1 Haziran 2011 Çarşamba

Başbakan Diyarbakır'da Konuştu 12 Haziranda BDP'lilere Haddini Bildirin

Başbakan Diyarbakır'da Konuştu 12 Haziranda BDP'lilere Haddini Bildirin, Başbakan Diyarbakır'da Konuştu12 Haziranda Bağımsızlara Haddini Bildirin Dedi.

Başbakan Diyarbakır'da Konuştu 12 Haziranda BDP'lilere Haddini Bildirin 
Erdoğan Diyarbakır'a hoş gelmedi!


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır'da konuşuyor. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:


İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

- Sevgili Diyarbakırlılar bugün bir kez daha sizleri sevgiyle saygıyla hasretle selamlıyorum. Buradan tüm Diyarbakır’a Bağlar’a Çınar’a Dicle’ye Ergani’ye Hani’ye Hazro’ya Kayapınar’a Kocaköy’e Kulp’a Lice’ye Sirvan’a Sur’a Yenişehir’e, oralarda yaşayan tüm kardeşlerime selamlarımı yolluyorum.

- Tarih şehri, medeniyet şehri kardeşlik şehri Diyarbakır’ı selamlıyorum. Diyarbakır Çin Seddi’nden sonraki en uzun surlara sahip şehir. Evliya mezarlarına, peygamber mezarlarına ev sahipliği yapan bir şehir. Diyarbakır, 41 sahabeye peygamberimizin yüzünü görmüş 41 ulu insana ev sahipliği yapan bir şehir.

-Ulu Cami bu şehirdedir. Diyarbakır huzur demektir. Maneviyat demektir. Diyarbakır en çok da kardeşlik demektir. Bu benim başbakanlığım döneminde Diyarbakır’a on birinci gelişim. En son 2010’da Diyarbakır’a geldim. Demokrasi için, hukukun üstünlüğü için, çetelerle mücadele için o gün sizden destek istemeye geldim. O gün sizi yine tehdit ettiler. Yine korkuttular. Mitinge gelmenizi, bizimle gelmenizi, bizimle kucaklaşmanızı hasret gidermenizi engellemek istediler.

-12 Eylül’deki bu cesaretiniz için güçlü bir haykırış için sizi kutluyorum. Bu BDP, BDP’nin desteklediği bağımsızlar, bir taraftan demokrasi diyorlar, özgürlük diyorlar. Sizin demokratik hakkınızı engellemişlerdi. Tehditle korkutarak. Sizin demokrasi anlayışınız bu mu yahu?  Biz böyle bir anlayışa evet demiyoruz. Biz milli iradeye pranga istemiyoruz. Biz özgürlüklere pranga istemiyoruz. Bırakın vatandaşı kendi haline iradesini ortaya koysun.

-Ama bunu yapamazlar. Bunu yaptıklarında başlarına ne geleceğini biliyorlar. Ben inanıyorum ki Diyarbakırlı kardeşim buradan onlara doğru dürüst oy bile vermez.  Bunlar bireysel saltanatlarını sürdürüyorlar. 

-Sizin karşınızda siyaset adamı Tayyip Erdoğan yok. Başbakan Tayyip Erdoğan yok. Ak Parti genel başkanı Tayyip Erdoğan da yok. Sizin karşınızda sizden biri var. Kardeşiniz kader arkadaşınız yol arkadaşınız kimsesizlerin kimi bir sesi kardeşiniz var. Biz milletimizle konuşurken devletin diliyle değil, muhabbetin diliyle konuşuyoruz. Gönül diliyle konuşuyoruz. Biz Diyarbakır’da söylediğini Ankara’da yalanlayanlardan, İstanbul’da unutanlardan hiç değiliz.

-Diyarbakır’da ne konuştuysak, diğer 81 vilayette de eğilmeden aynı şeyi konuştuk. Ben bugün Diyarbakır’a sizlerle muhabbet etmeye dertleşmeye geldim. Kardeşler arasında hesaplaşma yoktur, helalleşme vardır. Ben bugün sizlerle helalleşmeye geldim.

Suriye’nin başkenti Şam’a ben defalarca gittim. Şam nice ulu insanların kabirlerinin olduğu bir şehirdir. Şam’da Emevi Mescidi’nin hemen yanında, tarihin en büyük komutan Selahaddin Eyyubi Hazretleri’nin türbesi vardır.

Bundan sadece 93 yıl önce Kudüs Osmanlı’nın elinden çıktığında, düşman orduların komutanı ayağını Selahaddin Eyyubi’nin mezarının üzerine koydu ve dedi ki: Kalk ey Selahaddin dedi, biz yine geldik dedi, şimdi atalarımızın intikamını aldık dedi. Selahaddin Eyyubi bir tek namazını bile cemaatsiz kılmadı. Günlerce ağladı. Ölüm döşeğindeyken vasiyet etti, kefenini bir sırığa bağlayıp Şam sokaklarında dolaştırdılar ve şöyle bağırdılar “Ey ahali, Sultan Selahaddin’in son haline bakın ve ibret alın.” Bir kefenle dünyadan gidiyor. Böyle bir sultanın, devlet adamının, dininin mezhebinin önemi olabilir mi? Böyle bir sultan gönüllerin sultanı olmaz mı?

