6 Haziran 2011 Pazartesi

MHP Diyarbakır Mitinginde Kaç Kişi Vardı


MHP Diyarbakır Mitinginde Kaç Kişi Vardı 

16 yıl sonra MHP ilk kez Diyarbakır'da
CHP ve AKP’nin ardından bugün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Diyarbakır’da miting yapıyor. 16 yıl aradan sonra ilk kez Diyarbakır’da miting yapacak olan MHP'de Elazığ’dan karayolu ile şehre gelecek Bahçeli kalabalık bir konvoyla değil; temsili bir toplulukla karşılandı. 

Geçen hafta Kılıçdaroğlu ve Erdoğan’ı ardından da bağımsız adayları ağırlayan İstasyon Meydanı bugün MHP için hazırlandı. Kentte olağanüstü güvenlik önlemlerinin olmayışı dikkat çekti. Emniyet güçlerinin rutin güvenlik önlemleri aldığı kentte, miting alanının girişinde de arama noktaları oluşturuldu. Miting alanının içinde polisler yer almazken, bu bölgede güvenliği partinin sağlayacağı öğrenildi. Bahçeli’nin konuşması sırasında keskin nişancıların yüksek binaların üzerinde görev yapacakları bildirildi. 

Diyarbakır sokak ve caddeleriyle sakin bir güne başladı. Halkı sağduyulu olmaya çağıran açıklamalar da dikkate alındığında mitingin diğer üç miting gibi sakin ve olaysız geçeceğine işaret ediyor. 

KÜRTÇE DE PUŞİ DE YOK 
Bahçeli, saat 12.00’de Elazığ’dan Diyarbakır’a gelmek üzere hareket edecek. Saat 14.00’te de İstasyon Meydanı’nda halka seslenecek. Bahçeli’nin kürsüde ‘Kürtçe’ bir sesleniş yapmayacağı; üzerinde de puşi gibi herhangi bir yerel motif bulunmayacağı belirtildi. Konuşmasının yaklaşık 40 dakika sürmesi beklenirken; miting meydanına asılmak üzere Türk bayrakları ve balonlar hazırlatıldı. 

Diyarbakır'da örgütleme yapılamadığı için Mayıs 2009 tarihinde tabelası indirilen ancak geçen yıl yeniden açılan MHP İl Başkanlığı mitinge katılım için büyük bir çaba sarfediyor. Çevre il ve ilçelere ziyaretlerde bulunarak mitinge davet yaptıklarını belirten yöneticiler miting için 30 bin kişinin toplanacağını ileri sürüyor. 

16 YIL ARADAN SONRA 
MHP’nin merhum lideri Alparslan Türkeş, Diyarbakır’a ilk ziyaretini 1975’te “küçük Moskova’ya gidiyorum” diye yapmış. Ancak kentte çıkan olaylar nedeniyle Türkeş, kente giremeden dönmüştü. 1’i asker 2 kişi yaşamını yitirmiş, 46 kişi de yaralanmıştı. 

Türkeş, ikinci ziyaretini ise terörün yoğun olduğu 1995 yılında olağanüstü güvenlik önlemleri altında yapmıştı. Orduevi’nin karşısında bulunan Dağkapı Meydanı’na platform kurulmadığı için meydana getirilen bir kamyon kasasının üzerinde kısa bir konuşma yapıp kentten ayrılmıştı. 

BAHÇELİ 11 YIL ARADAN SONRA 
MHP lideri Devlet Bahçeli ise koalisyon hükümeti döneminde, Başbakan Yardımcısı sıfatıyla Diyarbakır’a gelmişti. 11 yıl önce Özel İdare İl Müdürlüğü Salonunda bölgesel kalkınmayla ilgili düzenlenen toplantıya katılan Bahçeli, o tarihte HADEP’ten Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olan Feridun Çelik’i dinlemiş ve yaptığı konuşma nedeniyle onu alkışlamıştı. Konuşmanın andından Çelik, kentin sorunlarını anlatan bir dosyayı Bahçeli’ye vermiş, Bahçeli de kendisine teşekkür ederek tokalaşmıştı. 

Bahçeli’ye bir vatandaş 36 kilo ağırlığında Diyarbakır karpuzu hediye etmişti.

MİTİNGDEN İZLENİMLER 
Bahçeli’nin gelmesine az bir zaman kala miting alanında partililer toplanmış bulunuyor.

Miting alanına girişte polis kontrolü bulunuyor. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin olmadığı kentte ve miting alanında emniyet güçlerinin rutin önlemleri dikkat çekiyor.

Kılıçdaroğlu ve Erdoğan mitinglerinde olduğu gibi yüksek binaların üzerinde keskin nişancılar görev yapıyor.

MEYDANDA "TÜRK-KÜRT KARDEŞTİR" SLOGANLARI
“Türk-Kürt kardeştir, ayrım yapan kalleştir” sloganlarının atıldığı İstasyon Meydanı’ndan çevre iller başta olmak üzere, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Osmaniye gibi birçok ilden partililer yer alıyor.

Meydanda ‘1000 yıllık kardeşlik, yaşa ve yaşat. Sonsuza dek Varol canım Türkiyem’ şarkısı çalınıyor.

Afişlerde ‘Aynı bedende can gibiyiz. Biz Diyarbakırız, biz Türkiyeyiz’, ‘Bu vatan çılgın procelerle kurulmadı’ pankartları dikkat çekiyor.

VURAL: "MHP'NİN BARIŞÇIL SİYASETİNE İHTİYAÇ VAR" 
Az önce miting alanına gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, oy versin ya da vermesin herkesin MHP’nin barışçıl siyasetine ihtiyacı olduğunu belirterek, “Halk kimliklerin birbirine kırdırılmasından rahatsızlık duyuyor, oyunu biliyor, devleti yönetenlerin oyunun aktörü olduğunu görüyor ve ‘devlet nerede’ diye soruyor. Biz de diyoruz ki: Devletin başına Devlet gelecek” dedi.

Bugün vatandaşın arasında dolaştığını belirten Vural, “Okullar, sınıflar, televizyonlar ayrılırsa biz millet olabilir miyiz diyorlar. Siyasetçiler yörelerini birbirine kırdırarak koltuklarına oturmak istiyorlar. İşte bunu engellemek için de MHP var” dedi.

Vural, Başbakan’ın bölücü diline; ayrımcı tahrik edici diline, terörün şiddetin diline karşı MHP’nin kardeşlik mesajları verdiğini ve oynanan oyunları deşifre etiğini vurguladı.Aysel ALP/ hurriyet.com.tr