2 Haziran 2011 Perşembe

Başbakan Hopa'da Ölenin Kimliğini Bilmiyorum Üzerinde De Durmuyorum Dedi


'Hopa'da ölenin kimliğini bilmiyorum, üzerinde de durmuyorum' 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Hopa'da yaşanan olayları değerlendirdi. Konuşmasında polisin müdahalesiyle öldürülen Metin Lokumcu'nun ailesini ziyaret edeceğini söyleyen CHP Genel Başkanı'nı eleştiren Erdoğan, Hopa'daki bir inşaatta CHP pankartının yanında "Tek yol devrim" yazılı pankartı işaret ederek "Bununla ne demek istendiği zaten ortada" dedi. Erdoğan Trabzon mitinginde söylediği "Eli taşlı eşkiyalar hopaya inmiş de haberimiz yok" ifadesini yineledi.
Erdoğan'ın Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği "Türkiye Hazır Hedef 2023" toplantısındaki konuşmasının satır başları şöyle:

- Bir gün önceden CHP, CHP yanlıları ve müşterek hareket ettikleri Halkevleri gibi illegal legal tüm örgütlerin orada, kendilerine göre bize pres yapma veya bizi Hopa’ya adeta sokmama gibi bir gayretin cüretin içine girdiler.
- Eğer düşüncene inanıyorsan düşünce özgürlüğünden korkmayacaksın, ama bunlar düşüncelerine inanmıyorlar, çünkü bunlarda düşünce yok, bunlarda fikir yok. Bunlar eli sopalı taşlı, maalesef şehir eşkıyaları.
- Biz konuşmamızı yaptıktan sonra artık döneceğiz. Dönüş esnasında sokaklarda çıkıyorlar taş atıyorlar. Bizim otobüsümüzdeki bir koruma polisimiz aldığı isabetle otobüsten düşerek maalesef şu anda yoğun bakımda. Allah kendisine şifalar versin. Bu arada bir tanesi de kalp krizi geçirerek, şu anda kimliğini bilmiyorum üzerinde de fazla durmak istemiyorum, kalp krizi neticesinde öldüğü söyleniyor. Tabii bu bize karşı yapılmış ilk saldırı değil.
- Biz bütün bunlara karşı sadece düşüncemizle, sabırla demokratik olarak sandıkta gereken cevabı vereceğimizi söyledik.
- Çok enteresan CHP’nin büyük bir pankartı büyük bir inşatta asılı. Buradan CHP’ye gönül vermiş olanlara sesleniyorum, iyi bir muhasebe yapsınlar.
- Orada devasa CHP’nin pankartı asılı. Aynı inşaatta CHP’nin pankartının yanında illegal eylemler içerisinde olan legal yapı içerisinde gizlenen pankart şu. "Tek yol sokak, Tek yol devrim" altında Halkevleri... Bununla ne demek istendiği zaten belli ortada.

CHP'YE YÜKLENDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Lokumcu'nun ailesini ziyaret edip başsağlığı dileyeceğini söylemesini değerlendiren Erdoğan şöyle konuştu:

"CHP Genel Başkanı’nın söylediği şu: 'Rüzgar eken fırtına biçer.' Ya böyle bir siyasetçi olur mu, böyle bir genel başkan olur mu? Neyin rüzgarını ektik ki fırtına biçeceğiz? Yani sen şu anda miting yapmaya giderken, yani birileri sana bunu yaptığı zaman kalkıp aynı şeyi ben mi söyleyeceğim? Ama ben bu bu kadar edepsiz bu kadar ahlaksız değilim. Siyasette bu zat çırak bile olamadı ve insanlıktan da nasibini almış değil. Utanmadan, sıkılmadan hala gerilimin faturasını bize çekmeye gayret eden bazı medya grupları var. Biz mi geriyoruz ortalığı, yoksa beraber olduğunuz yandaşlarınız mı geriyor?’ Hakkari’daki tablo ortada. Hakkarı’de BDP’nin eline CHP’nin bayrağını tutuşturan kim? Sensin. Niye eline bir tane Türk bayrağı koyamıyorsun? Çünkü anlaşmayı öyle yaptı. Yoksa benim CHP’li vatandaşım eline Türk bayrağını alır ama BDP’linin eline Türk bayrağını veremezsin. Onun için orada bu tuzağa düştü. Çünkü beraber çalışıyorsunuz."

Arınç: Öleni bırakın bir polis yaralandı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hopa'da yaşananlarla ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu. Jandarmanın olaylar sırasında hareketsiz kalmasını eleştirdi.

Yaşanan protestoları ve Hopa'daki olayları değerlendiren Arınç "Bunlar organize olaylar. Tahmin ediyorum ki seçime kadar da sürecek" dedi.

Polisin bir kişinin ölümüyle sonuçlanan müdahalesine yönelik eleştirileri de değerlendiren Arınç, "Aynı olayda bir de polis yaralandı" ifadesini kullandı.

Hürriyet muhabirine açıklamalarda bulunan Arınç sözlerini şöyle sürdürdü: "Kim kime aşırı güç kullanmış. Bir vatandaş kalp krizine bağlı olarak hayatını kaybetmiş. Bir polis  de taşlanan Başbakanlık otobüsünden düşerek yaralanmış. İki hadise de üzücü. Bu iş 50-100 kişilik bir grubun başlattığı bir olay. Ancak protesto değil sadece. Hopayı hiç  unutulmayacak bir biçimde belleklere kazımayı amaçlayan bir eylem."

Taşınan pankarlara dikkat çeken Arınç, ‘Sokakları biz ele geçireceğiz’  mesajı verildiğini söyledi ve şöyle konuştu: "Bu olayın ardından Ankara'da Bursa'da da olaylar oldu. Bu olaylar bir cana, şahsa, ya da bir partinin tüzel kişiliğine, Başbakanlık’ın resmi aracına, Başbakan'ın kendisine karşı taş atma şeklinde gerçekleşti. Sözle protesto değildi ki."

Bülent Arınç jandarmanın olaylara seyirci kaldığını savundu ve şöyle konuştu:

"Fotoğrafta polis göstericilere müdahale ederken jandarma bir köşede duruyor. Bu soru  işaretidir. Peki neden jandarma hareketsiz kaldı diye sormak gerekir. Eminim oradaki en yüksek mülki amir olan Kaymakam bir açıklama yapacaktır. Ama polis bir çaba içindeyken askerlerin hareketsiz kalması açıklamaya muhtaç bir durum."birgun.net