o iradeyi tecelli ettiriyor ve iki yargıç hayır çıkmazlar diyor. Hangi gerekçeyle engelleniyor? Halkın iradesi mi siyasallaştırılmış yargı iradesini mi kabul edeceğiz?”

CHP liderine “ortak eylem” sözünden ne kast ettiğini sordum. “Halkla birlikte ortak bir tavır koyacağız. Bu tavır demokrasi gereğidir. Tabii ki önce mahkeme kararını bekleyeceğiz. Bugün yarın çıkarsa sorun çözülürse lafımız yok. Ama b u durumu görmezden gelirsek, bugüne kadarki demokrasi mücadelemizi reddetmiş oluruz. Bu anormal yapı devam ederse sessiz kalamayız.” dedi.

Kılıçdaroğlu, BDP ve MHP’yle ortak hareket etmediklerini söylese de şöyle devam etti:

“Biz olaya sadece CHP’li milletvekilleri olarak bakmıyor. Bu bir demokrasi olayı.  Bu anlayışımız belli. Diğer partiler tarafından nasıl algılanır bilmiyorum ama demokrasi istiyorsak bu vekillerin Meclis’e girmesi gerekiyor. Gelip yemin etmelerini engelleyecek bir hüküm yok.”

CHP lideri tutuklu vekillerin durumunu basit bir yargı kararı olarak görmüyor çünkü yargının siyasallaştığı, Ergenekon davasının siyasi irade tarafından etkilendiği görüşünde: “Bu siyasi bir dava. Kararlar önce siyasi otorite tarafından alınıyor sonra mahkeme gelemezler diyor.”
KILIÇDAROĞLU: KARARIMIZI BUGÜN BELİRLEYECEĞİZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’teki yemin töreninden önce NTV’ye açıklamalarda bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmeyen "Ergenekon" sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay için mücadelelerini parlamento zemininde yapacaklarını söyledi.

Yarın TBMM'ye gideceklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Yemin konusundaki kararımızı bugün belirleyeceğiz” diye konuştu.

Mücadele için meşru zeminin Meclis olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Sokakta mücadele vermeyeceğiz” dedi.

'BAŞBAKAN'I GARİPSİYORUM'
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, açıklama yapmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da eleştirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Sürekli milli iradeden söz eden bir siyasetçinin milli iradeye vurulan bu darbe konusunda sessiz kalmasını garipsiyorum."

SADECE OKTAY EKŞİ
Kulislerde Kemal Kılıçdaroğlu dahil tüm CHP milletvekillerinin yemin etmeme eğiliminde oldukları konuşulurken, sadece en yaşlı milletvekili sıfatıyla Meclis'e başkanlık yapacak Oktay Ekşi'nin yemin etmesi bekleniyor.

HAMZAÇEBİ: YARGI KARARINI BEKLİYORUZ
CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM’de yarın yemin edip etmeyecekleri konusunda, “Bugünkü yargı kararını bekliyoruz. Şu anda durumu değerlendiriyoruz. Yemin etmeyeceğiz diye bir şey söylemek çok iddialı olur ama bütün alternatifleri CHP olarak değerlendiriyoruz” dedi.

CHP’Lİ VEKİLLER YARIN YEMİN EDECEK Mİ?
CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM’de kaydını yaptırdıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hamzaçebi, yarın yemin edip etmeyecekleri konusundaki sorulara, “Şu anda durumu değerlendiriyoruz. Yemin etmeyeceğiz diye bir şey söylemek çok iddialı olur ama bütün alternatifleri CHP olarak değerlendiriyoruz” demekle yetindi.

"UMUYORUM Kİ SORUN YARGI KARARI TARAFINDAN KENDİ DOĞAL MECRASINDA ÇÖZÜLÜR"
YSK kararlarının ilk kez halk iradesinin gerisinde kaldığını savunan Hamzaçebi, “Halk bu milletvekillerinin Meclis’te olmasını istiyor. Yapılması gereken bu isteği görmektir. Biz bugün umutluyuz, bir olumlu kararın çıkmasından umutluyuz. Umuyorum ki sorun bugün yargı tarafından kendi doğal mecrasında çözülecektir” dedi.