Biz hep birlikte Selahaddin Eyyubi’nin torunlarıyız. Biz Selahaddin’in ordusundaki neferlerin torunlarıyız. Kürdü, Türkü, Arabı, Çerkezi ne derseniz deyin yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz biz.

Benim için ne Türk milliyetçiliği var, ne Kürt milliyetçiliği var. Ne o var ne bu var. Ben herkesi seviyorum. Ama bunlar ne diyor soruyorum. Bunlar benim Kürt kardeşimin hangi sorununu çözdüler? Sadece lafını yaptılar. Ama biz sorun çözdük. Çözmeye de devam ediyoruz.

Bu BDP, PKK’dan gücünü almak suretiyle bizi bölmek istiyor. Bunlar benim Kürt kardeşimi seviyor da, gidiyor sabah namazında bir imamı neden öldürülüyor? Benim Kürt yavrularımın kaldığı, yurdu niçin ateşe veriyorlar. Bunların derdi başka. Kürtlerin dini Zerdüştlüktür diyenler, İslam zorla kabul ettirildi diyenler. Böyle bir şey yok. İşte Selahaddin Eyyubi’yi anlattım. Bu oyunu 12 Haziran’da bozmaya var mıyız? Biz ezelden kardeşiz. Biz Adem ve Havva’dan geliyoruz. İşte onun için biriz. Bölmek isteyenlere cevabımızı 12 Haziran’da verelim.

Zeybekte bizim halayda bizim. Ah kardeşlerim şu Ulu Camii’de cemaat hangi kıbleye dönüyorsa, bilin ki İstanbul Süleymaniye’de de cemaat aynı kıbleye dönüyor. Kıblemiz bir, ayrım var mı? Yok.

Son zamanlarda yeni bir adet çıktı. Ulu Cami’de Cuma, bakıyorsun bu BDP’li midir, neyseler. Diyorlar ki bu devletin imamı onun arkasında namaz kılınmaz. Bunların İslamla alakası yok. Bir defa Cuma Müslümanların cem olmasıdır. Bir araya gelmesidir. Onun için bizler köylerde mescitte Cuma kılmayız.  Hemen arka tarafta kendilerine göre bir cemaat oluşturuyorlar. Öyle rasgele birisinin arkasında namaza durulmaz bir. İkinci bir cemaat oluşturulmaz. Rasgele kadın erkek böyle harmanlaya Cuma olmaz.

Bu nedir bu? Tam manasıyla bir dine fitne sokmaktan fesat sokmaktan başka bir şey değildir. işte bunlara yahu sizin dinle alakanız yok. Siz zaten açıklamışsınız. Ne diyorsunuz? Kürtlerin dini Zerdüştlüktür. Bunu onlar söylüyor. Bunlara göre Apo peygamberdir. Bunu da ilan ediyorlar. Yahu siz hangi yüzle kalkıp da bunun organizasyonunu yapıyorsunuz. Bu fitne fesattır. Üç beş oy için bunları yapıyorlar.

Benim kardeşlerimi kandırmanın yolu bu. Bilmeyenler bunu bilsin. Duymayanlara duyursun. Ona göre 12 Haziran’da bu bağımsızlara, bu BDP’lilere gereken dersi vermemiz lazım. İçlerinden birisi de çıkıyor ne diyor: Devletin imamı arkasında namaza durmayız. Gerekirse bu camileri de ele geçiririz diyor. Haddini bil haddini. Neyi ele geçiriyorsun sen? İşte bu farklı bir çağrı. 12 Haziran bunlara haddini bildirme günü olacak.

Erdoğan'ın mitingine ilgi yok 
Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da yapacağı miting yaklaşık iki saat geç başladı. 14.30'da başlaması gereken miting alanına, çevre il ve ilçelerden insan taşınması ve Erdoğan'ın gecikmesine rağmen yaklaşık 10 bin kişi toplanabildi.

Günlerdir çalışması ve propagandası yapılan ve görkemli geçmesi planlanan mitinge birçok ilden yüzlerce araçla AKP'liler taşınmasına rağmen alan boş kaldı. Daha önce saat 14.30'te başlayacağı duyurulan miting, Erdoğan'ın gecikmesi nedeniyle 16.00'a ertelendi. Urfa, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak, Elazığ, Adana, Konya, Adıyaman, Maraş, Osmaniye gibi illerden getirilen binlerce kişiye rağmen Diyarbakırlıların mitinge ilgi göstermemesinin Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelmesini geciktirdiği yorumları yapılıyor. 