BAŞBAKAN’IN BALKON KONUŞMASINI HATIRLATTI

CHP olarak sorunların parlamento zemininde çözülmesinden yana olduklarına dikkat çeken Hamzaçebi, “Yapılması gereken Anayasa’nın eskimiş ve geri kalmış hükümlerini de bu çerçevede ele alıp değiştirmek, yenilemektir” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasını da hatırlatan CHP’li Hamzaçebi, şöyle dedi:
“Sayın Başbakan balkon konuşmasında halkı kucaklayan bir ifade kullanmıştır. Şimdi yapılması gereken Sayın Başbakan’ın da bu söylemine uygun olarak anayasal çerçevenin halk iradesine uygun hale getirilmesidir.”

“YASANIN, ANAYASA’NIN, İÇTÜZÜĞÜN VERDİĞİ BÜTÜN HAKLARI KULLANACAĞIZ”

Bugün çıkacak yargı kararını beklediklerini vurgulayan Hamzaçebi, “CHP sorunların Meclis’te çözülmesinden yanadır. Bunu savunuyoruz. Bu ortamda bize yasanın, Anayasa’nın, İçtüzüğün verdiği bütün hakları kullanacağız. Demokratik çözümler içerisinde soruna bir çözüm bulacağız” dedi.

CHP’Lİ TANRIKULU: “YEMİN TÖRENİNE DAHA 24 SAAT VAR, BEKLEYECEĞİZ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de yarın yemin edip etmeyecekleri konusunda, “Yemin törenine daha 24 saat var, onu bekleyeceğiz. Umuyoruz yargı kararı bu hatayı düzeltir, böyle bir beklentimiz var” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de kaydını yaptırdıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir basın mensubunun, “Yemin törenine katılacak mısınız” şeklindeki sorusuna Tanrıkulu, şöyle dedi:
“Siyasette 24 saat uzun bir süre, daha yarın saat 15.00’te olacak yemin töreni. Saat 15.00’e kadar zaman var. Partimizin yetkili kurulları değerlendirecek ve yarın basına açıklayacağız.
Yemin törenine daha 24 saat var, onu bekleyeceğiz. Umuyoruz yargı kararı bu hatayı düzeltir, böyle bir beklentimiz var. Umarız itiraz merci olan mahkemeler bu hukuksal yanlışı düzeltir ve Türkiye’yi bir krizden çıkartır.”

İSA GÖK: KARARI YARIN AÇIKLAYACAĞIZ
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, milletvekillerinin ant içme töreniyle ilgili partinin tavrını yarın saat 14.30'da açıklayacağını söyledi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, TBMM’de kaydını yaptırdıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının, TBMM Genel Kurulu’nda yarın yapılacak ant içme törenine CHP’nin katılıp katılmayacağı yönündeki sorularına Gök, şöyle dedi:

“Meclis’te kimlerin milletvekili olup olmayacağına karar veren merci AKP’dir.  CHP, benim kanaatim olarak, sessiz kalamaz, eylemsiz duramaz, bu olayı sindiremez. Yarın sanıyorum saat 14.30’da Sayın Genel Başkan sizleri bilgilendirecek. Gerekçe, eylem, sonuç her konuda sorunuzu yanıtlayacak. Genel Başkanımız yarın bu konuyu açıklayacak. Bütün dünya bu konudaki tavrımızı öğrenecek.”

“EN SERT TAVIR KONULMALI”
“Siz yarın katılacak mısınız? Yarın yemin edecek misiniz” sorusuna ise Gök, “Ben bir parti üyesiyim, partimin kararına uyarım. Partimin kararı deklere edilinceye kadar benim görüşüm bu demokrasi dışılığa sert, net en etkin şekilde tavır koyma zorunluluğumuz vardır” dedi.

“YARIN TÜM DÜNYANIN GÜNDEMİNE OTURACAĞIZ”
CHP’nin tavrını yarın herkesin öğreneceğini ifade eden Gök, “Yarın tüm dünya saat 15.00 itibarıyla tüm dünya AKP’nin izinleriyle oluşan, AKP’nin millet iradesini hiçe sayarak kendi kararıyla oluşturduğu Meclis’teki durumunu konuşacak. Yarın tüm dünyanın gündemine oturacağız” dedi.