Blok bürolarına abluka 
Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın gelişi öncesi Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'na ait seçim bürolarını abluka altına alan polis, seçim bürosu önünde bekleyen yurttaşlara joplarla müdahale etti. Erdoğan'ı taşıyan seçim otobüsü ise özel hareket timlerinden oluşan koruma ordusu ile miting alanına geçti. Çok sayıda yurttaş, Erdoğan'ın seçim otobüsünün geçişi sırası da yumurta atarak protesto etti.

Erdoğan'ın gelişi öncesi polis Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'na ait seçim bürolarına abluka altına aldı. Başbakan Erdoğan'ın geçiş güzergahındaki Havaalanı Caddesi üzerinde bulunan Bloğun Diyarbakır adayı Emine Ayna'nın seçim bürosu önünde bekleyen yüzlerce yurttaşa polis joplar ile müdahalede bulundu. Müdahale esnasında vücutlarına aldıkları jop darbeleri ile yaralanan yurttaşların olduğu belirtiliyor. Öte yandan Erdoğan'ın diğer geçiş güzergahı olan Sento Caddesi'nde de bir araya gelen yüzlerce yurttaşa polis müdahale ederek, dağılmalarını ya da seçim bürosunun içerisine girmelerini istedi. Buradaki seçim bürosu önünde bekleyen kitleye yine polisin joplar ile müdahalede bulunduğu ve yaralıların olduğu bildirildi. Seçim bürosunu abluka altına alan polis, kalabalığın büro önünden ayrılmasına izin vermiyor. İki seçim bürosu önünde yüzlerce yurttaşın bekleyişi sürerken, polis ara sokaklarda ve bloğun seçim bürolarından cadde çıkışına izin vermedi.

Polis müdahalesine rağmen yurttaşlar çatılarda keskin nişancılar, onlarca polis aracı eskortluğunda geçen Başbakan Erdoğan'ın seçim otobüsünü sloganlarla protesto etti.  Öte yandan Erdoğan'ın seçim otobüsünün geçtiği güzergahtaki evlerden balkonlara çıkan yurttaşlar otobüse yumurta attı.

Erdoğan keskin nişancılar, yüzlerce özel harekat polisi, onlarca polis aracı ve helikopterlerle korunan aracıyla büyük bir hızla mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na geldi.

Destekçiler protestoyla karşılandı
Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır mitingine katılmak için Mardin ve ilçelerinden araçlarla taşınan kitlenin konvoyu Diyarbakır Çınar İlçesi'nde kalabalık bir kitle tarafından durduruldu. Konvoyun geçişine izin vermeyen kitle ayrıca yola barikat kurdu. "Katliamcı politikalara sahip olan AKP'nin geçişine izin vermeyiz" diyen kitle sık sık AKP aleyhine slogan attı. Araçlar yola kurulan barikattan ötürü saatlerce ilerleyemedi.

Erdoğan'ın geçiş güzergahındaki Merkez Bağlar İlçesi'nde yapılan protesto gösterilerinde ise  yollarda lastikler yakıldı.

BDP Diyarbakır'da gövde gösterisi yaptı
DİYARBAKIR Demokratik İl Konseyi, 'Demokratik Özerk Yönetimlerin İlanını Hızlandırma' kararını kutlamak amacıyla, Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku adayları için yüzlerce araçlık konvoyla şehir turu attı. Blok adaylarının konvoyu, AKP mitingi öncesi adeta gövde gösterisine dönüştü.

BDP Diyarbakır İl binası önünde bir araya gelen yüzlerce araç yeşil- sarı- kırmızı renkli flamalar, blok bayrakları ve blok adaylarının afişleri ile süslendi. Konvoya Blok adayları Emine Ayna ve Nursel Aydoğan katılırken, diğer adaylar seçim çalışmaları nedeniyle katılmadı. İl binası önünde başlayan şehir turu, kentin bütün cadde ve sokaklarında devam etti. Konvoyda 'demokratik özerklik sizlere selam olsun" anonsları ile araçlardan sürekli PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı, evlerinin balkonlarına çıkan bazı vatandaşlar ve esnaf konvoyu zafer işaretleri yaparak selamladı.

Bağımsız adayların AKP mitingi öncesi gövde gösterisine dönüşen şehir turu, yine BDP il binası önünde son buldu.

Askerlere çarşı izni verildi
Diyarbakır'da AKP mitingine katılımı artırmak için tüm askerlere çarşı izni verildiği ayrıca Valilik kararıyla birçok resmi kurumda çalışanların mitinge katılması için idari izinli sayıldığı iddia edildi.

Miting alanına ses bombası atıldı
Diyarbakır’da AKP’nin miting yapacağı alanın girişine ses bombası atıldı. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı miting öncesinde, alanın 2 nolu giriş kapısı olan Akkoyunlu Caddesi’ndeki ara sokaktan ses bombası atıldı.birgun.net